.

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Još jedna poklon igra - Zlatni izazov, kuhara / ca amatera Novog Zagreba

Novi Zagreb - 1. veljače 2018. započinje još jedna poklon igra - Zlatni izazov, kuhara/ca amatera Novog Zagreba - na temu nedjeljni ručak. 

Poklon igra će trajati godinu dana, dakle sve do 1. veljače 2019. godine, kada ćemo proglasiti "Godišnjeg slavodobitnika, koji će biti darovan prestižnim poklonom naših sponzora. Nakon 1. veljače 2018. godine, svi mjesečni recepti, će biti prikupljeni i tiskani u prvoj novozagrebačkoj Kuharici, pod nazivom - Novozagrebački slasni objedi.

Ovom Poklon igrom uredništvo portala Rotor želimo potaknuti a ujedno i  pružiti priliku svim "nedjeljnim kuharicama i kuharima" da nam predlože jedan od svojih svoj - nedjeljni recepata kompletnog ručka ( predjelo, glavno jelo i desert) za koji misle kako je poseban, orginalan i vrijedan pažnje kako bi se objavio u - skoroj - prvoj Novozagrebačkoj kuharici pod nazivom - Kuharica Novozagrebački slasni objedi.


Ovom Poklon igrom  također želimo potaknuti i one koji su mišljenja kako još nisu dorasli tom zadatku, da se odluče i započnu kuhati nedjeljne objede u svojoj obitelji. A za sve one koji koji to rada sa guštom - želimo da nam poklone svoje orginalne ideje,  iskustva i kombinacije.

Svoj recept objavljujte  u Facebook grupu portal Rotoru u komentare ispod ove fotografije (koja je i ovdje u naslovu).

Naravno, kako je poželjno da svi recepti imaju "Novozagrebački kulinarski štih". Recepte možete objavljivati  svake subote od 8,00 do 22,00 sata. Pravilo je također - kako jedan profil može objaviti samo jedan recept!

Na kraju mjeseca, svi one koji su svake subote redovito objavili svoj novi recept, mogu očekivati, po odluci tročlanog Gurmanskog žirija - poklon - naših sponzora. Poklonom će biti darivan : najkreativniji, najorginalniji i naj novozagrebčastiji recept.

Rezultati mjeseca - će se objavljivati SVAKE prve srijede u idućem mjesecu, također na Fecebook grupi portala Rotor.









- Kuhati volim od dječijih dana. Posebno su me privlačili kolači, kao i ostale djevojčice koje su također u toj dobi  pokušavale nešto "skuhati". Moram priznati kako sam imala podršku od obitelji, tako da se moja dječje želja obistinila, kada sam upisala srednju školu želeći postati - prava kuharica.

Po završetku škole sam se zaposlila i moram priznati kako uživam u svoim poslu, i željela bih ovdje istaknuti kako ni jednog trenutka nisam požalila, što sam odabrala poziv - kuharice.

Ovdje u Domu za starije Sv. Ana u Sopotu, radim nešto duže od dvadesetak godina.Iznimno sam zadovoljna uvjetima, ali i ljudskim odnosima, koji su zasigurno jedni od boljih, berem po mom skormnom iskustvu. Odnedavna sam imenovana Chifom kuhinje, što mi izuzetno mnogo znači. Naime, takvo promaknuće  je nagrada i priznanje za sav moj dosadašnji trud i uporan rad.

Pitali ste što volim kuhati. Iako nisam slastičarka, iznimno volim peći kolače. No, kada se radi i kuhanju hrane tu sam privržena jednostavnim, rekla bih čak "starim " jelima bez mnogo začina. kroz svoj radni vijek kuhala sam raznolika jela, pa i ekzotične, no kako sam već rekla osobno sam okrenuta domaćoj prirodnoj kuhinji u što jednostavnijim ali isto tako ukusnim jelima.

Što se pak tiče ove nagradne igre, prije svega bih zahvalila portalu Rotor na ogromnom povjerenju, koje mi je pružio imenujući me za Predsjednicu žirija. Mišljenj sam kako je ova Poklon igra dobro došla iz više razloga. Prije svega drago mi je što potiče kuhanje u svakom domu i to nedjeljom , kada je sva obitelj na okupu. Tu je prilika da se svi skupa upuste u kuhanje zajedničkog ručka podjelivši radne obaveze, svakome prema mogućnostima. Dok najmlađi mogu pripremati stol  (postavljati pribor za jelo i savijati salvete) ostali mogu, guliti krumpir, čistiti salatu, rezati meso itd... Također je ovakav zajednički ručak, prilika da uživamo u pravim prirodnim ukusima hrane koje je pripremljena u zajedništvu obitelji. Naravno, postoje još mnogi razlozi ovakvog zajedničkog pripremanja obiteljskog objeda, no o tome ćemo drugi puta kada bude više vremena i prostora.

