Remetinečki Gaj - U prošlu srijedu samo posjetili Udrugu Dodir, u njihovim prostorijama, koje koriste za svoje raznolike aktivnosti u Domu zdravlja Remetinec. Članovi udruge , predvođeni Jelenom Matić, kontakt osobom i prevoditeljicom, tog dana su privodili kraju - Natjecanje u kuhanju.
Naime, ove srijede je održano završno kuhanje, degustacija i ocjenjivanje, posljednjeg kandidata, tako da je sve bilo spremno za proglašenje ukupnog pobjednika ovog serijala u kuhanju.
Natjecanje se održalo u kategoriji kuhanja (krem) juha.
Moramo istaknuti kako smo bili ugodno iznenađeni raznolikošću kuhanih juha. Bilo je tu juha od buće, rajčice, tikvice, cikle, poriluka i krumpira, mrkve, lista rotkvice, graška, celera, koprive, hrena ....
Vjerovali ili ne ...
Na žalost, uz veliki entuzijazam, volju i trud, članovi ove udruge koriste za kuhanje, tek ova dva rešoa na struju.
Naime, ove srijede je održano završno kuhanje, degustacija i ocjenjivanje, posljednjeg kandidata, tako da je sve bilo spremno za proglašenje ukupnog pobjednika ovog serijala u kuhanju.
Natjecanje se održalo u kategoriji kuhanja (krem) juha.
Moramo istaknuti kako smo bili ugodno iznenađeni raznolikošću kuhanih juha. Bilo je tu juha od buće, rajčice, tikvice, cikle, poriluka i krumpira, mrkve, lista rotkvice, graška, celera, koprive, hrena ....
Vjerovali ili ne ...
Na žalost, uz veliki entuzijazam, volju i trud, članovi ove udruge koriste za kuhanje, tek ova dva rešoa na struju.
Naime, iako ima prostora, ova udruga još uvijek nema adekvatnu kuhinju, ovdje mislimo prvenstveno na štednjak.
Mišljenja smo, kako je kuhanje na ova dva električna rešoa, dosta riskantno po neželjene nezgode, sa obzirom na ograničenost (slabovidnost) članova koji se koriste njima.
Bilo je predivno gladati kako svi članovi udruge uživaju u degustaciji i ove juhe, dok su se ujedno radovali još jednom uspjehu nihovog člana, koji je uspio i uz ova menimalna sredstva, skuhati ovako ukusnu juhu. I sami smo probali juhu, zaista je bila ukusna, po našem ukusu, ne bi ništa niti dodali, ali ni oduzeli.
Nakon degustacije, uslijedilo je bodovanje. Nakon kratkog žamora, Jelena Matić prevoditeljicaje započela upisivati ocjene članova i za ovu juhu. Nije se ovdje žarko želio pobjednik, jer su u ovoj Udrugi - svi pobjednici.
Naime, kako saznajemo - velika je stvar da se članovi udruge uopće usude, pa onda i upute, kuhati samostalno. Veliki je to izazov. Poneki su već kuhali ponešto jednostavno, a ponekima je ovo tek prvi susret sa kuhanjem. Želimo ih podržati u njihovim nastojanjima, jer dostupnost hrani također utječe na slobodu svakog čovjeka.
Marija Ivić, predsjednica Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba |
Sada smo pokušali kuhati. Dobro su to prihvatili. Postoje neki mali nedostatci u kihanju ali to će sa vremenom savladati, nije to problem.
Vidim kako je njihova radost, svaki puta kada su probali, degustirati nove juhe, kako su u tome zaista uživali. Nadam se kako ćemo nastaviti sa takvim radionicama, jer to je najbolje za naše članove. naime, naši su članovi uvijek sami, nemaju sa kome to naučiti. Nemaju od koga savladati, tu samostalnost. Ali kada bi sami to naučili, dobili bi više volje za život.
Stariji ljudi, koji imaju iskustva u kuhanju, svejedno - primijetila sam kod njih - nisu samostalni. Možda su malo oslabili, zbog tog vida koji slabi. Vidje prije bio bolji, ali sada im slabi. Nisu samostalni. Treba ih podržati, kako bi iznova vratili tu svoju samostalnost.
Nadam se , kako će biti bolje.
- Prije sam ja kuhala juhe, ali na ovoj radionici sam kuhala juhu od mrkve. Kuhajući sam shvatila kako to nije teško iako sam imala pomoć. Uspješno sam skuhala tu juhu.
Doma nisam kuhala, doma je kuhala moja majka. Nedugo je moja majka umrla, i onda je sestra preuzela kuhanje u obitelji.
Doma skuham kavu, čaj i nešto vrlo jednostavno, drugo ne kuham.
No, dobila sam recept od te svoje juhe i doma bih mogla skuhati juhu, zato što su mi pripremili recept i zato što su mi pokazali kako to treba uraditi.
Jelena Matić, prevoditeljica, kontakt osoba u Udrugi gluhoslijepih osoba grada Zagreba |
Koncentrirali smo se na povrće koje se inače ne prakticira doma kod nas često za kuhanje juha, kao što je hren, lišće rotkvice, kopriva .... Na taj način smo postigli da onima koji već kuhaju doma, ovo bude nešto novo, poticaj... A, onima koji ne kuhaju, da probaju ali nešto jednostavno.
