.

utorak, 23. svibnja 2017.

Sezona je u punom tijeku

UtrineOvaj mjesec nam je od samog početka bio intenzivan i krcat natjecanjima koja su se nizala iz vikenda u vikend od 6. svibnja, nadalje. Prošli smo Prvenstvo škola sinkroniziranog plivanja grada Zagreba, Prvenstvo grada i države za seniorke i već nam je pred vratima Prvenstvo grada i države za kadetkinje koje počinje već ove subote. 



''Prošlog vikenda smo dovršili jednu jako važnu dionicu ove natjecateljske sezone, a to je Prvenstvo Hrvatske za seniorke na kojem smo ostvarili najbolji rezultat do sada, brončanu medalju u disciplinama solo (Antica Tonka Nekić), duo (Antica Tonka Nekić, Dora Šćuric, rezerva Lara Buhin) i tim (Virna Vranić, Lara Marasović, Lara Buhin, Iva Petković, Dora Šćuric i Antica Tonka Nekić). Kombinacija koja je bila srebrna na gradskom prvenstvu, nažalost nije ušla u medalje na državnom.



No, sve u svemu, jako smo zadovoljni ishodom ove sezone, posebno u starijim dobnim skupinama jer se ipak radi o plivačicama koje su pred kraj srednje škole i na fakultetu pa im je samim tim izrazito teško uskladiti školske obveze s onima na bazenu. Najveći ''trik'' je uopće izvesti da je svih 8 plivačica u isto vrijeme na istome mjestu kako bi se mogle uvježbati koreografije s kojima se izlazi na natjecanje. Seniorsko je po tom pitanju vrlo specifično jer se u svim disciplinama, osim u kombinaciji, izvode obavezni (tehnički) i slobodni program što je posebno naporno za plivačice. Tako je Tonka Nekić u dan i pol natjecanja odradila 7 koreografija (tehnički i slobodni solo, tehnički i slobodni duo, tehnički i slobodni tim i kombinaciju). Uz Rebeccu Domiku iz kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris, jedina je plivačica na ovom natjecanju s tako velikim brojem odrađenih disciplina.'' - Lana Marković.


''Ovakav tempo natjecanja je izuzetno naporan i smatram da bi bilo bolje da se broj nastupa po disciplinama raspodijeli u više termina. Na taj način bi izvedba plivačica koje nastupaju u svim ili većini disciplina bila sigurno kvalitetnija.'' - priča nam Antica Tonka Nekić, seniorska reprezentativka Hrvatske koja će u srpnju nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti  - ''U ovoj dobnoj skupini je veliki broj plivačica koje studiraju i nažalost ne mogu reći da nailazimo na veliko razumijevanje za bavljenje sportom. Teško je uskladiti obaveze na fakultetu i na bazenu, i unutar kluba i unutar nacionalne reprezentacije. Nažalost, sustav kategorizacije sportaša pri HOO-u se jako promijenio zbog čega većina seniorki nema status sportaša koji donekle olakšava usklađivanje svih obveza koje imamo, posebno sada kada kreću ispitni rokovi, ali i najjače pripreme pred Svjetsko.''

Za Zagrebački sinkro klub odmora nema! Već ovog vikenda se na bazenu Utrine održava Prvenstvo Zagreba za kadetkinje (2005.g. i mlađe), dok će se 03. i 04.06. održati Prvenstvo Hrvatske za istu dobnu skupinu. Priređivač ovih natjecanja je ZSK pa je pritisak toliko veći, ne samo na plivačice, već i na cijeli klub. Satnicu natjecanja možete preuzeti na http://zsk.hr/kutak-za-roditelje/ ili na https://www.facebook.com/Zagreba%C4%8Dki-sinkro-klub-161547643859685/


''Možemo reći da smo spremni za sve što nas čeka slijedeća dva vikenda, a to se posebno odnosi na discipline solo i duo. Naime, ove sezone smo zaista bili prisutniji nego ikada do sada na natjecateljskoj sinkro sceni, posebno izvan granica Hrvatske. Već u studenom smo nastupili na međunarodnom prvenstvu u Šamorinu (Slovačka), nakon čega smo se vratili sa sedam odličja s Crystal cupa u Beogradu u prosincu. Najveći uspjeh sezone na međunarodnim natjecanjima je svakako bronca za duo Katarina Baković/Laura Sarić s 3. MEC cupa u Bratislavi početkom travnja. Na domaćoj sceni smo također ostavili traga na dosadašnjim natjecanjima: Hrvatsko prvenstvo u tehničkim vještinama u studenom (1. Katarina Baković, 3. Laura Sarić) i Kup Hrvatske (1. duo Katarina Baković/Laura Sarić; 2. mjesto tim: Sudar, Dautović, Brzac, Sarić, Šimac, Baković). '' - Ivna Ištuk i Lucija Pustišek, trenerice kadetkinja.

Trenerica Lana Kerkez Andrijanić je također zadovoljna sa svojim Dupinima kojima će ovo biti prvi nastup na gradskom i državnom prvenstvu - ''Jako se veselim nastupu svojih Dupina, ne samo zato što im je ovo premijerni nastup na nekom natjecanju, već i zbog toga što su u ovoj dobi, 8 do 10 godina, pokazale zavidnu razinu odgovornosti i predanosti onome čime su se odlučile baviti, a to je sinkronizirano plivanje.''

A da nema straha za sportsku budućnost Zagrebačkog sinkro kluba govore i rezultati s nedavnog natjecanja ''Zlatna ribica'', prvenstva škola sinkroniziranog plivanja grada Zagreba. ''Naše najmanje plivačice, djevojčice rođene 2010. i 2009.god., su u svojoj dobnoj skupini osvojile prvih sedam i deveto mjesto, a sveukupno gledano, između 84 plivačice od 11 godina i mlađe, naše Ribice su zauzele prva 4 mjesta. To je zaista veliki uspjeh, ali i veliki pokazatelj kvalitetnog rada kroz sve dobne skupine, od najmanjih polaznica školice do seniorki i na to smo izuzetno ponosni!'' - Lana Marković, predsjednica kluba i trenerica seniorki i Ribica.






Napisala
Lana Marković, predsjednica Zagrebačkog sinkro kluba







Kadetkinje


Kadetkinje

Trenerica Ivna Ištruk i Lucija Pustišek s
kadetkinjama na otvorenju bazena
 Novi Jelkovec

Antica Tonka Nekić

Tonka Nekić, brončani solo

Trenerica Lana Marković sa seniorkama

Seniorke na kraju prvenstva
Seniorke

Brončani seniorski tim

Brončani seniorski tim

Brončani seniorski tim na postolju

Brončani seniorski tim

 Seniorski tehnički tim
Seniorski duo

Brončani duo na prestolju

Seniorke kombinacija

Seniorski brončani duo

Seniorski tehnički tim

Trenerica i seniorke na startu
Dupini



Dupini i ribice

Dupini sa trenericom Lanom Kekez
Adrijanić

1. Karla Banovac 2. Leona Vraneša
3. Nika Šimac

Zlatna ribica - rezultati