.

četvrtak, 9. studenoga 2017.

Snaga je u zajedništvu - poručuju nam članovi Udruge građana Siget

Siget - Ovih dana smo posjetili naselje Siget i porazgovarali sa vrlo  energičnom, iznimno upućenom  ali i snažno  motiviranom za ostvarivanje boljitka  naselja Siget dopredsjednicom - Udruge građana Siget - gđom.  Gordanom Pasanec.

Vrijedi istaknuti kako smo dosta  vremena kroz uporne telefonske kontakte proveli  kako bi dogovorili odgovarajući termin, zbog mnogih, čestih i raznolikih obaveza. 

Naime, u našem zanimljivom razgovoru imali smo priliku vidjeti, kako u ovu Udrugu, pristiži zaista mnoge raznolike informacije, upiti , ideje, rješenja te  prijedloga. Sve u svemu iznimno dinamično, te snažno odlučno kako bi se dosadašnje stanje ali i dosadašnji način odlučivanja i upravljanja, te realizacije svakodnevnih problema naselja Siget, ali i ostalih novozagrebačkih naselja uvelike promijenio. Želja je ove udruge uključiti što više građana u direktno odlučivanje o svom naselju, te iskoristiti brojne raznolike potencijale, koji trenutno na žalost stoje ne iskorišteni. Zasigurno je najviše zapostavljen onaj informatički (javno objavljivanje zaključaka svih sastanaka, sjednica Vijeća Gradskih četvrti, Vijeća mjesnog odbora itd...) ali i stručni - naime mnogi naši sugrađani onemogućeni  kako bi svojom stručnošću, kompetencijom i profesionalnošću  - kvalitetno pridonijeli realizaciji, mnogih raznolikih gradskih projekata, radova i ideja.



  - Prije svega drago mi je da ste navratili i u naš Siget, gdje vam želim iskrenu dobrodošlicu u ime svim naših sugrađana.

Također nam je drago kako je naša Udruga građana Siget u ovo malo vremena, kako djeluje, uspjela privući interes vaših čitatelja. To nas zaista veseli, ali i motivira kako bi istim putem nastavili raditi i djelovati i dalje.

Naime, naša je Udruga građana Siget osnovana prije gotovo tri mjeseca. Svoje djelovanje smo započeli , kao - Inicijativa  građana - ljetos, kada smo shvatili, kako nam se u našem naselju Siget, želi oduzeti zelene površine, čak četiri (!?). Upravo je - Inicijativa građana - bila odgovor odnosno reakcija na takvo nešto.Naime, upravo to nas je ponukalo da okupimo građane našeg naselja i da započnemo i nešto organizirano raditi i pridonositi (sasvim konkretno!) za naše naselje.

Nije slučajno kako se sve to odigravalo baš u vrijeme godišnjih odmora, kada je naših sugrađana veliki broj izvan našeg naselja. 

No, to nas nije obeshrabrivalo. Cijelo ljeto smo prikupljali potpise, bez obzira na godišnje odmore. Građani su se vrlo složno odazivali tako da smo i u to vrijeme prikupili nešto više od tisuću i pol potpisa, kako bi se sačuvala naša livada.

Na žalost, pri tome smo otkrili bezbroj makinacija. Taj proces, prikupljenim potpisima još uvijek nije završio, no oni su ipak utjecali na - stopiranje izgradnje velikog trgovačkog centra.

Kako smo prikupljali potpise i doživjeli veliku podršku velikog dijela naših sugrađana, to nas je ohrabrilo da učinimo i korak dalje, te smo "predali papire za registraciju Udruge". Tako da od rujna, nismo više Inicijativa građana, već  Udruga građana Siget.

Uz spomenuti akciju - zaštite naših zelenih površina - organizirali smo i dva mirna prosvjeda - Za očuvanje zelenila u Brodarskom Institutu. Koje je  načeto, također , hajdemo reći - ilegalnom izgradnjom ulaskom privatnih investitora u Brodarski institut. Tu se za sada , nakon naših akcija malo zastalo. Naime, za sad su tu izgradili parkiralište. Stalo se sa poslovnom zgradom. 

Vidjeti ćemo dokle će i to tako stajati ?!