Sve juhe su bile krem, jednostavne bezmesne, jer imamo samo jedno strujno kolo na kojm možemo kuhati. Na žalost nemamo dobro opremljenu kuhinju. Ono što se može spremiti u jednom loncu, to možemo i raditi. Ipak treba pripremiti neki obrok za tridesetak ljudi, kako bi svatko dobio dovoljno za probati.
Naravno, nitko se tu nije uspio najesti. No, da smo imali bolje opremljenu kuhinju, onda nam je mogućnost raznovrsnosti uvelike veća. Onda bi tu bila radionica za - glavno jelo, radionica- za priloge, radionica - za deserte, radionica - za kolače.
Sada radimo onako kako možemo. Iskreno se nadamo kako ćemo na jesen imati bolje opremljenu kuhinju ( novi štednjak).
Za kraj bih spomenula, kako juha za osobu koja vidi i koja čuje nije nešto što ne bi skuhala u par koraka. No, za gluhoslijepu osobu je to zaista veliki izazov. Pogotovo što je stvar većih količina. Potrebno je i tu količinu procjeniti.
To je bilo u ovom segmentu kuhanje jednostavnih juha.
- Kada bi vaša kuhinja bila bolje opremljena (nedostaje tanjura, žlica vilica, noževa, svih kuhinjskih aparata, štednjak, moktovalne pećnica itd...) puno bi prije kroz kvalitetnu praksu saznali sve informacije koje nedostaju vašim članovima, kako bi što lakše i što kvalitetnije pripremili samostalno sebi hranu. To je jedan novi oblik osobne slobode ...
- Da, da.. Kuhanje je vid velike samostalnosti. Ako ti sebi znaš skuhati, pripremiti obroj. To zista puno znači. Jer,npr. nekome kome kuha mama, sestra, brat ili sl.- ona ili on je ovisan o toj osobi, za osnovnu životnu potrebu - za hranu.
Christopher Dougal, član Udruge |
- Ovaj recept, na primjer - na početku treba prilagoditi vatru, treba paziti da je vatra lagana, da sve lagano prokuha .... Treba paziti na maslac kada se stavi , da se topi ...da ne uzavre... brašno, također polako. potom smo dodao hren i potom sam zamješao, i sklonio sa vatre i čekao da se sve to pretvori u homogenu smjesu.
Vidite , tu mi je napisana priprema.
Sve sastojke sam stavljao. Vrhnje sam stavio...onda se to polako treba čekati, paziti da zakipi... Nakon toga se gasi vatra, poklopi se, treba čekati, recimo pet minuta, ali na veliku količinu i duže. Onda kušate, da li je prekiselo, da li je prejako, da li treba dosoliti...Zatim kada je spremno, podjelite ljudima .
Eto na taj način juha je spremna.
Mi dobijemo na papiru sve potrebne sastojke, napisano je kakva je priprema i po tome radimo.
Recept za krem jugu od hrena
Potrebni sastojci.
- 1/3 malog pakiranja maslaca
- 1 šalica integralnog brašna
- 1 jedna manja tuba hrena Podravka
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 1 dl kiselog vrhnja
- 1 žličica smeđeg šećera
- sol ili mlijeko po potrebi
Priprema:
Na laganoj vatri rastopi se maslac, doda brašno uz neprestano miješanje žlicom. Zatim se doda tuba hrena i nastavi se miješati dok ne bude pjenasto.
Dolije se vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, šećer , sol ili mlijeko ako je juha gusta. Nakon što se sve to dobro promiješa. možete ostaviti da vrije par minuta.
Poslužiti:
Juha se može poslužiti, kao čista hren juha, a po želji mogu se dodati kockice žganaca, poprženog kruha ili parmezan.
- Kako vam je bilo kuhati ovako javno?
Prvi puta sam sada kuhao juhu, nije dobro ispalo. Juha je bila prejaka, pregusta, ali me je bilo i malo strah. Narvozan sam bio, kako će u konačnici ispasti. Tu je i puno osoba. Kako će to oni procijeniti? Da li će moja juha propasti ili će je dobro ocijeniti? A, onda polako, kako sam krenuo.... Prvi puta je uvijek... Meni baš oslično. Poako, prvi, drugi, treći, četvrti put...a onda je usavršite. Sve to bude dobro. Trma stvarno utječe. Vi morate podijeliti toliki juhu , tolikim ljudima.
Onda kad vidite kako su zadovoljni, to vam da volje.
Mnogi su me pitali, kako sam to napravio. Što sam radio. Što sam kuhao... Ali i čudili su se... Meni je bilo neizmjerno drago, da su se oni čudili kako je juha od hrena stvarno dobra i ukusna.
- Da li ste zadovoljni ocjenama, koje ste na kraju dobili?
Nisam zadovoljan. Trebao sam još vode staviti, bilo je pregusto. Mlijeka nije bilo dovoljno, onda je bilo pregusto. Više kao umak. Za ovaj prvi puta nisam zadovoljan, za za drugi, treći put ću biti sigurno zadovoljniji, kako će mi juha ispasti.