.

četvrtak, 13. travnja 2017.

13. Sportski susreti Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

Prepuštovec - U prošlu subotu (8. travnja 2017, godine) su u Društvenom domu u naselju Prepuštovec, održani već tradicionalni  13. Sportski susreti Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba. Bilo je to prije svega jedan zaista ugodnan susret, koje bi po mnogo čemu moglo biti primjer ugodnog i tolerantnog druženja, prožetog podrškom, povjerenjem i zajedništvom. Naravno kako je tu bilo i sportskih nadmetanja, no sami rezultati su na ovom druženju  - uvijek u onom drugom plan.

Kako doznajemo sa druženjem se spontano započelo još davne 2004. godine  sa vrlo uspjelim susretom na Pešćenici. Kroz godine lokacije su se mijenjale (Pešćenica, Jarun, Kašina i sada već pet godina Prepušrovec!) no cijelo vrijeme je ostajao i trajao  prepoznatljivi - ogromni  - entuzijazam organizatora i snažna volja članova, te domaćina - Kulturno umjetničkog društva Prepuštovec (koji svake godine , ove susrete čine ugodnijima, raznolikijima itd... - na čemu ime se svi sudionici 13. Sportskih susreta Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba - od srca zahvaljuju!). Ovdje treba istaknuti, kako Kulturno umjetničko društvo Prepuštovec, sve ( od dočeka,ustupanja svojih prostorija i svih sportskih terena, kuhanja graha, pića, serviranja itd) volontiraju, odnosno rade potpuno besplatno




Jedan od uspješnih  nastupa, Kulturno
umjetničkog društva - Prepuštovec
Kulturno umjetničko društvo Prepuštovec osnovano je davne 1976. godine. Do 1990. godine nastupalo je diljem bivše države, a 1991. prekinulo je rad da bi mu se članovi ponovno okupili 2005. godine te nastavili njegovo djelovanje.
Danas društvo broji oko 110 aktivnih članova koji rade u 2 plesne i 2 tamburaške sekcije, te u pjevačkoj (zbor) i dramskoj sekciji. Nakon 14 godina prekida u radu, 2005. godine društvo je nastupilo na smotri folklora u Zagrebu i Brestači te imalo još 9 nastupa u Zagrebačkoj županiji. Sada pet godina kasnije društvo broji preko četrdesetak nastupa godišnje, što u Hrvatskoj, a što u inozemstvu. Bili smo gosti triju makedonskih društava u Republici Makedoniji, gosti društva O¨Megas Alexandros u Grčkoj, u Republici Bosni i Hercegovini, te u rebublici Češkoj. Jedan od najznačajnijih nastupa bio je na Ohridu na "Balkanskom Festivalu". Od ostalih nastupa u Hrvatskoj izdvajamo: Smotru u Otočcu, Smotru u Pleternici, Zeljarijadu u Vidovcu, "Zafaz pjeva i pleše Zagrebu" nastupe u svim susjednim mjestima i Smotru u Zagrebu.
KUD Prepuštovec organizira tradicionalne fašničke običaje u veljači, u lipnju blagoslov kulturno-umjetničkih društava i udruga koje njeguju folklorne običaje, tj. manifestaciju "PRIGORSKI DANI, PREPUŠTOVEC", u kolovozu manifestaciju "DOMAĆE JE DOMAĆE", u studenom spelavanje krštenja mošta tj. "MARTINJE" i krajem godine božićni domjenak.



Svo to zajedništvo,  odlični rezultate susreta i stalni kvalitetni napredak domaćina se  svake godine ogleda u mnogobrojnom okupljanju radosnih članova - ove godine se Susretima odazvalo nešto više od 150 članova uz članove obitelji.

Ovogodišnji susreti su započeli, kao u ostalom - i svake godine do sada - upisom članova u sportske discipline na kojima će sudjelovati.

Ove godine su bili u prilici birati između pikada, viseće kuglanje, boćanja, šaha ili stolnoga tenisa, a na kraju i u već tradicionalnom potezanju užeta. Nakon svih upisanih slijedilo je ždrijebanje u pojedinim natjecanjima.

Vrijedi reći kako su se poneki članovi natjecali u nekoliko sportskih disciplina, što je često znalo  simpatično i spontano - izazvati pljesak i veliku podršku.

Sportsko natjecanje je izmamilo ono najbolje od svih, tako da se na "borilištima" često mogao čuti smijeh, podrška, navijanje ali i zezanje na nekim neuobičajnim situacijama ili rezultatima.



Darko Židak, vlasnik
Slastičarnice Martina, Sesvete.

Dopredsjednik Udruženja obrtnika Sesvete,
predsjednik ceha ugostitelja Sesvete.
- Što bi nam ukratko rekli i o slastičarstvu i slastičarnicama....

- Slastičarstvo je u  Hrvatskoj jedna gotovo izgubljena tradicija, koja se na svu svoju sreću odvažno vraća - doživljava svoju ponovnu renesansu!

Kroz slastičarstvo ali i mnoge raznolike obrtnčke struke, radom svojih ruku, možemo prikazati svoj rad i graditi svoje dostojanstvo. 

