.

srijeda, 7. lipnja 2017.

Zagrebački Sinkro Klub na Prvenstvu Zagreba i Hrvatske

Utrine - Protekla dva vikenda su za Zagrebački sinkro klub bila izrazito naporna, ali nikada veselija! Nakon apsolutnog triumfa plivačica najmlađe dobne skupine, kadetkinja (djevojčice rođene 2005.g. i kasnije) na Otvorenom Prvenstvu grada Zagreba na kojem su osvojile zlato u svim disciplinama (duo, tim, kombinacija i solo u kojem smo  slavili i srebro) na Prvenstvu Hrvatske se opet slavilo!

Naime, Katarina Baković i Laura Sarić (zamjena Zara Dautović) su dominirale u disciplini duo. Zahvaljujući velikoj razlici u bodovima koju su postigle odličnim rezultatom u prvom dijelu natjecanja, a to su tzv. figure, bilo je jasno da su nedostižne u borbi za najsjajnije odličje. No, trema je uvijek prisutna i za opuštanje nema mjesta. Kada je došlo vrijeme za nastup, djevojke su dale sve od sebe, zapečatile svoj položaj i obranile zlato s Prvenstva Hrvatske u slobodnim rutinama koje se održalo u veljači.


No, kako bi bolje shvatili funkcioniranje natjecanja u dobnoj skupini kadetkinje, zamolili smo trenericu Luciju Pustišek da nam malo objasni sustav disciplina:
''Sve plivačice se u prvom dijelu natječu u onome što zovemo figure - 2 obavezne figure i 2 koje se izvlače 2-3 dana prije natjecanja se izvode pred sudačkim odborom od najmanje 5, najviše 7 sudaca koji daju ocjene od 0,0 do 10,0. Figure se izvode bez muzike, u crnim jednodijelnim kostimima i bijeloj kapi. Nije dozvoljen nakit, šminka, lak za nokte. Figure su jako bitne jer potiču tehničke vještine neophodne za izvođenje složenijih koreografija. U dobnoj skupini kadetkinja, mlađih juniorki i juniorki su važne i zbog toga što se bodovi ostvareni u figurama pribrajaju bodovima koje će plivačice ostvariti u rutinama - dijelu nastupa uz muziku - i to za solo, duo i tim (najmanje 4, najviše 8 plivačica. Zbog toga je važno da je grupa što homogenija i da su plivačice što bolje u figurama. Kada se u figurama napravi dovoljna bodovna razlika, manje smo opterećeni tijekom ostatka natjecanja, kao što se to desilo na ovom natjecanju u solu i duu. Kombinacija je jedina disciplina u kojoj se ne pribrajaju bodovi iz figura pa je taj dio natjecanja uvijek stresniji jer ovisi o nekim drugim čimbenicima na koje ne možemo utjecati, kao što je npr. ždrijeb startnog broja, a nas nekako uvijek zadesi startni broj 1, kao i ove godine, a to je poprilično loše, posebno kada iza tebe nastupa još 10 kombinacija.''

U disciplini solo plivačice Zagrebačkog sinkro kluba zauzele su dva mjesta na postolju koje ovim djevojkama zaista život znači - Katarina Baković je potvrdila zlato s Gradskog prvenstva sa sveukupnih 116,2044, dok je Laura Sarić potvrdila srebro s gradskog prvenstva skupivši 116,1222 bodova. Tara Sudar, najmlađa solistica natjecanja, je sa sveukupnih 103,2111 zauzela odlično 8. mjesto između 15 sola. 

U disciplini tim nastupile su Laura Sarić, Zara Dautović, Iva Brzac, Mia Šimac, Mia Stojan,Tara Sudar i Katarina Baković. Iako su imale bodovnu prednost nakon figura, plivačice Primorja su bile bodovno premoćnije u samoj koreografiji te su zauzele prvo mjesto. 