Za kraj želim istaknuti kako sa velikim nestrpljenje čekam prve pobjednike mjeseca, no isto tako i pobjednika godine, ali isto tako tiskanje prve Novozagrebačke Kuharoce, u kojoj će biti pohranjeni svi najuspješniji recepti, koji odišu novozagrebačkom dušom.





Svi mi živimo dosta brzo i dinamično. Ponekad posežemo za jednostavnijim i instant rješenjima pa kupujemo gotovu hranu, odlazimo u lance brze hrane jer nam je tako lakše i primamljivije. Jednostavna rješenja nisu i najbolja rješenja. 

Vikendom imam više vremena pa volim planirati što ću kuhati za svoju obitelj. Nastojim da se u meniju uvijek nađu zdrave namirnice. U današnje vrijeme to je izazov koji ipak uspijem savladati.

Uz mnoge radne i obiteljske obaveze uspijem odvojiti dio vremena za svoje hobije i stvari koje volim raditi i koje me ispunajavaju. Tako sam između osataloga i predsjednica  Udruge žena Jakuševec. Udruga okuplja žene svih životnih dobi. To je kulturno-umjetnička udruga koja njeguje tradiciju i običaje našeg kraja. Pa tako, naravno, i u kulinarstvu. Obitelj je temelj svega i svaka žena nastoji da njezina obitelj jede što zdravije i raznovrsnije, hranu koja je prikladna za ovo podneblje.

Na kraju bih pobodrila one koji su još neodlučni. Odvažite se, jer možda baš vas, čeka simpatični poklon za uloženi trud, a isto tako veselje obitelji na još jednoj zajedničkoj pobjedi. Također svojim radom i trudom možete postati koautor prve Novozagrebačke kuharice, pa zar i to nije dovoljno velik motiv da nam se pridružite, te da se veselimo našim "susretima" svake subote.



- Predsjednik sam Kluba liječenih alkoholičara Remetinec, jednog od nastarijih klubova ove vrste u gradu Zagrebu, a usudio bih se reći i šire. Prošle godine smo sa mnogo ponosa ali i uz mnogo goste i uzvanike svečano proslavili 50. godišnjicu uspješnog postojanja i djelovanja našeg kluba.

Članovi kluba se okupljaju redovito svakog ponedjeljka (od 16,00 do 17,00 sati) u prostorijama Centra za kulturu Novi Zagreb, kako bi razmijenili iskustva ali i dobili potrebnu stručnu pomoć dr Vesne Golik..

Neki od članova njeguju ljubav i strast prema kuhanju, pa je stoga to i bio jedan od razloga da se pridružim  pobjedničkom kulinarskom timu portala Rotor.

Nadalje želim istaknuti, kako i sam volim kuhati - onako u slobodno vrijeme. 

Sve je započelo sasvim spontano u mom ranom djetinjstvu, gdje moja majka uz oca koji je bio "terenac" nije baš uvijek uspjevala stizati kuhati za nas tojicu sinova - preopterećena mnogim ranolikim i napornim poljoprivrednim radovimau polju. 

Tako sam ja, malo pomalo preuzimao ulogu kuhara, sistemom pogreški i uspjeha.

Kuhanje mi je dobro došlo također u nastavku mog školovanja, kada sam otišao u Zagreb na školovanje, te živio sa ocem. Moj otac je radio u smijenama, tako da je meni opet iznova pripala (uz sve ostale obaveze, učenje, održavanje stana, itd..) obaveza kuhanja. Dodao bih kako mi to nije bilo teško jer sam volio kuhati.

Iz svih tih iskustava evo i danas, kada sam već djed, sva moja uža obitelj me često puta nagovara da nešto pripremim za zajednički objed , jer kako kažu, moja kuhinja im je najukusnija.

I za kraj bih istaknuo, kako podržavam ovu Poklon igru, jer to je jadan simpatičan način, prije svega, kako bi motivirali neke nove kuhare / ce amatere da započnu svoju kuharsku avanturu jer je kuhanja umjetnost - izražaj osobnih kreacija pretočen u okuse, boje, mirise ... Isto tako pozivam "stare" znalce da nas podare svojim provjerenim receptima, te da i oni pokušaju biti -koautori - naše buduće kuharice.


No, kako vidim iza nas i našeg ugodnog i zanimljivog druženje ( koje će trajati godinu dana!), ostati će jedan predivan trag, koji će se pretvoriti u zanimljivu  Novozagrebačku kuharicu, pod nazivom - Novozagrebački slasni objedi.