.

nedjelja, 8. listopada 2017.

U naselju Blato, zapuhali neki novi vjetrovi

Blato - Jučer je u društvenim prostorijama lokalne samouprave Blato, na poziv  vijećnika Vijeća mjesnog odbora, na čelu sa g Borisom Zrnc, održan zaista zanimljiv i ugodan domjenak.

Naime, novoizabrano Vijeće mjesnog odbora Blato je jučer pozvalo sve članove Civilnog društva naselja Blato, na ugodan domjenak (koji su usput rečeno financirali sami vijećnici!?) kako bi okupili i što bolje upoznali, te  kako bi što kvalitetnije zajednički pokušali u sljedećm vremenskom periodu učiniti naselje Blato, ugodnijim mjestom za življenje.

Moramo istaknuti kako se ovom (svake hvale vrijednom!) druženju odazvao veći broj udruga, društava ili klubova. Nedostajale su one čiji su predstavnici bili opravdano spriječeni. 

Vrijedi reći kako su tu bili predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato, predstavnice Kulturno umjetničkog društva Preslica, Predstavnice Podružnice umirovljenika Blato, Predstavnik Nogometnog Kluba Blato, predstavnici Moto kluba Blatnjavi - Muddy, te predstavnice Blatskog volonterskog centra. Bio je tu prisutan i g. Zdravko Barić iz obližnjeg samostana Misionari Monfortanci Družba Marijina

Odmah u početku samog susreta, moglo se vidjeti, kako je ovaj susret odnosno druženje dočekano sa iznimnim odobravanjem i velikim simpatijama svih prisutnih. Upravo to je po / dokazivao veliki žamor svih prsutnih koji su vrlo životopisno međusobno razgovarali, komentirali, predlagali, podržavali, odobravali itd...

U svom kratkom uvodnom govoru - Boris Zrnc, predsjednik Vijeća mjesnog odbora naselja Blato - je pozdravi sve prisutne, te im zahvalio na dolasku.

Ovakvim odazivom samo potvrđujemo, kako se naše Blato zaista želi mijenjati, naravno na bolje, ali isto tako je vidljivo kako za to ima velike snage i volje.

Osvrnuo se, kako se samo zajedništvom može uraditi dosta toga za naselje. Naime, istaknuo je kako "Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi" ne ostavlja mnogo prostora za neke konkretne stvari (to je vidljivo upornim ne rješavanjem ponekih stvari, koje se ne rješavaju po petnaest , dvadeset i više godina!?). Primjetio je kako je upravljanje gradom previše centralizirano, te stoga posebno naglasio, kako je moć Vijeća mjesnog odbora zaista minorna, što pokazuju ostvareni rezultati u naselju Blato iz dosadašnjih godina.

"Trenutno na žiro računu imamo -0- kuna" - rekao je g Zrnc i nastavio.

Naravno kako će nam od strane Grada Zagreba biti dodijeljena neka sredstva. No, tu se uglavnom radi o sredstvima u visini 5 tisuća kuna, koja su već unaprijed raspoređena našim udrugama (koja ni izbliza nisu dostatna!) dok je jedan , zaista manji dio namijenjen Vijeću mjesnog odbora u svrhu pokrivanja troškova (kupnja papira i ostalih administrativnih troškova te kupnja vijenaca...)

Stoga bih iskoristio ovaj susret, da se bolje upoznamo, te svi zajedno da "skupimo glave i kreativnu energiju" kako bi zajednički djelovali, radili i lobirali za naše naselje. Kako bi naše  Blato što prije bilo onakvim naseljem kakvim ga mi svi želimo, što ono na kraju krajeve i zaslužuje.

Po završetku pozvao je sve prisutne na ukusan gulaš.

Nakon ukusne večere, uslijedili su međusobni razgovori, od kojih su neki već urodili prijedlozima za poneke konkretne probleme. Isto tako se moglo čuti kako pojedini predstavnici lokalnih udruga razmjeniju iskustva u pogledu finaciranja, okupljanja članova i sl...

