.

srijeda, 5. travnja 2017.

Radni odnos radnika koji rade

Novi Zagreb - Poštovani

I ovoga puta dobili smo jedno zanimljivo pitanjem a koje možda muči danas mnoge poduzetnike. Pitanje se odnosi na zapošljavanje osobe koja je već u rednom odnosu kod jednog poslodavca.

Šaljite nam i dalje Vaša pitanja na poduzetnik.vlado@gmail.com

Pitanje:

Tvrtka ima potrebu, zbog povećanog obima poslova, privremeno da primi jednog zaposlenika na određeni broj sati dnevno. Iako je pokala nije uspjela putem natječaja zaposliti jednog zaposlenika na određeni broj sati dnevno (1 do 3 sata) pa je obavila razgovor s osobom koja već radi u drugoj tvrtki. Može li zaposlenik koji već radi u drugoj tvrtki s punim radnim vremenom dodatno raditi u drugoj tvrtki i na koji način se to može ostvariti, a da bude u skladu sa zakonom. Me li to biti radni odnos na nekoliko sati dnevno rad na određeno vrijeme (1 do 3 sata dnevno), ugovor o djelu ili na neki drugi način?

Odgovor:

Člankom 61. Zakona o radu (Narodne novine, broj 93/14, u daljnjem tekstu: ZOR) propisano je da puno radno vrijeme radnika ne može biti duže od 40 sati tjedno (ako zakonom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije određeno radno vrijeme, smatra se da je puno radno vrijeme četrdeset sati tjedno), ali i da radnik koji radi u punom radnom vremenu može sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju do 8 sati tjedno (što iznosi najviše 1,6 sati dnevno), odnosno do 180 sati godišnje, pod uvjetom da je poslodavac s kojim je radnik v prethodno sklopio ugovor o radu radniku za takav rad dao pisanu suglasnost.

Člankom 62. ZOR-a ista je mogućnost propisana i za radnike koji rade s nepunim radnim vremenom kod više poslodavaca na način da i takav radnik može sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju do 8 sati tjedno i u tom slučaju mora imati suglasnost svih svojih poslodavaca.
Za sklapanje ugovora o dopunskom radu moraju kumulativno biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

- da radnik v ima sklopljen ugovor o radu na puno radno vrijeme, odnosno da radnik ima sklopljen ugovor o radu s nepunim radnim vremenom kod više poslodavaca i da zbroj nepunog radnog vremena sa svih prijava mora iznositi puno radno vrijeme

- da takav ugovor može sklopiti drugi poslodavac

- da je takav ugovor vremenski ograničen (na 8 sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje)

- da je za sklapanje takvog ugovora potrebna pisana suglasnost poslodavca kod kojeg radnik radi s punim radnim vremenom odnosno svih poslodavaca kod kojih radi s nepunim radnim vremenom, jer bi isti u protivnom mogao biti obuhvaćen i institutom zakonske zabrane tržišnog natjecanja s poslodavcem.
U skladu s navedenim, s radnikom zaposlenim s punim radnim vremenom kod drugog poslodavca može se sklopiti ugovor o dopunskom radu na najviše 1 sat i 36 minuta dnevno, uz suglasnost prvog poslodavca.
Pri popunjavanju/uspostavljanju prijave na osiguranje (M-1P/eM-1P) posebnu pozornost skrećemo na popunjavanje obilježja: radno vrijeme najviše 1,6 (1 sat 36 minuta) te obilježja ugovor o radu sklopljen na: u kojem u papirnatoj prijavi treba upisati „dopunski rad“ te zaokružiti odgovarajuću opciju odnosno u e-prijavi odabrati odgovarajuću opciju (čl. 61. st. 3. ZOR, rad s nepunim radnim vremenom s određenim/neodređenim radnim vremenom).

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje – Središnja Služba
Odjel za odnose s javnošću

Odgovor:

Važećim odredbama Zakona o radu („Narodne novine “, broj 93/14) uvedena je novina u odnosu na mogućnost sklapanja ugovora o dopunskom radu radnika koji već radi u punom radnom vremenu.

Sukladno odredbi članka 61. stavka 3. Zakona o radu radnik koji radi u punom radnom vremenu može sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju od osam sati tjedno, odnosno do sto osamdeset sati godišnje, ako poslodavac kod kojeg se radnik nalazi u radnom odnosu izda tom radniku pisanu suglasnost. Dakle, za mogućnost dodatnog rada radnik mora prethodno pribaviti pisanu suglasnost svojeg poslodavaca, a zatim i sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem.

Građani mogu sklapati ugovore obveznog prava (npr. ugovor o djelu), neovisno o tome nalaze li se već u radnom odnosu, u statusu studenta, u mirovini, uz uvjet da se obavljanjem takvih poslova ne izvršava sadržaj radnog odnosa te da ti poslovi nemaju obilježja poslova za koje se zasniva radni odnos.

Ministarstvo rada i mirovinskog ustava

Kabinet Ministra Zagreb

Nema komentara:

Objavi komentar