Možda sam preopsežan u svom izlaganju, ali kao dopredsjednik Udruženja obrtnika Sesvete, ali i predsjednih Ceha ugostitelja Sesvete - često razgovaram o toj temi ne samo sa našim članovima , već i mnogo šire.

- Saznali smo, a u ime sudionika 13. Sportskih susreta Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, kako ste vi poklonili sve ove ukusne kolače, želete i na taj način uljepšati ove susrete - na čemu vam u ime sudionika od srca zahvaljujemo

- I, inače sam ja kao slastičar prisutan dosta u ovom Sesvetskom kraju, gdje također doniram mnoga sportska, kulturna i društvena događanja, tako da mi je čast uljepšati ove Susrete, te na ovaj način, kolačima  koje sa iznimnom ljubavlju pripremaju i peku naših sedamnaest zaposlenika.



Kruna  druženja, prije samog objeda je svakako - povlačenje užeta - kojega su svi sa iznimno velikim interesom čekali, bili neposredni natjecatelji ili pak samo članovi publike. Konopac se povlači u obje kategorije, kako u ženskoj, isto tako u muškoj, u više ekipa (ove godine je sudjelovalo - tri ženske i tri muške ekipe).

Cijelo vrijeme potezanja užeta, događala se prava mala drama i neizvjesnost konačnog pobjednika. Navijalo se, bodrilo - unosilo se gotovo u lice natjecateljima, ne bi li im se glasnom podrškom ili ponekim (kasnim) savjetom pomoglo u konačnoj pobjedi. Moramo istaknuti, kako su se sve ekipe zdušno trudile, ne bili baš one , ovu godinu bile slavodobitnice ovog nezaboravnog druženja. No, ne mogu svi i. Oni sa manje  uspjeha, nakon feir play natjecanja, čestitali su šampionima, želeći im i slijedeće godine isti uspjeh.

Po završetku sportskih susreta, uslijedilo je svečano proglašenje laureata i dodjela medalja, koje će gajiti sjećanje na ove prekrasne 13. Sportske susrete Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

Sama podjela medalja je bila prava završnica - ispunjena smijehom, doskočicama, podrškom i željom ponovnog susreta.




Josip Lipar, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva
Prepuštovec
- Želim istaknuti u ime svih članova Kulturno umjetničkog društva - Prepuštovec, ali i u ime svih mještana našeg lijepog naselja, kako nam je iznimno zadovoljstvo, što ste i ove godine na 13. Sportskim susretima Zajednice klubova liječenih alkoholičara , iznova naši gosti.

Mi (članovi, Kulturno umjetničkog društva Prepuštovec ) se svake godine nesebično trudimo kako bi vam što više uljepšali i učinili ugodnijim i raznovrsnijim svaki vaš susret koji se već petu (jubilarnu!) godinu za redom održava u prostoru i na igralištima našeg Društvenog doma.

Na žalost, u velikoj organizaciji te u velikom radu, kako bi sve bilo onako, baš kako treba, ispustili smo ono gotovo najvažnije - zajednički obilježiti ovaj vrijedan jubilej našeg druženja i zajedništva!

No, kako smo i obećali u početku ove naše  zajedničke suradanje, na godinu ćemo dostojno obilježiti ova naša druženje , baš onako kako dolikuje, uz živu glazbu, ples, pjesmu i smijeh ...

Iskreno se nadam u ime svih nas, kako ćete nam oprostiti ovaj propust i kako ćemo ga slijedeće godine uz obostranu želju, volju i radost dostojno, nadoknaditi već slijedeće godine.



Nakon dodjele svih medalja i priznanja, uslijedio je također tradicionalan ručak, kojim je dominirao  (pre!) ukusan grah i slasni i  raznoliki kolači .



Stjapan Perčić, predsjednik
KLA Remetinec
- Željeli bi vas upitati, dolazite li često sa svojim članovima ovdja na Sportske susrete Zajednice klubova liječenih alkoholičara  Zagreba ?

- Da, ovo nam je peta godina za redom. To je naš tradicionalni "ritual" gdje se i natječemo u pojednim disciplinama. Ove godine sa obzirom na našu težinu, odabrali smo  - povlačenje užeta.

- Željeli bi istaknuti kako vidimo da sudionici ovih susreta, zaista uživaju u druženju, natjecanju,  u Prepuštovcu ...

-  da, složio bih se sa vama. Naime, to je jedan od načina i liječenja nas bivših alkoholičara, koje uvelike pomaže , tako da se ljudi druže i jednostavno razmjenjuju pozitivna iskustva. Ovdje smo svi isti, po tom pitanju. Tako i da i na ovaj način pomažemo jedni drugima.

- Što bi rekli o samoj organizaciji?

-  Organizacija je vrlo dobra, rekao bih i odlična, u ostalom kao i svake godine od kada smo ovdje u Prepuštovcu. Naši domaćini se zaista trude, biti što bolji, a u tome svake godine i uspijevaju, stoga bih iskoristio ovu priliku i zahvalio im na velikom radu, trudu ali na svemu što čine za nas kako bi nam ovi Susreti bili što ugodniji, kvalitetniji.

