.

utorak, 4. travnja 2017.

Riječ po riječ - poruka

Novi Zagreb -

Postoje riječi
nježne, tople, blage,
koje nas usrećuju
smiruju
i u tuzi tješe.

Postoje riječi
duhovite, vedre,
lepršave, lake,
od kojih se ljudi


razblaže i smiješe.

No ima riječi
teških, tvrdih
kao kamen.
Kad one padnu, 
nanesu bol
i ostave na srcu
ožiljak i znamen.


Zlata Kolarić - Kišur


O jačini riječi mnogi već mnogo znaju. Većina zna da svaka riječ ima svoje značenje. Kad ju čujemo ona određuje naš doživljaj. Značenja riječi nekog stranog jezika ne razumijemo i stoga ostajemo pri tom ravnodušni. Zamislimo da se možemo istrenirati da i u svom jeziku određene riječi ne razumijemo kada ih ne želimo čuti. Divno rješenje. Ostali bi jednako ravnodušni kao i u prvom primjeru. Ako riječ nema značenja ona nema moć nad nama.

Ako ne znaš što znači koji znak , a pri tom ne pogledaš u legendu znakova , nećeš se moći snaći na geografskoj karti. Značenja znakova se mogu potražiti ili čuti, a onda i naučiti zauvijek.

Takve su upravo u našoj najranijoj fazi života bile riječi. To su bili glasovni,a kasnije i pisani znakovi koji imaju u pravilu svoje značenje. Tako smo ubrzo svakoj riječi pridružili određenu sliku,zvuk, miris,toplinu ili okus.  Ne moram posebno isticati da je svima vama poznato kada spomenem limun odmah u ustima osjetite njegov okus. Kod učenja stranog jezika malo je drugačije. Riječi se trudimo upamtiti u kontekstu s drugim riječima s kojima su činile cjelinu. Iz sadržaja izvlačimo potrebnu riječ i njezino značenje.

Zanimljivo je da i riječ koja nije izgovorena ima jednaku jačinu kao i izgovorena. Oko toga se više pozabavio  japanski doktor alternativne medicine Masaru Emoto u svojim eksperimentima „Poruke u vodi“. Napisanom riječi je potvrdio činjenicu da riječi vibriraju određenom frekvencijom. Takvu svoju energiju prenose na vodu. Zanimljiva je činjenica da se naše tijelo sastoji od 70% vode ispunjeno milijardama stanica u kojima je opet većinski dio voda. O ovoj činjenici često poučavam svoje učenike kako bi shvatili i birali riječi koje žele izgovoriti. Kako bi shvatili kako tuđa riječ utječe na njihovo psihičko stanje i zdravlje.

U jednoj od bivših kolumni pisala sam o snazi riječi koje nisu izgovorene, no one su i dalje glavni sastojak naših misli. Navela sam da je njihova jačina jednakog intenziteta kao i kada ih izgovaramo. Postoji znanstvena činjenica koja govori kako ponavljanjem neke proživljene priče kroz dijalog ili monolog naš organizam doživljava isti stres kao i prvog puta. Pa, odlučite kada to treba za vas prošlost,napokon postati prošlost.

Prije par godina kad sam u vrijeme Ramazana bila na studijskom putovanju u Sarajevo posjetila sam džamiju. Tamošnji „imam“ ,(glavar džamije ali i zajednice, onaj koji vodi muslimane u molitvi) ,nam je objašnjavao karakteristike islamske vjeroispovijesti. Najupečatljiviji dio koji mi je ostao u sjećanju je taj što je rekao da u vrijeme Ramazana osim baznih odricanja ,moraju se odreći upućivanja grubih riječi,ne smiju se ljutiti, znači biti u negativnom osjećaju niti loše nešto o nekome misliti. Naše misli se  sastoje od riječi koje nisu na glas izgovorene.

Znamo čuti stare izreke „Pazi što govoriš da ti se to ne bi i ostvarilo, „Ispeci , pa reci“,“Ono što govoriš, to i misliš“, „Ona jedno govori ,a drugo radi“, „Danas priča jedno,sutra drugo“.

Ili nešto pozitivno „On stvarno živi ono što govori“, to su one osobe kojima vjerujemo.

Ako riječi zaista imaju svoju energiju onda ih treba birati. Treba ih znati usmjeriti na pravu adresu. Upotrebom filtera znati odabrati samo one najpotrebnije za nas.

Za sve ostale za nas nepovoljne situacije pravit se kao da te riječi za nas nemaju nikakvog značenja. Jednostavno ih nema u našem rječniku.

Jednom prilikom kada je Buda sjedio na svom tronu ,narod koji je prolazio satima ga je vrijeđao. Prišao mu je neki od tamošnjih mještana i priupitao kako i zašto može ostati hladan i indiferentan na sve te riječi. Buda mu je odgovorio „Njihov poklon nije moj, ja ga ne uzimam jer on pripada njima“.

Koje riječi upućujete sebi?

Dobro razmislite jer takve ćete upućivati i drugima.

Koje riječi upućujte drugima?

Dobro razmislite jer takve ćete riječi upućivati i sebi.

Odraz vašeg emotivnog stanja dati će vam sliku jeste li dobro sa samim sobom.
Svakodnevno eksperimentirajte u komunikaciji i naučit ćete se dovoditi samo u dobra stanja. 

Nema komentara:

Objavi komentar