.

utorak, 20. ožujka 2018.

Ne stignete, onda namjerno usporite

Novi Zagreb Dan od 24 sata svakome je dan na raspolaganje. Svi imamo jednake šanse, no ne i uvjete po kojima detektiramo obaveze i prioritete u pojedinom danu.

Mlad čovjek ili dama bez obaveza obiteljskog i bračnog života, bez svoje uloge majke ili oca u obitelji ima različite preduvjete za stvaranje i organiziranje svog radnog tjedna od onih koji osim posla imaju i sve ostalo navedeno.

No, bez obzira na to, jedna majka ima mnogo bolje organiziran tjedan s mnogo više obaveza od ženske osobe bez tih uloga. Možemo zaključiti, a to smo mnogi i osjetili na svojoj koži, kako nas više obaveza prisiljava da svoje vrijeme napokon učinkovito organiziramo.

Već sam navela u prošlotjednoj kolumni da kombinirajući obaveze sličnog ili istog cora dobivamo na vremenu i time razvlačimo vrijeme. Bar takav dojam, dobivamo u našem umu. Ovo se još zore reframing.

Novac 

Novac ima istu sudbinu. Bez obzira imali ga previše, premalo ili dovoljno trebamo znati kamo odlazi ili želimo li da odlazi baš tamo? Ne moramo kupiti šest različitih slanih namirnica kako bi zadovoljili svoju potrebu za slanim. Prvih tri neka bude ovaj mjesec, a ostalih tri sljedećih. Tu smo stvorili prostor za kupnju nečega što nemamo ovaj mjesec, a neophodno nam je, npr. neki od vitamina (magnezij) jer nam ponestaje snage i svježine.

Novac i vrijeme pripadaju istoj skupini apstraktnih imenica koje povezuje zajednička rapidna potrošnja.

I jedan i drugi nas mogu dovesti do stanja stresa u trenutku kada njihova potrošnja probije okvire u kojima inače prebivaju. U tom trenutku nam ne treba Tensilen da bismo se smirili.

Smiriti se možete jednostavnim reframanjem i reći sebi:

  • „Ovo se događa iz razloga da naučim nešto novo.“
  • „Mogu naučiti kako ga drugačije organizirati.“
  • „Mogu naučiti kako se mogu nositi i s težim zadacima.“
  • „Mogu naučiti kako neki prioriteti za koje sam mislila da jesu, u stvari nisu i tu gubim najviše vremena.“


Poblemi (što je to?)

Svaka od ovih rečenica koja vam odgovara ili neka druga koju sami možete stvoriti u svom umu ima 1000 puta veći učinak od Tensilena. Čim promijenite SLIKU koju stvara vaš um, mijenjate svoje emocije i stanje u kojem se nalazite. Stoga stresa više nema i vaš um takav neblokiran može stvarati sljedeću kombinaciju koja je rješenje vašeg problema. A možda ovo i nije problem. Ponovno zavisi kako gledate na tzv. probleme. Postoje li uopće problemi?

Novi uvidi, za vas bolji, koje ste dobili iz novog događaja kojeg ste riješili nose nešto novo za vas. Npr. učite kako neki od prioriteta za koje ste mislili da jesu nisu trebali biti ili neki od njih koji su bili više nisu. Sve je podložno promjenama i ne trebate se držati nekih od njih, jedan duži period kao pijan plota.

Gledajte to kao svojevrsni čišćenje 

Što ste fleksibilnijeg uma i otvoreniji za promjene to ćete ih manje doživljavat kao probleme, a više kao znak crvenog svijetla na semaforu(čitaj-stop).
Stani, smiri se, dozvoli si razmisliti o svemu što te muči.
Nabaci i prisilan osmjeh na lice ako ne možeš prirodan.
Idi do ogledala i provjeri jesu li ti se jagodice lica digle ili su i dalje spuštene.

Popravi to!

Izreci par pozitivnih i afirmativnih rečenica sebi, pa makar ti bile i najgluplje na svijetu.

Reframaj i primjećuj kako ti se stanje mijenja.

U tom stanju, ne zaboravi, možeš SVE.

*** reframing – mijenjanje značenja, okvira
*** core-srž, jezgra

Nema komentara:

Objavi komentar