- Upravo smo pokrenuli inicijativu da se organizira - Advent u Novom Zagrebu.

Naime dijelimo mišljenje mnogih stanovnika Novog Zagreba, kako i naš Novi Zagreb također želi uživati u svom Adventu, pod okriljem kulturno turističke manifestacija  Grada Zagreba .

Novi Zagreb broji negdje oko 150 tisuća stanovnika, to su gotovo tri grada Karlovca ili nešto manje od grada Rijeke.

Također smo sigurni kako naš Novi Zagreb u te dane ima čime obogatiti  kulturni sadržaja ne samo Novog Zagreba već i cijelog grada. Naime brojna Kulturno umjetnička društva, dva Kulturrna centra  (Centar za kulturu Novi Zagreb i Kulturni centara Travno), veliki broj obrtnika i Obiteljskih poljoprivredni proizvođači itd su jamci bogatog programa - ove manifestacije.

Nedugo je prošlo kako smo predali "papire" želeći da nam Grad pripomogne u kićenju dijela Parka Mladenaca, te sa nekoliko "klupa" i prostora gdje bi se održavao kulturni program. Mišljenja smo kako nam Grad izaći u susret i pripomoći u organizaciji - Adventa u Novom Zagrebu.



 Također smo tijekom proteklih mjeseci organizirali - Javno čitanje Generalnog urbanističkog plana, odnosno educiranje naših građana kako i sami mogu čitati Generalni urbanistički plan, te ih upoznali sa mnogim detaljima od strane naših "stručnjaka" članova udruge. Moram istaknuti kako smo u toj akciji imali odličan odaziv građana, naime  na naše veselje ovaj akciji se odazvalo nešto više od šezdestekak građana. 

Također bih ovdje htjela  istaknuti, kako smo svi skupa čitajuću  - GUP - otkrili kako nam preko Parka za pse, koji je prvi najveći park u Zagrebu, žele izgraditi veliku gradsku prometnicu. Mišljenja smo kako je to nedopustivo. Prije svega mislimo kako je to nepotrebno na tom mjestu (to bi bio produžetak Cimermanove uz Park Mladenaca na Podbrežje) kao . Međutim tu je Park Mladenaca, koji je zaštićen - Parkom arhitekture i. kategorije, a sa druge strane su zgrade. Tim ljudima u tim zgradama bi uz postojeću prometnicu sa jedne strane, prolazila druga prometnica, tako da bi oni njihove zgrade, odnosno stanovi, postali - otok.

Tu smo organizirali naše susjede koji se bave arhitekturom, urbanistikom...Uradili su nam fantastične primjedbe i prijedloge za - GUP - (jer mi tu nismo stručnjaci, ne znamo to raditi). Zaista su si dali su si truda i sada koristim priliku da im se ovako javno zahvalim. Zaista vam hvala!


U tri, četiri dana okupili smo ljude i isto tako urudžbirali preko  tisuću i šesto primjedbi na - GUP - kako bi se sačuvali livadu i dobili smo odgodu do 2020. godine.

G. Jadranko Batrurić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad je vidio kako su se građani malo organizirali i aktivirali pa je obećao, kako se tu neće graditi ulica, ali vidjeti ćemo!?

Nedugo, to je objavio i vaš Portal Rotor, također smo organizirali  javnu tribinu vezani za II Mirovinski stup, pod nazivom - II Mirovinski stup, kazna a ne dobit! Naime, čuli smo kako se ljudi već duži vremenski period žale na prevelike razlike u mirovinama. Tribinu smo održali u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetinečkom Gaju. No, zbog iznimno loših vremenskih uvjete, iako se najavilo nešto više manje od dvjestotinjak sugrađana, no zbog lošeg vremena okupilo se na žalost njih nešto manje od pedesetak. Unatoč tome, mišljenja sam kako su mnogi propustili mnogo toga, jer je tribina trajala umjesto očekivana dva sata, trajala je tri sata.

