.

ponedjeljak, 10. srpnja 2017.

Udruga Logistički centar mladih, mravinjak aktivnosti, znanja i akcija

Jakuševec - Ovih dana smo bili gosti naselja Jakuševec, te smo posjetili Udrugu Logistički centar mladih, koje u ovom naselju vrlo uspješno djeluje skori jedno desetljeće.

U svom svakodnevnom radu i suradnji sa domaćim brojnim i raznolikim Zagrebačkima udrugama, ova udruga se vrlo vješto nametnula i pozicionirala kao kvalitetna partner mnogim europskim udrugama i asocijacija, koje redovito svake godine koriste sve resurse koji im ovdje stoje na raspolaganju. 

Prije svega to je zanimljiv i specifičan položaj Udruge Logistički centra mladih , čija prometna povezanost preko obližnje autoceste otvara odlične mogućnosti suradnje prema srednjoj Europi, Mediteranu, ali zemljama nastalim iz bivše države, te Bliskom Istoku.

No, isto tako gledajući položaj Udruge Logistički centar mladih, u odnosu na sam centra grada, tu također svakako vrijedi istaknuti, odličnu prometnu povezanost (javnim prijevozom, osobnim automobilom ili pak biciklom...). 

Udruga Logistički centara mladih je odlično ljudski ekipirana i dobro opremljena različitim resursima, od informatičke opreme, učione, pa do prostora za odmor ili soba za odmor ili spavanje.


Dino Ivanda, voditelj
Logističkog centra mladih
- Prije nešto više od osam godina, primijetili smo kako civilno društvo (brojne udruge) u našem Gradu, postaje sve brojnije, snažnije i ima tendenciju rasta.

Većinom su to bile Udruge pokrenute uglavnom od nekolicine osnivača, sa odličnim idejama, no na žalost - sa vrlo skromnim sredstvima i skučenim ili nikakvim prostorom. Tada smo osjetili kako u tom smjeru zaista treba nešto učiniti i osnažiti djelovanje i rad tih udruga.  U početku nismo znali kako, no rješenje je došlo spontano - samo po sebi. Došli smo do ideje - organizirati Logistički centra, kojega smo 20. rujna 2009. godine i službeno registrirali. 

U početku je to bio općeniti centar, no ubrzo smo se okrenuli samo mladima, i postali prvi Logistički centar za mlade, kojem je primarna djelatnost bila i ostala - pružati svekoliku pomoć u provođenju njihovih projekata. Ovdje raznovrsne Udruge mladih mogu uvijek doći, gdje će ih dočekati uvijek  "otvorena vrata" sa svim potrebnim servisom  usluga (pravni savjeti, knjigovodstveni, prijevoz, itd...) pa do intelektualnih usluga (održavanje, radionica, tribina, seminara i sl...). 

Zadnjih godina slijedeći potrebe naših korisnika, učinili smo korak dalje, te smo organizirali i mogućnost noćenje, zanimljive turistike obillaske Grada Zagreba ali i posjet Arheološki park Andautanija u naselju Ščitarjevo.

- Zasigurno se mnogi članovi Udruga, dok ovo čitaju - pitaju - koliko stoje vaše usluge i koja je visina naknede?

- Većina Udruga nas financira na način da se tekućim projektom udruže sa nama ili pak, našom godišnjom članarinom.

- Koliko je iznos članarine?

- Obično je to neki simbolični iznos, koji svaka Udruga može podnijeti, prema svom proračunu. No, ako surađujemo sa Udrugom, koja ima svoj projekt i  koja želi nas i naše usluge kao logističku pomoć, tada godišnja članarina iznosi cca 20. tisuća kuna.

- Tko trenutno, najčešće koristi vaše usluge?

- Nipošto ne bih htio obeshrabriti "manje Udruge" , no naše usluge koriste trenutno veće Udruge, koje su iskoristile informaciju o našem radu, uslugama i djelovanju. Na žalost  odaziv "malih Udruga" (nikada ni u kom trenutku ne znate tko će kada biti "veliki" ili "mali"!?) nešto je manji. 

Kao da se boje. 

One se drže one uglavnom drže one da rade doma. Uglavnom nemaju viziju, ideju širenja za dalje ili za više. Uglavnom svoj rad oko udruge svode na nešto volontersko (čast izuzecima!) jedanput tjedno ili mjesečno!? Nitko ne razumije, kako je i posao Udruge osam sati dnevno. Za mnoge je to "apstraktni pojam" i upravo je to jedan od ključnih razloga što se Udruge kod nas trako brzo "gase" ili padaju  u zaborav.

Na žalost, kod nas se "male Udruge" postale više hobi nego odgovoran posao (upotpunjavanje vremena). Na žalost, mnogi ne razumiju kako i Udruga može biti ozbiljan i odgovoran posao. Npr. svaka humanitarna udruga, se bavi poslom i svi dobivaju plaću od njezinog rada.

A kod nas je to postao hobi, neka želja da se pomogne društvu, a zapravo se time ne žele ozbiljno, odgovorno i profesionalno baviti. 

I eto, to je kod nas u Hrvatskoj veliki problem, što 2% Udruga radi svoj posao profesionalno , stručno i odgovorno, dok ostatak  se time bavi kako svojim hobijem.

Upravo svojim postojanje, od samog početka našeg postojanja pokušavamo izmijeniti taj "tužni" omjer, u korist rada, odgovornosti, stručnosti i profesionalizma naših Udruga. Rezultati nisu enormno vidljivi, no situacija se iz godinu u godine mijenja i to u pozitivnom trendu ( moramo priznati kako je i skorašnja izmjena Zakona o Udrugama, u tom smjeru dosta toga pozitivnoga doprinijelo).

- Za kraj ovog našeg  (posebno članovima "malih" udruga!) zanimljivog razgovora, recite nam nešto o dodatnim sadržajima, koje smo već djelom spomenuli - turistički obilasci, bicikliranje ...

-  I tu ulažemo veliki trud, kako bi  izdigli svijest o zanimljivim sadržajima okolice Grada Zagreba, koje su - totalno nevidljive na turističkim kartama Zagreba. Tu želimo promovirati i taj dio. Mislimo kako je ovo prava prilika lokalnim Udrugama, da se bolje organiziraju, gdje ćemo im mi ako bude potrebno svojski pomoći. 

Naime, nakon rada (često puta i napornog) ovdje u Logističkom centru mladih, vrlo često se pojavi potreba aktivnog odmora. Upravo iz tog razloga organiziramo obilaske grada Zagreba, ali više onako intimno (ne baš turističkim uhodanim rutama!) također organiziramo obilazak vožnju biciklima grada Velika Gorica, također i  već spomenutom  Arheološkom parku Andautanija u naselju Ščitarjevo. Uglavnom pokušavamo posjetiti manje poznate stvari iz okolice grada Zagreba i Velike Gorice. Dodao bih i posjet različitim kulturnim događanjima.

Ove sadržaje, posebno znaju koristiti Udruge iz inozemstva, sa kojima odlično surađujemo preko Europske komisije, ali i domaće Udruge, kako bi za vrijeme seminara, radionica

Na kraju ovog našeg ugodnog razgovora, pozvao sve Udruge, ne samo iz grada Zagrebe već i šire, da nas kontaktiraju, te da iskoriste mnoge kvalitetne, usluge mogućnosti, iskustva koje im stoje na raspolaganju ovdje kod nas u Udruzi Ligistički centra mladih u naselju Jakuševec.