.

srijeda, 15. studenoga 2017.

Sveti Martin u Domu umirovljenika Sv. Ana

Sopot - U petak 10. studenog 2017. godine, pred prepunim holom Doma za starije osobe Sv. Ana u Sopotu - dan uoči blagdana Svetog Martina - održan je tradicionalni koncert Pjevačkog zbora Sv. Ana.

Već zaista dugi niz godina,ovdje u Domu za starije osobe Sveta Ana - na ovaj se način slavi trenutak, kada se mošt pretvara u vino, a svemu tome svjedoči i po starom običaju novo vino krsti Sveti Martin.

Na žalost,zbog velikih obaveza, ove godine ni uz najveće napore na ovaj kulturni susret Sv. Martin nije uspio doći te je poslao svoju izaslanicu Martinu.

Prije samog krštenja vina, ali i nakon tog ozbiljnog čina, Pjevačko društvo Sveta Ana uz cijeli niz pošalica, izvelo je pregršt prigodnih pjesama : U plavom podrumu, In vino veritas, Al' je fino to Baranjsko vino, itd...

Ovdje svakako treba istaknuti, kako je sav program vrlo aktivno pratio veliki broj korisnika (kojih je bilo čak i po balkonima) usluga ovog Doma, spontano pljeskajući i pjevajući poznate arije - zajedno sa zborom.



Luca Sliško, ravnateljica
Doma umirovljenika Sv. Ana
- Danas obilježavamo i slavimo Martinje. 

Dakle, Martinje je jedini blagdan koji se nije mijenjao u svim društvenim sistemima na ovom području. Uvijek se slavi i obilježava.

A, mi u Domu, već tradicionalno obilježavamo sve blagdane, i lokalne crkvene... Dakle , da se stvori jedna atmosfera na način, kako bi naši korisnici sudjelovali u pripremi, od aranžmana, keramičkih ukrasa prilagođenih programu itd...

Danas smo imali čast i priliku da nas,  vrlo uspješmo i sa puno šarma zabavljao Pjevački zbor Sv. Ana. 

Ovdje svakako treba istaknuti, kako je nakon nedavno preminule maestre Ilić, zbor preuzeo voditi mladi uvaženi maestro Kristijan Palčić, koji također vodi više zborova, ali i piše tekstove te sklada, tako da se vidi i osjeti jedan kvalitetni iskorak naših dugogodišnjih članova tog zbora.



Jevšenak  Silvestra, korisnica
sa najdužim korisničkim vijekom u
Domu umirovljenika Sv. Ana
-  Moramo odmah na početku istaknuti, kako smo doznali - kako ste vi u ovom domu od samog otvorenja doma, a to seže 41. godinu u nazad?

- Da, da. Različitim životnim spletom oklonosti ovdje sam došla 1977. godine. Mislim kako sam bila prva korisnica, već nekoliko dana prije samog službenog otvorenja.

Tog trenutka, istini za volju , nije bilo mnogo korisnika. Čak sam bilo u prilici birati svoju sobu, što me strašno veselilo.

- Sada kada se malo osvrnete u nazad, možete li nam reći, što se sve promjenilo u toku tih četrdesetak godina?

- Što se promjenilo? Uh, zaista dosta toga.Na primjer, ove ulice ispred Doma, tada nije bilo, nije bilo asfalta. U međuvremenu su se izgradila nova naselja Dugeve  i Sloboština.Izgradila ulica, odnosno avenija prema Velikoj Gorici itd .. A u samom domu su se također dešavale promjene, neki su zidovi rušeni a izgrađeni novi, tako da se proširila blagovaona i tome slično.

No sada ću reći, ono što se nije nikada promijenilo. 

Od prvog dana svi zaposlenici koji su ovdje radili, a i svi ovi koji danas rade -brinu o nama - su uvijek imali na prvom mjestu. Uvijek je u ovom Domu, a to je poznato i šire, prva misao svih bila, što bolja usluga i uvjeri korisnika usluga.

U ostalom u to ste se uvjerili i sami , kako danas , tako i  kroz prošle svoje posjete. Naime,  moram istaknuti, kako je hrana ovdje odlična, baš kao i zdrastvena zaštita. Sobe su odlične, a društveni život - zavidan. Zar ne!? No, i sama pozicija samog Doma, pruža nam priliku šetnje te uživanja u prekrasnom okolišu / zelenilu, ne samo unutar doma , odnosno njegove ograde, već i izvan nje.



Nekoliko trenutaka, prije same proslave Martinja otvorena je samostalna likovna izložba, korisnika usluga  g. Milenka Vrač, pod nazivom - Zagrebački motivi.



MIlenko Vrač, slikar amater,
skori korisnik usluga Doma umirovljenika
Sv. Ana
- Ovo je samo jedan, zaista manji dio mog slikarskog opusa. Kada smo već kod toga, spomenuo bih kako sam imao samostalne izložbe u različitim slikarskim temama. Kako dolazim iz Velike Gorice, održao sam izložbu sa neizbježnim motivima Turopolja. No, bilo je tu izložbi na motive voda, mora, rijeka , jezera...

Održao sam i izložbu kućnih ljubimaca, što se smatra raritetom. Takvu izložbu sa tom temom nije nitko održao do sada...

- Kako možemo zapaziti, iza vašeg rada, stoji također podosta izložbi?

- Da, 12. samostalnih izložbi, te nešto više od dvadesetak skupnih. Inače sam izlagao u Sisku, Karlovcu, Osijeku, Velikoj Gorici ali u nekoliko galerija ovdje u gradu Zagrebu

Inače Milenko Vrač je rođen u Kutini, a 1954 godine dolazi u Zagreb. Živio je u Donjoj Lomnici. a početkom 2017. godine dolazi u Dom umirovljenika Sv. Ana.

Slikanjem se bavi od uzrasta osnovne škole. a djelovao je u likovnoj sekciji ZET -a, te u Centru za Kulturu Pešćenica. I dalje je član Udruge likovnih umjetnika Velika Gorica.



Višnjica Kruhak Štefić, član
Pjevačkog zbora Sv. Ana
- Dolazim već puni niz godina u Dom umirovljenika Sv. Ana pjevati i zaista se ugodno družiti  u zboru.

Kao što već znate, svake godine održavamo proslavu Martinja. Vidimo kako je veliki odaziv... Znači kako se korisnicima ovog Doma zaista sviđa ovaj naš nastup, koji je prožet šalama ali i poznatim "vinskim" pjesmama.

To su nam tako i rekli, da ih zaista veseli to što se obilježava taj dan. naime to ih vraća u dane kada su bili mlađi, kad su i sami održavali tu tradiciju u društvu ili u svom domu.

Malo ispričamo po koju šalu, podružimo se. Evo otpijevaju se pjesme, korisnici također pjevaju sa nama. Moram reći kako  su i po balkonima, oni koji ne mogu sići dole

Na sve to , moram reći kako nam je veliko veselje doći ovdje, pjevati i družiti se. naime, svi u zboru - naravno - volimo pjevati i ako uz to još nekome priredimo veselje, tada je to dvostruka radost.