.

petak, 19. svibnja 2017.

Najbolje je krenuti iz početka

Novi ZagrebKako ste mogli uvidjeti iz najave nastojati ću sa svoga gledišta i prikupljenog znanja predočiti područje EU fondova. S obzirom na relativno kratko razdoblje sudjelovanja  RH unutar EU, mehanizmi funkcioniranja EU još uvijek su donekle nedovoljno približeni osobama bilo sa gledišta pravnih ili fizičkih struktura. Nastojati ću kroz svoj osvrt i prikupljene informacije, priskrbiti vam jasnije informacije, smjernice te načine kako ostvariti određena sredstva na koja kao članovi EU imate pravo.

Za početak osvrnula bih se ukratko na samu strukturu EU.

Europska unija je izrazito specifična zajednica država članica koje su neovisne jedna o drugoj ali ipak djeluju kroz zajedničke odluke koje nadgledaju institucije Europske unije. Postoji širok spektar institucija koje su zadužene za funkcioniranje Europske unije a najvažnije su:

  • Europski parlament - predstavlja građane EU
  • Europsko vijeće (sastoji se od čelnika država ili vlada država članica EU)
  • Vijeće Europske unije (predstavljaju ga vlade država članica EU)
  • Europska komisija (predstavlja interese EUa u cjelini)


Postoji još čitav niz institucija kao što Europska središnja banka, Sud Europske unije, razne službe, odbori i dr.

Osnovni cilj EU je bio stvoriti jedinstvenu konstrukciju neovisnih ali ujedinjenih država koje će međusobno djelovati i unapređivati međusobni rast sa ciljem ostvarivanja što većeg razvoja svih uključenih zemalja članica. Tako EU trenutno potiče financiranje programa i projekata kroz slijedeća područja:

  •          regionalni i urbani razvoj
  •          zapošljavanje i socijalna uključenost
  •          poljoprivreda i ruralni razvoj
  •          pomorstvo
  •          istraživanje i inovacije
  •          humanitarna pomoć 


    S obzirom da je osnovna ideja EU, stvoriti jednakost i poticanje svih građana EU na razvoj, za prijavljivanje i ostvarivanje bespovratnih sredstava mogu se prijaviti: poduzeća (mikro, mala, srednja i velika), nevladine organizacije, organizacije civilnog društva, državna tijela, mladi i poljoprivrednici.Pokriveni su uglavnom svi segmenti društva unutar kojih pojedinac ili organizacija mogu pridonijeti vlastitom razvoju ali i općenito razvoju zajednice unutar koje djeluje.
Čitajući gore navedeno, učinilo bi se da to i nije tako komplicirano te čak možda navodi na razmišljanje čemu sve one vijesti i informacije kako RH ne povlači dovoljno sredstava, malo je onih koji su dobili bespovratna sredstva, nema smisla, bolje ne ulaziti u to…

To povlači za sobom čitav niz zakonskih okvira koje svaka zemlja članica mora ispuniti/uskladiti ukoliko želi da odrađena sredstva koja su joj na raspolaganju, budu odobrena za „prosljeđivanje“ svojim građanima. Tu nastupaju zemlje članice EU koje određuju organizaciju da preuzmu ulogu upravljačkog tijela koja je zadužena za provedbu programa EU. Planiranje natječaja, pripremu dokumentacije i sve ostalo nužno za rad sa korisnicima EU sredstava obavljaju posrednička tijela (to su razna ministarstva, agencije i fondovi) ovisno o području financiranja.

Za početak, ne bih ulazila u dublju tematiku, jer da bi funkcioniralo 28 zemalja članica, na žalost nema jednostavnog mehanizma koji može objasniti kako funkcioniraju EU fondovi.

Ostvarivanje sredstava kroz EU fondove nije nedostižno, samo treba biti dobro informiran, svjestan svojih mogućnosti, biti usklađen sa zakonima koje EU propisuje te transparentan u ostvarivanju svojih ciljeva.

Fondovi EU su postavljeni da potaknu tvrtke, mlade, poljoprivrednike, organizacije civilnog društva, državna tijela da realiziraju svoje ideje koje često ostanu samo na promišljanju jer koliko god slušali kako novac nije nužan alat uspjeha, ipak njegov učinak može potaknuti razvoj neostvarenih ciljeva.

U slijedećim objavama biti će više konkretno o trenutno otvorenim natječajima te kroz njihove objave, ukazati o mogućnostima samih objavljenih natječaja te možda nekoga od Vas potaknuti na realizaciju dobrih ideja i planova razvoja.