.

petak, 18. kolovoza 2017.

24. Klarinje, čuvanje tradicije i ponosa

Sveta Klara - Prije gotovo tjedan dana naselje Sveta Klara je na svečani način obilježila svoj dan, dan zaštitnice Svete Klare.

Bilo je prekrasno, u ostalom kao i svih dosadašnjih godine, kako su se u proslavu uključili svi dijelovi civilnog društva.

Naravno kako svemu treba dodati velike čestitke samim organizatorima, odnosno Organizacijskom odboru na čelu sa g. Borisom Kihak na čelu. Svima im skupa  treba čestitati na velikoj želji, kako bi se u ova izazovna vremena, kada su mnoge vrijednosti "poljujane" sačuvala tradicija, običaji i dostojanstvo običnog čovjeke koji živu - u -  i, za svoje naselje. Također ne treba zaboraviti sav trud, kako organizatora, ali svakako i svih sudionika koji su i ovogodišnju proslavu učinili posebnom, nezaboravnom.

Naravno, kako također od srca treba zahvaliti svim mještanima naselja Sveta Klara, ali i njihovim gostima, koji su svojim dolaskom u mnogome uveličali i upriličili ovu, svake hvale vrijednu, tradicionalnu proslavu, koja svoje korijene vuče iz daleke prošlosti.

Sigurni smo kako ćete se vrlo rado prisjećati ovogodišnjeg nastupa KUD Dike, koji su nakon samog otvorenje Klarinja 2017. godine, izvedbom svojih pjesmama izmamili ne samo gromoglasan pljesak već i zvučnu pratnju iz mnogo grla,  očarane  publike.

Na žalost na otvaranju ovogodišnjeg Klarinja nije bilo gradonačelnika Milana Bandića, koji je u ovom naselju česti gost, ali je zato g. Boris Kihak, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Sveta Klara, u svom kratkom govoru - pozdravio sve prisutne i zahvalio im na dolasku, te iskazao važnost i potrebu ovakvih susreta i proslava u cilju očuvanja tradicije ali i zajedništva, koje nam je iz dana u dan sve potrebnije. U ime gradonačelnika, izaslanica Marina Pucević, je istakla također važnost održavanja tradicije i očuvanje zajedništva u modernom, suvremenom informatičkom načinu življenja.

Svojom nastupom mažoretkinje Plesnoga studija A, malo koga su ostavile ravnodušnima, svojom mladošću ali i vještinom, mamile su iskreni aplauz sve publike, nakon svakog svog nastupa.

Naravno, kako su svi vrlo emocionalno popratili nastup Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara, koje je svojom  trudom , kvalitetom te izborom koreografija i pjesami, već odavna - ramazila - domaću Svetoklarsku publiku. Svi smo skupa bili u prilici vidjeti zanimljiv nastup dječje skupine, ali i uživati u pjesmama koje su izvele članice pjevačke skupine. Za svoj nastup, i ovoga puta svi prisutni nisu žalili dlanove.

No, kakvo bi to bilo slavlje bez gostiju, tako da su gosti, kako to i doliči, dočekani i ispraćeni zaista snažnim pljeskom, koji je isticao iz srca svih prsutnih. Iako je ljeto i svi su manje/ više van grada na ljetovanju, članovi Kulturno umjetničkog društva Elizabeta iz naselja Jalžebet, su već odavno ovaj nastup uvrstili u svoj kalendar, želeći i na taj način uveličati - svojim nastupom - ovu proslavu svojim prijateljima, članovima Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara, ali i ostalim mještanima naselja Sveta Klara.

Zanos, prigoda, ljepota druženje i ljubav prema domaćoj pjesmi i plesu su ponijele sve prisutne - da nakon ovog zvaničnoga dijela - svi skupa zaplešu - drmeš. I dok  plasači i plesačice (na samo kulturno umjetničkih društava) već i mještani te i njihovi gosti uživali u plesu, iz njihovih očuju isijavala je snažna radost i sreća, a iz srca ljubav prema tradiciji i ovome kraju...

I dok se drmaš bližio kraju, na drugom dijelu platoa ispred Društvenog doma Sveta Klara, ponosni vatrogasci, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društa Sveta Klara, su uz svoje goste Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko i Dobrovoljno vatrogasno društvo Krapinske Toplice - održavali su Dan otvorenih vrata.

I dok su gosti članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko za ovu priliku instalirali spusnicu, te demonstrirali praktičnu uporabu sa djecom, dotle su također gosti članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapinske toplice, također za ovu priliku dovezli staru drvenu ručnu štrcaljku na zaprežnim kolima , gdje su demonstrirali njezin rad, te kako su vatrogasci i neka davna vremena gasili požar.