Na žalost, kako ona stara narodna kaže - "Sve što je lijepo, kratko traje!". 

Tako je bilo i večeras. Mnogi su ostali iznenađeni brzinom prolaska vremena u ugodnom druženju i vidljivo tužni zbog "tako brzog" rastanka. Pred kraj druženja mogla se čuti ideja, da se ovakva druženja nastave... Neki su predlagali već za mjesec dana, drugi misleći kako je to prebrzo, predložili za tri mjeseca... Na kraju je sam predsjednik g. Boris Zrnc, rekao kako će ovakvih sastanaka zasigurno biti i u buduće, jer se njihova opravdanost po/dokazala i večeras. Ako ništa drugo, onda zbog volje i želje za zajedništvom, drugačije  zajedničke percepcije problema naselja i mnogo čega drugoga.

Isto ovakvo druženje ćemo organizirati uskoro, no onog trenutka kada osjetimo, kako je zaista došao trenutak za to, nikako ne bih htio devalvirati ovu silnu kreativnu, pozitivnu energiju, prečistim susretima.



Barica Tomaško, tajnica
Podružnice umirovljenika Blato
- Moram istaknuti kako volim naše naselje Blato, volim naše ljude, mještane, stanovnike. Pomažemo koliko možemo nemoćnima. Naime, to nam je uglavnom jedan od važnijih prioriteta uz ostale aktivnosti naše Podružnice umirovljenika Blato.

U ime svih umirovljenika naselja Blato ali i rukovodstva Podružnice umirovljenika Blato, zahvaljujem se na pozivu i prilici biti dio ovog zaista predivnog skupa, koji je organiziralo naše Vijeće mjesnog odbora Blato, sa Borisom Zrnc, našim predsjednikom na čelu. Moram istaknuti kako je ovakvo što dobro došlo. Naime ja se ne sjećam da je ovakvih susreta bilo organizirano u našoj bližoj ili daljoj prošlosti.

Ovakva druženja su zaista potrebna kako bi svi skupa bili u prilici bolje se upoznati.

Sigurna sam kako ćemo ovu pozitivnu praksu nastaviti i dalje u buduće.



Nada Tuškan, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Preslica
- Evo, danas smo se po prvi puta okupili sa novoizabranim Mjesnim odborom naselja Blata, koji je pozvao predstavnike svih članova Civilnog društva koji djeluju u našeg naselja Blato.

Iskrenog sam stava da ovo zaista ne treba posebno isticati, te kako je ovo inicijativa zaista pozitivna i kako će unaprijediti ukupno stanje bilo u poboljšanju infrastrukture, u društveno ili kulturnom djelovanju i napretku našeg naselja.

Naravno kako ćemo i mi kao Kulturno umjetničko društvo  uložiti energiju  u zajedništvo, kroz svoj rad ali i izvan njega kako bi i mi koordinirani od Vijeća mjesnog odbora, uz ostale članove civilnog društva pridonijeli boljitku našeg naselja.



Zlatko Novosel, član
Moto kluba blatnjavi - Maddy


- Našli smo se ovdje, na poziv novoizabranog Vijeća mjesnog odbora Blato. Moram priznati kako je ovo odlično i zanimljivo druženje, koje kako vidim svima odgovara.

Želio bih da svi skupa , spojimo glave i da svi skupa napravimo , što je moguće bolje da za naše naselje Blato!






Žarko Tuškan, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato
- Moram istaknuti kako smo ugodno iznenađeni održavanjem večerašnjeg susreta. Naime  zaista podržavamo ovu ideju Mjesnog odbora naselja Blato, koja nam pruža otvoren i direktan tijek informacija, te također boljeg upoznavanja, kako sa rukovodstvima pojedinih članova Civilnog društva Blata, ali isto tako upoznavanja problema u njihovom pojedinačnom radu i djelovanju.