Dakle, svi koji su se okupili, aktivno su sudjelovali, jer su gosti tribine bili zaista eminentni stručnjaci: 

  • Prof.mr.sc. Gojko Bežovan - Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Jagoda Milidrag Šmid - Ženska fronta za radna i socijalna prava, Nova ljevica
  • Dr.sc. Danijel Nestić – Ekonomski institut u Zagrebu
  • Damir Grbavac - Predsjednik uprave RBA mirovinskog fonda
  • Tomislav Rajković – Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske
  • Vesna Grgić – predsjednica braniteljske Udruge VIDRA - "Veterani i društvena akcija"
Tribina je bila zaista živahna, čak se u jednom trenutku dogodio i jedan mali verbalni sukob, ali smo jako mnogo toga saznali i naučili. Čak su i naši stručnjaci bili zadovoljni tribinom, jer su se uvjerili kako to ljude zaista zanima i brine. 

Posle , kada smo pustili snimku,mnogi zainteresirani su nas zamolili da ponovno organiziramo tribinu, po drugim dijelovima grada.

Jedna od zadnjih naših akcija, ali također uspješna  - Akcija da se u gradu Zagrebu sprovede sokolarenje, kao dio urbane ormitologije, što se drugim organiziranijim državama, izvodi već odavna. Radi se u Sloveniji već tri godine ( u Ljubljani) radi se u Srbiji, Francuskoj, . Radi se u New Yorku....itd. Znači sokolarenjem su prirodno smanjili broj vrana. Upravo su na taj način u svojim gradovima doveli eko sustav  u ravnotežu. Vrijedi istaknuti, kako sa većom populacijom vrana, nestaju druge vrste ptica pjevica (nema kosova, nema vrabaca, nama zebica  ..). 

Reći ću vam , što ni ja nisam znala do ovih dana . 

Naime, vrabac je u Hrvatskoj označen - crveno - po zaštiti. On nestaje, 51% je pala populacija. Vrabac je jedina ptica koja je vezana za čovjeka. Ne živi u šumi nego u gradu. 

No tu je i smeće koje u jednom dijelu raznose vrane. No, i tu ćemo se pokušati potruditi, da se u Novom Zagrebu, pa i u cijelom Zagrebu da se svi otvoreni koševi za smeće, zamjene zatvorenim koševima.

I za kraj uz spomenuto - sokolarenje - tražili smo da se kao nekada  vrate - Čuvari parkova. Sasvim smo sigurni kako i se prisustvom - Čuvara parkova - uvelike više pazilo, bilo bi više reda.

Nedugo smo dobili odgovor g. Emila Tuka iz Gradskog ureda za poljoprivredu, kako se nakon 1. siječnja 2018, godine uvesti će se - sokolarenje - kao jedan od načina kako bi se prirodno smanjila populacija vrana u našim naseljima.

To smatramo isto tako velikim uspjehom Udruge, odnosno njezinih članova, jer su nam se poneki građani uvelike javno rugali, ističući - Kako niš' od toga!

No uza sve to, sigurni smo,  kako će se aktivirati  tih (trenutno u Hrvatskoj postoji šest, sedam soklora!?) šest, sedam  sokolara, ikako naša Hrvatska ima NAJSTARIJE sokolarsko društvo, sa najdužom tradicijom u cijeloj Europi.

- Za kraj ovog ugodnog razgovora bi istaknuli, kako ste nam rekli da i ostala naselja počinju slijediti vaš primjer, tako da vam se javljaju, organiziraju Udruge, pitaju za određena iskustava .... Tako da na jedan način, postajete - rekli bi - Kordinacija Udruga ...

- Tako je. sada  u petak 10. studenog 2017, godine, gdje će nam se pridružiti i Udruga građana Sopot,  Udruga građana Središća, Udruga građana Kajzerice, Udruga građana Jaruščice i  Udruga građana Središće. Iskreno se nadamo kako će nam se pridružiti i Udruge građana Dugave te Travno. Na taj bi način  građani dobili motivaciju međusobnog  organiziranja i da prihvate nepobitnu činjenicu, kako se dobrom organizacijom  zajednički - zaista možemo učiniti (izmijeniti na bolje!) mnogo toga. 

Naime na ovakav način, mi kao građani možemo utjecati na stanje ne samo u našim naseljima već i u  Gradu, kako bi ispravili "stvari" koje se nepravilno  rade.

Sve se može kada se hoće, dovoljno je samo malo volje i malo truda.