.

utorak, 23. svibnja 2017.

Majstor

Novi ZagrebŽivotne situacije su nam omogućile i omogućavaju da neke svoje vještine stječemo,neke brusimo. Koliko god nam se činile različite i potpuno nove , one ipak nisu. One vještinu bacaju u različite kutove prostorije i dozvoljavaju joj da se snalazi.

U mom slučaju vještina dogovora pokazala se u svim svojim oblicima, ali tek u različitim situacijama. Ona je uživala dogovarati se s ljudima sličnima meni. Dogovori su bili brzi i obostrano slični. Nešto malo manje je uživala u dogovaranju s djecom koja su inzistirala na nešto duljem izlasku subotom navečer nego što je moje poimanje izlazaka bilo, no uspjela je i to dogovoriti. Teže se snalazila u kontaktu s osobama koje nisu otvorene za suradnju nikakve druge vrste koja ne podržava njih same. Tu je trebalo mnogo fleksibilnosti izlaska iz mojih okvira koji su u suprotnosti s tuđim,a da uspijem postići dogovor. Najteže je ipak u trenutku kada osoba viših pozicija traži suradnju i dogovor,ali pod njezinim uvjetima. Tu uspjevam postići dogovor na temelju informiranja onoga što znam ili mogu učiniti čime pri tom zaobilazim ono što ne mogu. Ako osoba traži od mene da napravim prodaju,a znam da sam u tome slaba , onda predlažem prvi dobar korak na koji sam spremna i mogu ,a to je informiranje stranaka o novom proizvodu. Taj korak mi dopušta odmak od same prodaje ,a opet je dio same nje. U svakom slučaju prodaju nisam obećala. Uglavnom, vještina dogovora je nastupila u jednom drugom izdanju. 

Okolnosti takvih vrsta nas čine iskustvenima u nekom polju. Što više imamo različitih iskustava u nekom polju neka od naših vještina, u ovom slučaju , vještina dogovora, postaje jača i fleksibilnija na promjene okolnosti.

Ako u određenim situacijama ona nije pokazivala veliki domet kojem pribjegavamo, a željeli bismo ga odmah, nije znak da u nečemu nismo dobri. Svi želimo u nečemu briljirati, no briljantnost se postiže upravo ponavljanjima kroz mnogobrojne mogućnosti.

Izbjegavanje situacija u kojima se nismo do sada našli, preduvjet je za stagnaciju. Određenu vještinu na taj način ne razvijamo.

Bez obzira koliko smo fenomenalni u nekoj od vještina, situacija u kojoj još nismo bili dovodi naš um u stanje pitanja-„Možemo li mi to ili ne?“

Majstor u nekom poslu postaje se tek nakon izvjesnih broja ponavljanja. Stečeno iskustvo čini nas majstorom.

U čemu možete reći da se izuzetno dobri?

Koliko ste puta izbrusili neku od svojih vještina?

U kojoj situaciji još niste bili, a smatrate da biste trebali kako biste ju doveli do vrhunca?

Uspjeh nas motivira, no izmaknute pobjede mogu da nas pokrenu na dugotrajnu potragu.

Majstorstvo se nalazi u žrtvovanju iznad, ne zbog karijere, nego zbog naših vještina.