.

utorak, 10. travnja 2018.

Veliko druženja uz Gulašijadu. Očekujemo vas!

Blato -  U subotu 12. svibnja 2018. godine u Centru branitelja Blato (Karlovačka cesta 80 K)  će se održati velika - Gulašijada - u organizaciji portala Rotor a u suradnji sa Kordinacijom nacionalnih manjina grada Zagreba, te Jockey kluba Hrvastake .

Ova kulturno/sportska/kulinarska manifestacija će biti zanimljivo druženja prožeto mnogim zanimljivim događanjima.

Uz Natjecanje u kuhanju gulaša, biti će tu i turnir u Graničaru (mješovite ekipe), te raznolika  događanja od besplatnog jahanja konja, prezentacije novih sportova, pjevanja zborova, pa sve do plesne glazbe i plesa, koja će trajati sve do 18,00 sati. Biti će tu i prodajnih štandova (med, i sl.).

Proglašenje pobjednika u najukusnijem gulaša, će se održati oko 13,00 sati, kada slijedi besplatna degustacija (ručak) svih skuhanih gulaša. Nakon ručka započinje glazba, gdje će svi zainteresirani moći zaplesati. U međuvremenu će u 11,00 sati započeti turnir u Graničaru, te molimo sve zainteresirane da svoje ekipe prijave na mail: pitanja.rotor@gmail.com (prijave se mogu slati do 10. svibnja 2018. godine). Turnir će se odigravati po sistemu - pobjednik ide dalje.

I dok će se naši natjecatelji pripremati u kuhanju gulaša. Jedan broj sudionika ovoga druženja (svi koji žele!?) će krenuti sa svojim biciklima sa Bundeka ( sastanak kod glavnog ulaza!) te će u 9,00 sati, po nasipu - krenuti prema Centru Branitelja u Blatu (kao što znate , adresa Karlovačka cesta 80 K). Najbržega biciklistu očekuje - nagrada iznenađenja. 



Pravila za igru Graničar

· Igra Graničar se igra na travnatom igralištu veličine odbojkaškog igrališta.dimenzija 9 x 18 m (odbojkaško igralište) sa loptom za odbojku na pijesku. Po pet igrača nalazi se u svom dijelu (polovici) terena (polju), a dva graničara nalaze se na suprotnoj slobodnoj zoni iza osnovne linije, tako da se suparničke ekipa nalazi između njih i njihove ekipe.
·   Svaka ekipa mora prijaviti svoga “graničara”, on je – kapetan – ekipe i odgovorna osoba u ime cijele ekipe. On zastupa sve interese ekipe .
·   Obje ekipe stanu na sredinu svog djela igrališta, slijedi pozdrav.
·  Ekipa stane u krug, ruke sklope u sredini, i pozdrave sa Pozdravom, Usklkom svoje ekipe!
·   Graničar ekipe stavlja marker majicu i stane na drugu stranu igrališta.
·   Odluka koja ekipa počinje igru: slično kao kod košarke, dvojica igrača skaču za loptom koju sudac baci u zrak, ekipe su na svom djelu igrališta, lopta pripada ekipi u koji teren lopta padne. Ako lopta stane na crti koja dijeli oba terena, igrač koji je najbrži uzima loptu i dodaje svojoj ekipi. Ako lopta padne van igrališta sudac bacanje ponavlja
·  Igra počinje na znak sudca (zvuk zviždaljke) sa tri dodavanja preko polja protivnika bez mogućnosti da loptu uhvati protivnik. Ako lopta svejedno padne u dio igrališta suparnika (loše bacanje) ili je oni ipak uhvate, pripada ekipi u čije je polje pala (suparnicima!)
·  Cilj igre je da svaka ekipa rukom bačenu loptu neobranjivo pogađa igrače suparničke ekipe u  njihovom polju, a da izbjegnu iste namjere suparničke ekipe.
·  Lopta koja je pogodila igrača odbivši se od zemlje, ne smatra se pogotkom te ne oduzima “život“ igračima.
·  Kada igrač jedne ekipe s loptom pogodi igrača suparničke ekipe , pogođeni igrač stane uz crtu sa strane igrališta ili zadnju crtu kod graničara. Igru igrač nastavlja :
   - loptu lovi i dodaje svojoj ekipi preko protivničkog igrališta,       lopta se  može dodavati ili njome gađati sa strane , suparničke     igrače
     - pokušava pogoditi a,  time izbaciti iz igre protivničkog igrača 
  - svaki igrač koji izbori loptu izvodi bacanja sam, dodavanje suigraču nije dozvoljeno (u slučaju dodavanja  sudac može uzeti loptu i dosuditi protivničkoj ekipi!) 
·   Igrači koji stoje sa strane igrališta dodaju i ciljaju sa loptom suparničke igrače. Gađanja sa strane su dozvoljena. 
·  Odjednom može biti pogođen i više igrača. Ako se lopta odbije od drugog igrača i to se smatra oduzimanjem “života”  . Igrači se mogu između sebe spašavati na način : ako igrač uhvati loptu koja se  odbila od njegovog suigrača ( ali nikako ne od zemlje !) taj suigrač nije ' izgubio život '.
·   U primjeru kad lopta koju je bacio protivnik ide van igrališta, sudac na trenutak zaustavlja igru i loptu dosudi drugoj ekipi koja odmah nastavlja sa igrom ( odnosno igrač u igralištu koji je najbliže lopti).
·   Kada je igrač u igralištu  “pogođen ' može stati na sve tri linije igrališta protivničke ekipe.
·    Izmjena igrača nije dozvoljena.
·    Igrači imaju jedan “život”, kapetan dva ”života”.
·   Za svaki od tri prekršaja koji obuhvaćaju: prestupanja, izlaske iz terena ili dodire sa protivničkim igračem dosuđuje se gubitak lopte. Sve akcije igrača koje uključuju izmicanje i pomaganja pri izmicanju (povlačenje suigrača za dres) u vlastitom polju su dozvoljena. Igrač se smatra da je prestupio čim bilo kojim dijelom tijela dotakne van svog polja (crta je sastavni dio polja i nije prijestup). U slučaju da graničar prilikom bacanja lopte ugazi na crtu ili stane u protivničko polje lopta se dodjeljuje suparničkoj ekipi i sve što se dogodilo prilikom tog bacanja poništava se. Ako igrač izađe iz svog polja da bi izbjegao da bude pogođen gubi „život“. 
·   Kada svih pet igrača bude izbačeno iz polja u polje ulazi graničar koji ima dva „života“ 
·   Ekipa čiji graničar ostaje u polju , nakon što je pogodio („oduzeo oba života“  suparničkom graničaru)  smatra se pobjednikom!
  





Nema komentara:

Objavi komentar