.

utorak, 8. kolovoza 2017.

Asocijacija

KajzericaŠto je to? Jeste li možda ikada razmišljali o sebi kao asocijativnom biću? To je biće koje radi po nekom nepoznatom principu slaganja pojmova putem asocijacija. Nepoznat je u toj mjeri jer nemamo točnu informaciju koji su sve pojmovi u bazi podataka. Neke poznajemo,no mnoge ne.

Vjerujem da se sjećate kviza Kviskoteka u kojem su postojale igre asocijacija. Pojmovi upisani u tablici tek postaju otkriveni nakon vaše točne asocijacije koju je netko po svojoj shemi postavio unaprijed. Ako ste lako i brzo pogodili ,pojmovi se možda slažu ,no najvjerojatnije će se ponajprije podudarati postupak točno odabranih pojmova već unaprijed određenim slijedom,odnosno uvjetom. Ako je ljubav, onda je par,onda je dvoje, onda je brak.

Ako ne znate za Kviskoteku, sigurno onda znate društvenu igru Alias. Unutar veće grupe ljudi, odaberu se grupice koje igraju unaprijed dogovorenim redoslijedom. U grupi u kojoj ima nekoliko članova između sebe asocijativno navode suigrača da pogodi neki pojam. Kolike su podudarnosti u mentalnom sklopu suigrača, to će njihova uspješnost biti veća. Pronalazeći više pojmova uskačemo u mentalni sklop igrača koji pogađa. Što prije uskočimo to smo uspješniji. Ponekad i uz poveliki niz riječi bolje je odustati jer nam je očigledno mentalni sklop igrača nepoznat.

Naša asocijativna tabela pojmova ima niz nižih pojmova. Podpojmovi glavnog pojma strukturno se mogu razlikovati od gradacije pojmova neke druge osobe. Što se osobe više razumiju to su im  strukture slične. Potpuno međusobno razumijevanje ili ne razumijevanje plod su naših struktura. Nerazumijevanje je jednako Aliasu, traži dodatni trud.

Jezik je sklop asocijativno posloženih pojmova koje možemo razumjeti,mogu nam biti zanimljivi ili ne.

U unutrašnjosti radiju,kojeg sam morala otvoriti dok sam bila mala, nalaze se kondenzatori, pretvarači,izmjenjivači, indikatori, tranzistori .......i još mnogo zalemljenih dijelova. Ishod takvog sistema može biti zvuk ,slika ili neki oblik mehaničkog rada. Konačni rad pokazuje stupanj uspješnosti.

Ovako i mi funkcioniramo, no svoj mozak ne možemo otvoriti i presložiti ono što već u njemu postoji i funkcionira na neki način.

Palačinke uvijek pečete na isti način, po istom principu s istim sastojcima. Program radi i uključuje se po principu strujnog kruga čiji rad pokreće sklopka. Kad bismo htjeli ispeči palačinke na sasvim jedan drugačiji način, staru programsku karticu ne bacamo. Uzimamo alat u ruke i odstranjujemo neke nepotrebne dijelove sustava i lemilicom ubacujemo nove. Po okusu palačinki mjerimo koliko dobro radi novi sklopni sustav.

Samo jednom, ako ste ostali bez struje ,u mraku ste automatski krenuli prema ormariću gdje držite svijeće,dosegnuli upaljač ili šibice i problem je riješen. Moja djeca kad su ostala u mraku upalila su mobitel i zvala mene da riješim problem. Asocijacija je mnogo i različite su iz sekunde u sekundu. Svatko od nas će reagirat na svoj način. Na onaj najbolji s obzirom na podatke s kojima raspolaže u resursnom spremniku. Najjednostavnija asocijacija je fobija. Uvijek radi po istom principu: slika pauka, strah, bijeg. Zato je i najjednostavnija terapija.

Oni koji slično kombiniraju pojmove bit će nam bliži u komunikaciji,a svi ostali dalji. Tako se i umrežavamo ili izlazimo iz mrežnih sustava.

Svi volimo izazove. Neki vole krimiće, zakomplicirane zadatke u escape room,bingo kombinacije,kladionice,kartaške igra,sportske igre.... sve one u kojima bi mogli pronaći tuđu kombinaciju. 

Ako se ne razumijemo, kombinacije su nam različite,a međusobnim kopiranjem potičemo razumijevanje. Kada se nerazumljlivi sklopovi pojavljuju unutar nas samih postajemo nezadovoljni.

Mozak ne možemo otvoriti ,ali poteze možemo mijenjati , sve dok ne dobijemo dobitnu kombinaciju.

* „Poredak figura na šahovskoj ploči će se promijeniti samo ako nekim figurama zamjeniš mjesto“