.

petak, 14. travnja 2017.

Proslava Uskrsa s gluhoslijepima

Remetinečki GajMoje zaduženje ove godine bilo je pripremiti proslavu Uskrsa za gluhoslijepe. Priprema počinje puno ranije. Prije svega skupljanjem donacija za proslavu. Neprofitna smo udruga pa ako želimo počastiti članove probamo se povezati s profitnim društvima Imamo svoje vjerne donatore proizvoda koji su prepoznali naš trud te nam svaku proslavu obogate. Želim im se javno zahvaliti. 

Ovog Uskrsa to su bili:

Gala i Luneta koji su nam donirali jaja. Naši gluhoslijepi ne bi prepoznali da je Uskrs kada ne bi za doma ponijeli koji paket svježih jaja!

Jamnica i Vrutak koji su nam omogućili piće.

PPK mesna industrija koja nam je osigurala lijepe kuhane šunke koju smo kao nagrade podijelili u zabavnom dijelu programa.

Dubravica s pecivima za sendviče (gluhoslijepima je na velikim skupovima najlakše servirati domjenak koji se može jesti najspretnije - iz ruku).

A za slastice su se pobrinuli: New bakery, Vincek, Slastice Andrić, Torterie Macaron i pekara Dinara. Dio slastica se poslužio odmah, a dio spakirao svakome za doma. Mnogima je to puno značilo jer pripremanje kolača zahtjeva iznimnu spretnost za osobu s istovremenim oštećenjima vida i sluha stoga izbjegavaju uopće upuštati se u to. Ovako će se i na njihovim stolovima naći slastice!

Hvala svima!

Uz velike blagdane imamo uobičajeno humanitarno prodajni štand u predvorju Doma zdravlja Remetinec. Na kreativnim radionicama koje se odvijaju u danima prije, kada još nikome nije na pameti Uskrs, započinje izrada ukrasa. Na radionicama su nam često najveća pomoć tzv. inkluzivni volonteri. To su volonteri s invaliditetom koji pomažu drugim osobama s (obično većim) invaliditetom. Naši inkluzivni volonteri su gluhe osobe.

Zatim slijedi osmišljavanje programa. Uz iće i piće ide i zabava. Edukacija i opuštanje. Kako gluhoslijepe osobe uče? Opipom, pokusom, probati sam izvesti nešto pa uvidjeti da li je to. Provjeriti nekoliko puta. Da li je to moguće u punoj dvorani? Svaka gluhoslijepa osoba je s prevoditeljem u paru i zahtijeva po našoj formuli 3x više vremena, te mora svojim rukama izvesti postupak. Hm, vječna dvojba. Kad se upustimo u uključivanje svih, bude gungula, metež, trkanje rukama, razbijenih jaja (uskršnja edukacija!). A ako im samo ispričamo, često samo uđe i prođe kroz glavu van. Nije prošlo adekvatnim putem učenja. No, ponavljanje je majka mudrosti. Naučit ćemo već kako se priprema ljuska jaja za konzumaciju i da li se stvarno kuhano jaje brže vrti od sirovog!

Ali, igre su zato vesele i pristupačne svima bez obzira na dob, kondiciju i stupanj oštećenja osjetila. Da bi to postigli, igrači imaju poveze na očima. Zato da ne budu u prednosti oni koji bolje vide (npr. neka osoba s tunelskim vidom može imati širinu vidnog polja tek nekoliko centimetara, ali oštrinu vida unutar toga dobru- jako teško za kretanje kroz grad, ali dobro za igru na stolu. Dok druga osoba može imati zamućeno vidno polje kojim kroz grad ima svijest o predmetima pored sebe, u igri joj ne pomaže kad treba gledati sitnice). Kondicija je također uglavnom loša kod gluhoslijepih osoba, dok su nam po dobi dosta starijih članova. Ipak izabrali smo zanimljive igre: Pojedi kremšnitu s vilicom ne gledajući, prvi pronađi jaje u kutiji s raznoraznim predmetima, i stigni do cilja dok stojiš na listu novinskog papira kojeg ne smiješ poderati.

A kad nakon druženja u svijetu prilagođenom sebi, smijeha, punih trbuha još poneseš poklon za doma, možeš reći: ovaj dan je bio dobar, jako dobar!

Kolege iz saveza i ja kad smo nakon svega ostali, pospremili i počistili, rekli smo - brojni članovi su uživali danas, omogućili smo im to, ovaj dan je bio Odličan!