Za sve prisutne, članovi Dobrovoljnog vatogasnog društva Sveta Klara su pripremili i održali zaista zanimljivu ali i praktičnu pokaznu  vježbu - Gašenje zapaljenog ulja u domu. Moramo priznati kako je vježba privukla veliku pažnju prisutnih, a svojom uvježbanošću su izmamili veliki pljesak publike.

Naravno, kako ni gašenje požara iz stera vatrogasne drvene pumpe, nije ostalo nezapaženo, već je također popraćeno pljeskom i ovacijama, što će se zasigurno pamtiti i prepričavati i u nekim budući vremenima.

Također su umirovljenici , članovi Podružnice umirovljenika Sveta Klara / Čehi, za ovu priliku u svom prostoru, pripremili zaista zanimljivu izložbu - Tradicijskog ruha  i ručnih radova.

Po završetku službenog dijela programa, druženje se nastavilo uz narodno veselja u Društvenom domu - gdje su sudionici proslave bili počešćeni ukusnom hranom i raznolikim pićem. 

Za to vrijeme su organizatori nogometnog turnira, Nogometnog Kluba Polet, na svom trenu privodili današnje natjecanje kraju, koje će se nastaviti sutra uz brojne navijače. Također će sevečeras, nakon sportskog djela druženje i veselje nastaviti iz Zabavu, koja će potrajati , po starom dobrom običaju , do zore...



Marina Pucević, izaslanica
gradonačelnika Milana Bandića
- Moram istaknuti kako je ovo zaista lijepe obljetnica - 24. godine kako Grad preuzeo pokroviteljstvo nad ovom zaista svake hvale vrijedne kulturne manifestacije. Htjela bih pohvaliti mještane naselja Sveta Klara, a posebno članove Organizacijskog odbora, na istrajnosti ali i na velikom uloženom trudu, kako bi se održala tradicija. naime ponovila bih što sam rekla pri otvaranju ove prdivne manifestacije , naime: "Bolje da propadne selo , nego običaji."

Naravno kako ćemo i dalje svi skupa ulagati trud i pozitivnu energiju zajedno sa svim sudionicima i ovogodišnje proslave Klarinja 2017 kako bi očuvali naše običaje i tradiciju. Mislim kako sve ovo zaslužujemo svi mi ovdje u ruralnom dijelu Novog Zagreba. Naime svjedoci smo ako je urbani dio uzeo danak, pa se sve manje održavaju manifestacije ovog ili sličnog karektera.

Za kraj bih rekla, kako ćemo se svi skupa potruditi da iduću godinu, kada će to biti 25. jubilarna proslava, sve učinimo kako bi taj jubilej uradili još ljepšim i kvalitetnjim.



 Zlatko Sokić / Žiga, voditelj
kulturno umjetničko društvo Elizabeza, Jalžebet
- Punih 18. godina sam voditelj u Kulturno umjetničkom društvu Elizabeta iz Jalžabeza. Vodim tamburaše i pjevanje, ponekada pomognem i u koreografiji.

Danas smo došli ovdje kod naših jako velikih prijatelja Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara.

Prije nepunih mjesec dana smo se vidjeli u Jalžabetu, ali viđamo se i na nekim "trećim" mjestima. Uvijek , kada se vidimo, tada odmah pada veliko druženje, pada dogovor kada ćemo se vidjeti? Gdje ćemo se vidjeti? To su nam zaista dragi prijatelji.

Evo danas smo pozvani da uveličamo ovu zaista odlično organiziranu i još bolje izvedena kulturna manifestacija. Moram istaknuti, kako sam ostao bez riječi, zatečen kako je sve ovo odlično organizirano. Kako odlično funkcioniraju Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara, Dobrovoljno vatrogasno društvo i sva zajednica.  Tu vidimo jako mnogo mladih ljudi, ali i starih ljudi. Ta nekakva smirena energija, koja se nadopunjuje, čini me zadovoljnim. Zaista na kraju u ime našeg Kulturno umjetničkog društva Elizabeta ali i svih stanovnika naselja Jalžabet, čestitam svim stanovnicima naselja Sveta Klara, njihov dan, dan njihove zaštitnice Svete Klara, sa našim jako velikim prijateljima Članovima Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara.



Josip Šoštarko, podpredsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva
Krapinske Toplice
- I ove godine smo sudionici proslave dana naselja Sveta Klara, na poziv naših prijatelja članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara, što nam čini iznimnu čast. Ove godine smo uveličali proslavu, našom ručnom vatrogasnom štrcaljkom na zaprežnim kolima.

O ovim zaprežnim kolima vrijedi reći, kako su ona donirana našem društvu od strane Marije Badl, krajem devetnaestog stoljeća. Gđa. Marija Badl je zaslužna za liječilište u Krapinskim Toplicama, kakvim ih danas poznajemo.

