.

utorak, 21. veljače 2017.

Prekrasno druženje u knjižnici Novi Zagreb

Travno U petak se okupio zaista veliki broj  ljubitelja književnosti koji su došli na poziv knjižnice Novi Zagreb ugodno se podružiti na književnoj večeri posvećenoj 100. godišnjici rođenja Nedjeljke Brlić, najmlađe kćeri omiljene hrvatske spisateljice za djecu, Ivane Brlić Mažuranić.


Na jedan zaista prekrasan i intiman način je predstavljena Neva Nevičica, najmlađu Ivaninu kćer, kao osobu zaslužna za očuvanje obiteljske ostavštine, jer je Nedjeljka Brlić skupa sa sestrom Zdenkom osnivačica manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu.

Ovdje treba istaknuti kako su  uz prigodno prikazanu izložbu dijela originalne obiteljske korespondencije i fotografija koju je prikupio Ivan Jurković, ali i uspješno i nadahnuto čitanje privatnih pisama te dijelova Priča iz davnina - Milene Ajduković i Vesna Radošvić.

Ovu prekrasni književnu večer prepunu divnih emocija, svojim dolaskom uvelike su uveličali na opće zadovoljstvo svih prisutnih.


Za kraj valja reći , kako je ovaj susret  organiziran u sklopu višegodišnjeg istraživačkog projekta "Od Ivane do naših dana".





Vesna Radošević, voditeljice
književne večeri
- Večeras smo održali književni susret ljubitelja književnosti i poštovatelja Ivane Brlić Mažuranić u knjižnici Novi Zagreb, a povod je bio 100 godine od rođenja njezine najmlađe kćeri Nedjeljke Brlić. Dakle, 17, veljače 1917. godine.- Vidimo kako je večerašnji susret pobudio zaista veliki interes naših sugrađana Novog Zagreba....- Iskreno moram priznati kako je i mene osobno iznenadilo, da su došli i neki članovi od obitelji. Da se skupilo baš jedan lijep broj, oko tridesetak ljudi. Naime, prvo kada smo razmišljali o tom obilježavanju, razmišljali smo tko bi di došao. Koga bi  to zanimalo ? Eto veseli nas da je Ivana, dakle i njezina kćer Nedjeljka, da su tema koja ljude privukla.Kako ste imali priliku vidjeti, ovaj susret je popraćen  i jednom malom simpatičnom izložbom, kolekcionara g.  Ivana Jurkovića, koji u svojoj zbirci ima određen broj različitih pisama, razglednica .... Dakle, određenu korespodenciju obitelji Brlić. Ono što je Ivana pisala članovima obitelji, ono što su oni njoj pisali, čestitke Uskrsne, Božićne, fotografije, orginale, neke dokumente. Dakle, vrlo interesantnu jednu zbirku, koju čuva. Jedan manji dio je večeras ovdje izložio, koji će se moći pogledati još tjedan dana ovdje kod nas u knjižnici.



g. Mislav Brlić, član obitelji
- Kako je to živjeti danas u miljeu obitelji Brlić?

-  To je jedno zaista ugodno iskustvo. Prije svega zato, što ima mnogo tradicije, priča, puno sjećanja mojih prateta, prastrina o obitelji, o kulturnom djelovanju obitelji. Susreta sa poznatim osobama.

Eto, da se čovjek nemamo osjeća potpunije, kroz tu pripadnost.

- Da li ste vi nekada poželjeli ili pokušali krenuti putem umjetnosti, posebno spisateljske ili ....

- A, ne - nisam. Moram priznati kako to na mene u tom dijelu nije bio toliko snažan utjecaj. Ja sam otišao drugim "putem". Završio sam inžinjersku struku (brodogradnju), tako da nije tu bilo gotovo nikakvog utjecaja, što se tiče spisateljstva.



Vlasta Mohaček, članica obitelji 
-  Moj stric je bio Božidara Mohaček, koji je preminuo vrlo mlad 1944. godine, a njegova supruga je bila Neda Brlić.

Njegov sin je bratić -  Božićko Mohaček, koji je od malena živio u Engleskoj, naime tamo se i obrazovao i živio. Sada je sretni djed, znači otac dva sina Danijela  i Sajmonda i djed male Lucy Ivane.

Prvi puta sam posjetila ( odnosno jedini puta) Tetu Nede Brlić u Slavonskom Brodu 1973. godine, kada smo  proputovali Jugoslaviju na putu u Makedoniju. Pa smo, moj otac Ivan Mohaček, je odlučio da djeca, tj. moja brat i ja posjetimo tetu Nedu u  stanu, na glavnom trgu u Slavonskom Brodu, u kojem je tada bila knjižnica i arhiva Brlić. Tu smo vidjeli sa čime se teta Neda, bavi. Kako se najviše bavi uređivanjem novih izdanja knjiga Priče iz davnine i Čudnovate zgode Šegrta Hlapića. Imali smo priliku vidjeti, kako izgleda jedan stan kada je cijela ostavština još uvijek tamo . To je bila, kuća, muzej već onda, ali kuća u kojoj se živjelo.

Iskreno se nadam, s obzirom na okolnosti koje su sada, kada se kuća obnavlja, da je izvana obnovljena, da se namještaj restaurira, da će u dogledno vrijeme - ponovno zaživjeti, kao ugodan muzej u kojem će se moći vidjeti kako je ta sva baština nekada izgledala.



Ivan Jurković, kolekcionar
ostavštine obitelji Brlić 
- Kada ste se vi inficirali obitelji Brlić, Mažuranić?

- Od toga ima više od trideset godina. Negdje u vrijeme Univerzijade 87.

- Svjedočimo  zaista velikom interesu naših sugrađana za ovu večerašnju temu. Nekako nam to daje presliku snage i prisutnosti tih obitelju u hrvatskom suvremenom životu, kroz ljepotu, snagu, domoljublje ...

- U pravu ste. Počevši od obitelji Mažuranić i nastavilo se sa Brlićem. Spoj između Mažuranića i Brlića  je naša draga Ivana Brlić Mažuranić. Posljednji potomak je bila najmlađa kćerka Nedjeljka koja se najviše trudila i radila, da ne zamre ostavština. 

Kuća, koja je sada u Slavonskom Brodu - muzej -  je  ostavština Nedjeljke Brlić.

- Večeras ste ovdje u knjižnici priredili i malu ali simpatičnu izložbu, prepunu duše i emocija ...

- Da, ja sam zaista veliki kolekcionar ostavštine Obitelji Mažuranić i Brlić. Imam zaista veliki broj eksponata od raznolikih čestitki, pisama, fotografija, koje izuzetno mnogo govore o Ivani Brlić Mažuranić, ali i o ostalim članovima ove obitelji.

- Priprema li se kakav veća izložba u bližoj budućnosti?

- O tome ne bih još govorio, neka to bude, i ako bude jedno lijepo ugodno iznenađenje za sve nas, posebno ljubitelje književnog opusa Ivane Brlić Mažuranić.

















Nema komentara:

Objavi komentar