U disciplini kombinacija nastupilo je sveukupno 11 ekipa, od kojih su dvije bile ZSK-ove. Prva postava u sastavu Katarina Baković, Laura Sarić, Zara Dautović, Iva Brzac, Mia Šimac, Mia Stojan,Tara Sudar, Korina Tadić, Leona Čičak, Ema Hećimović i zamjene Jurja Jadrešić i Lena Ružić osvojila je 2. mjesto i time osigurala klubu petu medalju na ovom natjecanju. Kombinacija ZSK2, u klubu bolje poznata pod imenom Dupini, odlično je odradila svoj prvi nastup na natjecanjima ovog ranga i zauzela 4. mjesto na gradskom, tj. 7. mjesto na državnom prvenstvu. Dupine sačinjavaju djevojčice koje se priprema da za godinu dvije budu kvalitetna prva postava kadetkinja. To su: Lara Švabenic, Tia Martinić, Ena Šarić, Lara Nedić, Irma Pavković, Hana Kezele, Duga Golubić, Tonka Petković, Saša Branković, Dora Knezović, Dorotea Zlabnik, Matea Švabenic i Franka Redovniković. 

 Lana Kerkez Andrijanić (trenerica Dupina, djevojčica rođenih 2007.g. i kasnije): ''Jako sam zadovoljna napretkom svojih Dupina! Sve ciljeve koje smo zacrtali za njih za ovu natjecateljsku sezonu smo ostvarili: usvajanje tehnike (položaja, prijelaza i zaveslaja) koja je potrebna za kvalitetnu tranziciju u čistu kadetsku natjecateljsku skupinu, snalaženje u prostoru tijekom izvođenja koreografije, brojanje u ritmu različite brzine, funkcioniranje pojedinca u grupi. Sve su to dijelovi slagalice koji su neizostavni za dobivanje kvalitetne plivačice i kvalitetne i homogene ekipe. Čeka nas još međunarodno prvenstvo u Beču, Austrian youth open, na kojem će se Dupini natjecati u dobnoj skupini 10 i mlađe koja im je puno primjerenija i u kojoj su konkurentne za ozbiljan plasman. Nastupi će u disciplinama kombinacija u kojoj su nastupile na državnom i gradskom prvenstvu te figure - u slučaju AYO natjecanja, figure su primjerenije tehničkim vještinama kojima vladaju djevojčice ove dobi. U svakom slučaju, pripreme su u punom zamahu i držimo im palčeve!!!''

''Jako smo ponosni na naše plivačice i trenerice, ne samo u kadetskoj, već i u svim grupama i dobnim skupinama. Ova sezona je bila najintenzivnija u povijesti Zagrebačkog sinkro kluba: nastupili smo na 5 međunarodnih natjecanja i na svim domaćim natjecanjima i sa svakog smo se vratili s medaljama oko vrata i neprocjenjivim iskustvom. Ponosni smo na to da je Zagrebački sinkro klub jedini zagrebački klub sinkroniziranog plivanja koji je na svakom državnom prvenstvu stao na postolje, koji je nastupio u svim dobnim skupinama, u svim disciplinama, osim sola u mlađejuniorskoj dobnoj skupini.

Juniorke (srebro u timu i kombinaciji, bronca u solu), mlađe juniorke (bronca u kombinaciji), seniorke (broca u solu, duu i timu) i kadetkinje (zlato u solu i duu, srebro u solu, timu i kombinaciji) su ove natjecateljske sezone zaista pokazale da je Zagrebački sinkro klub itekako bitan na hrvatskoj sinkro sceni. 

Izuzetno sam ponosna na sve trenerice i volontere kluba tijekom cijele sezone, a posebno na gradsko i državnom prvenstvu za kadetkinje, obzirom na to da je ZSK bio i službeni priređivač tih natjecanja. Uz njihovu pomoć i predanost klubu, natjecanja su se održala na visokom nivou. Veliki dio tih volontera su i sami roditelji naših plivačica koji nesebično pomažu na svakom koraku našeg zajedničkog puta prema sportskom uspjehu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.''  






Lana Marković, predsjednica Zagrebačkog sinkro kluba.






Katarina Baković, zlatni solo
Laura Sarić, srebrni solo
Tara Sudar, solo
Tara, Keti i Laura
Trenerica Ivna Ištuk i Lucija Pustišek
Natjecanje u figurama
Otvorenje Prvenstva Hrvatske
Prva i druga postava kadetkinja
slavi uspjeh na državnom
Solistice na postolju
Srebrna kung fu kombinacija

Sreća na kraju domaće natjecateljske sezone
Tradicionalni skok sa trenericama
Zlatni duo Baković - Sarić -
Dautović sa trenericom Ivnom
Katarina Baković i Laura Sarić

Mlađe juniorke u organizacijskom timu
Prvenstva
Tara Sudar i Mia Šimac
Zlatni duo Baković - Sarić u pozi
za start
Zlatni Kombo s Prvenstva Zagreba