U natrag deset godina naše društvo organizira takmičenje, pod nazivom kume kola - Memorijal Marije Badl - sa ručnom vatrogasnom štrcaljkom. Kroz ovaj memorijal žalimo odražati tradiciju ali i animirati mlade generacije u smijeru vatrogastav na našem području, ali i šire. Istaknuo bih kako sve već četiri godine za redom na naš Memorijal odazivaju i naši prijatelji , članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara, čiji smo mi dana ponosni gosti.

Ovom prilikom im želim zahvaliti na pozivu na ovu prekrasnu poroslavu dana naselja Sveta Klara i želimo im mnogo uspjeha u daljnem radu. Također iskrene čestite šaljemo i svim mještanima naselja Sveta Klara.



Tomislav Grgačević, zapovjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara
-  Danas smo proslavili 24. Klarinje, Dan naselja Sveta Klara, u kojem svake godine sudjeluje i Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara.

Ovaj dan, svake godine Dobrovoljno vatrogasno društvi Sveta Klara održava - Dan otvorenih vrata. Ova tradicija traje nešto duže od sedam godina.

Ove godine uz naša dva prijateljska Dobrovoljna vatrogasna društva, društvo Krapinske Toplice i društvo Jastrebarsko smo priredili više pokaznih vježbi.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko je napravilo spusnicu, gdje demonstriralo spašavanje ( uglavnom dječjem uzrastu) pomoću ove naprave iz samoga požara.

Naši prijatelji Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Krapinskih Toplica su za ovu priliku su dovezli staru ( preko 100 godina) ručnu štrcaljku na zaprežnim kolima gdje su demonstrirali njen rad, kao zaista važan raritet iz bogate vatrogasne prošlosti vatrogastva u Hrvatskoj.

Naše Dobrovoljno vatrogasno duštvo je za ovu priliku izvelo praktičnu vježbu, u cilju edukacije i podizanja svijesti naših sumještana, pod nazivom - Kako ugasiti zapaljeno ulje na štedanjaku, u svom domu? 

Moram istaknuti kako je Dan otvorenih vrata, pobudio zaista  veliki interes, ali i pozornopst za vrijeme izvođenja pokaznih vježbi, što nas sve skupa (naše goste, ali i članove našeg društva) zaista raduje.

Vježbu su izveli članovi našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara, uz veliku podršku i snažan aplauz naših sumještana.

Za kraj, htio bih se zahvaliti našim gostima (članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko i Tuheljel Toplice), na gostovanju i ugodnoj suradnji, a našim miješatanima na velikom pokazanom interesu i dosadašnjoj podršci u našem radu. 



Ivica Sikra, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko
- Želio bih u ime članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko čestitati svim članovima Dobrovoljnog društva Sveta Klara, Dan naselja Sveta Klara i dan njihove zaštitnice Svete Klare.

U sklopu naše prijateljske posjete, vezano i uz Dan otvorenih vrata Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara mi smo se dogovorili, kako će naše društvo napravilo jednu - spusnicu - kojom smo demonstrirali dio spašavanja  ( mogu će je i iz dubina ali i iz visina) ovom prilikom spašavenje iz visine, gdje najmlađi posjetitelji imali pravu priliku osjetiti kako to izgleda kada se pomoću specijalističke opreme spusti po toj spusnici.

Također smo sudjelovali i u pokaznoj vježbi, gašenja požara i u kuhinji (prilikom svakodnevnog korištenja jestivog ulja u našoj kuhinji.

Kako ste i sami vidjeli, obadvije  vježbe su pobudile veliki interes kod stanovnika naselja Sveta Klara i njihovih gostiju, što nas je pozitivno iznenadilo. Za kraj bih rekao, kako ćemo se sa velikom radošću odazivati i u buduće na svaki prijateljski poziv Dibrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Kara.



Ivica Stolneković, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Dike, Sveta Klara
-  Evo, mi i ove godine  aktivno sudjelijemo u programu i  u organizaciji proslave Dana naselja Sveta Klara.  Svake godine imamo svoje obaveze, tu je kulturni (gdje nastupamo kratkim svojim programom) dio, ali i onaj praktični, gdje naši članovi dvore uzvanike ove kulturne manifestacije.

Evo, moram pohvaliti svoje članove. Zahvaliti im se na svekolikom angažmanu, koji svake godine sa mnogo entuzijazma i ljubavi urade.

Također bih zahvalio svim našim sumještanima, na zaista velikom odazivu, na ovu proslavu. No, također bih zahvalio i organizatoru - Organizacijskom odboru- na čelu sa našim Borisom  Kihak, predsjednika Vijeća mjesnog odbora, ali i sve sudionike (da ih sada redom ne nabrajam,jer možda ću nekoga preskočiti) koji su učinili da i ovo 24. Klarinje zaista zapaženo proslavimo svi skupa u čast naše zaštitnice Svete Klara, koja nas je darovala prekrasnim vremenom.

























































































.