Ono što nedostaje po mom mišljenju ovdje, nama nikakve veze sa organizacijom, lijepim vremenom i sl. je - nedostatak mlađih članova! Imam osjećaj kako mlađi članovi nemaju osjećaj cijeniti ono što imaju!

- Vidimo kako ima gostiju i izvan Zagreba - iz Zagorja i okolnih krajeva, koji sa sobom dovode i obitelji?

- Pa, upravo je cilj ovih Susreta da se što više družimo sa obiteljima i što više upoznamo. Jer kao što znate alkoholizam je bolest cijele obitelji , stoga ako je obitelj imala snage proći i kroz neke "ružne" stvari, evo prilike da se i u ovim lijepim prilikama upoznaju, zbliže, druže... A, što se tiče gostiju iz drugih krajeve, moram istaknuti, kako i mi sa velikom radošću odlazimo kod njih na njihova druženje ili susrete. Tako da to više nisu gosti, već smo mi svi skupa - zapravo jedna velika obitelj



Zvonimir Mozer, predsjednik
KLA Sigat
- Htio bih istaknuti kako mi na ove susrete dolazimo dugi niz godina, te mislim kako možemo vjerodostojno kazati kako je uz sve ostale i ove godine organizacija  Susreta, odlična. Tu mislim na naše rukovodstvo, ali i na članove Kulturno umjetničkog društva Prepuštovec, koji uvijek odlično odrade svoj dio posla! 

Dodamo li tome, prekrasno proljetno vrijeme, veliki izbor igara u kojima se može sudjelovati, ostaje samo pitanje - Može li bolje!?

- Ovo je dolična prilika za druženje, upoznavanje...?

-  Da, to je tako. Ovdje smo se, tijekom godina gotovo svi upoznali, oni koji se nisu upoznali prije, to čine sada... Sve je ovdje jako, jako zgodno!



 Marijana Prevendar,  Gradski ured za zdravstvo
Grada Zagreba
-  Ovdje sam, po mom mišljenju  četvrti ili peti put za redom, kako bi podržala i pozdravila predstavnike Klubova liječenih alkoholičara. Izmeđi nas i klubova je zaista velika i plodna suradnja, mi financiramo programe, rehabilitacije liječenih alkoholičara u Gradu Zagrebu.

To činimo dosljedno preko petnaest godina , također dugi niz godina financiramo raznolike aktivnosti , od onih klasičnih ( Programa rehabilitacije, resocijalizacije liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji), naravno svesrdno podržavamo i ovakve aktivnosti, druženja, večeri poezije. 

Mišljenja smo kako je to odličan način socijalizacije svih članova klubova.



prof. dr. Zoran Zoričić, predsjednik
 Hrvatskog društva za alkoholizam
i druge ovisnosti pri Hrvatskom
liječničkom zboru i predsjednik Hrvatskoh
 saveza Liječenih alkoholičara

- Ovo je već tradicionalno naše dugogodišnje sportsko druženje Klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, gdje je naglasak na rehabilitaciji, druženju, sportskim aktivnostima.

To je dan, kada naši dugogodišnji apstinenti dolaze ovdje u pratnji svojih obitelji kako bi proveli ovaj dan u prirodi, druženju. kako bi živjeli u pravom smislu onu riječ - rehabilitaciju.

Naime,  uspostava apstinencije ja sama po sebi nije naš glavni cilj. Nama je cilj, jedan sociokulturni i duhovni napredak čovjeka i njegove obitelji.

 Ako čovjek neće uživati - što kažu - svoju apstinenciji, uživati će decidiv. Prema tome cilj tretmana je da se čovjek, tek u poziciji apstinenta bolje osjeća i da živi puninu svog života.

Mi smo rekli, da često dobivamo ljude koji nisu rehabilitirani i bolje se osjećaju možda, nego li bi bili u poziciji da nisu pili. Jer ne bi imali ovo iskustvo, prolaska i rasta kroz grupe, kroz Klubove liječenih alkoholičara.

 - Vidimo kako se danas ovdje u Prepuštovcu i Kulturno umjetničkog društva Prepuštovec, kako domaćina okupio veliki broj članova?

 Mi već tradicionalno imamo, već nekoliko godina za redom otprilike od 150 do 200 ljudi koji nam dolaze. Tu u Prepuštovcu smo našli jedno ugodno mjesto. Ako nas posluži dobro vrijeme onda taj broj bude nešto i veći i sretni smo što evo godinama okupe su tu i naši prijatelji iz Klubova iz Zagorja. Dođe ovdje također i ovaj "prsten" okolo Zagreba, tako znaju sudjelovati skupa sa nama.

Naglasak je ne druženju, nije na sportu.  Nije na tipu natjecanja - tko će biti prvi. To nam je najmanje važno, ali ugodno proveden  dan u zdravom ozračju u društvu obitelji - nam je prioritetan cilj.