Zaista mislim, kako je ovo jedan od zaista dobrih načina, na koji možemo svi skupa , zajedničkim entuzijazmom voljom , slogom učiniti naše Blato boljim naseljem u svim segmentima .



Mladen Mikša, vijećnik
Vijeća mjesnog odbora Blato
- Kao član svesrdno podržavam ovu zajedničku inicijativu Vijeća mjesnog odbora Blato sa predsjednikom Borisom Zrncom na čelu.

Mišljenja sam, kako nam zajedništvo, a kroz njega i zajednički konkretni ciljevi,  uvelike skraćuju put ali i pružaju veću i snažniju mogućnost rješavanja mnogih problema, nedostataka i ključnih pitanja naselja Blato.

Naravno kako to ni izdaleka neće "odmah" niti će riješiti "sve"  probleme, ali će nas barem za korak ili dva približiti "onome" Blatu, kakvo svi zamišljamo i želimo.



Tomislav Jajetić, vijećnik
Vijeća mjesnog odbora Blato

- Ovo je samo jedna od akcija i ideja kojima želimo "otvoriti" Vijeće mjesnog odbora Blato, prema stanovnicima naselja Blato.

Sav rad Vijeća mjesnog odbora želimo učiniti transparentnijim i bližim građanima.

Do sada smo u ovo malo vremena,  uspjeli aktivirati  korištenje e - maila Vijeća mjesnog odbora. Vratili smo i dežurstvo za građane, svake druge srijede, no ako se pokaže potrebnim - dežurati ćemo i češće - svake srijede.

I za kraj bih spomenuo, kako smo također aktivirali i Fb stranicu Vijeća mjesnog odbora Blato, kako bi bili pristupačniji i onoj mlađoj populaciji građana, odnosno naših sugrađana.

U daljnjem radu i djelovanju učiniti ćemo sve kako bi protok informacija do naših građana bio što brži i šarolikiji a posebno onaj koje su u  - žiži- interesa mještana našeg naselja.želimo također pružiti mogućnost da građani imaju otvoren izvor informacija, da mogu doći ovdje te dobiti odgovor na svoje upite, a na da mi budemo zatvorena grupa ljudi, koja je sama sebi svrha 



Antonio Ščukanec, potpredsjednik
Vijeća mijenog odbora Blato


- Danas smo se okupili svi skupa, mi vijećnici Vijaća mjesnog odbora Blato sa članovima civilnog društva koje djeluje u našem naselju Blato.

Cilj nam je što bolje surađivati u naredne četiri godine i što više doprinijeti razvoju našeg naselja Blato, u svim segmentima, kako infrastrukture, ali isto tako sporta, kulture i sl. 





Boris Zrnc, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Blato
- Razlog ovog večerašnjeg okupljanja je prvenstveno želja kako bi se građani upoznali sa  Vijećem mjesnog odbora Blato, odnosno sa nama  vijećnicima članovima Mjesnog odbora.

No isto tako,  to je prilika kako bi i mi upoznali sve članove Civilnog društva našeg naselja.

Mislim kako je ovo prava prilika i pravi način kako bi svi skupa, dogovorili kako ćemo zajednički započeti rješavati probleme  našeg naselja.

- Kao predsjednik zadovolji ste ovolikim odazivom članova civilnog društva?

- Svakako. Na žalost neki su bili opravdano spriječeni. To su neki od naših Udruga. No spomenuo bih i g. Baturića, predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, koji se ispričao službenim putom. Naime g. Baturić kao predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, nam je dosta važan u rješavanju određenih ključnih problema.

- Kako vidimo, i u  - opuštenom - dijelu ovog susreta, u međusobnim razgovorima, već se spominju neke mogućnosti rješanja pojednih problema ...

. Da,  nakon upoznavanja, izmjene brojeva telefona, ništa nas ne priječi da započnemo već odmah raditi na boljitku našeg naselja Blato