.

srijeda, 1. veljače 2017.

Porezne prijave

Novi Zagreb - Ovih mi dana telefon zvoni  češće nego inače. Sjetili me se svi prijatelji, rođaci, poznanici…. jer vrijeme je utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. Svi pitaju isto – treba li predati poreznu prijavu? Na njihovu, a i moju sreću, za veliku većinu , taj posao će i ove godine odraditi Porezna uprava.

Naime, od prošle godine Porezna uprava  temeljem podataka kojima raspolaže, svima po „službenoj dužnosti“ izračunava godišnji dohodak, izdaje rješenja i obavlja povrat više plaćenog poreza. Preduvjeti za to postavljeni su početkom 2014. godine kada je uveden JOPPD obrazac, putem kojeg se u sustav Porezne uprave prijavljuju sve isplate oporezivih i neoporezivih dohodaka građana. Znači, svaki put  kad dobijete plaću, honorar, dnevnicu, putne troškove, naknadu troškova prijevoza na posao, sindikalnu pomoć…. isplatitelj Vašeg dohotka u Poreznu upravu pošalje JOPPD obrazac s podrobnim podacima i naš „veliki brat“ zna točno kada, gdje i koliko ste zaradili. I na temelju tih podatka, sami izrade Vašu godišnju poreznu prijavu.

Velika većina građana ostvaruje dohodak kod domaćih isplatitelja koji u sustav prijavljuju sve isplate, pa nema potrebe ponovo dostavljati podatke Poreznoj upravi.  I oni nisu u obavezi podnositi godišnju poreznu prijavu. Tu spadaju svi oni koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaće), drugog dohotka (ugovora o djelu, autorskih i umjetničkih naknada...), dohodak od imovine (prihod od najma stambenih i poslovnih prostora), dohodak od kapitala (dividende, udjeli u dobiti), dohodak iz inozemstva za koji su sami predali JOPPD obrazac. Svima njima će Porezna uprava u redovitom postupku utvrđivanja godišnjeg dohotka utvrditi poreznu obvezu. Rješenje o tome izdat će se do 30.06.2017., a povrat više plaćenog poreza do 31.08.2017.

No,  ukoliko Porezna uprava ne raspolaže svim podacima relevantnim za utvrđivanje Vašeg dohotka, primjenjuje se poseban postupak, za koji ste dužni predati zahtjev tj., obrazac ZPP DOH. Rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje prava u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg dohotka je 28.02.2017. Ovaj zahtjev predat će oni koji žele da im se u godišnjem obračunu dohotka priznaju neka prava o kojima Porezna uprava nema podataka ili saznanja. Najčešći slučaj je priznavanje prava na povećani osobni odbitak. Npr. kada na Vašoj poreznoj kartici nisu upisana djeca ili uzdržavani član obitelji, pa Vam poslodavac nije mogao obračunati uvećani osobni odbitak, ili kada želite dodati olakšice za osobnu invalidnost ili prebivalište na području posebne državne skrbi. Isto tako, u ovom je postupku moguće tražiti uračunavanje poreza plaćenog u inozemstvu. 

Znači, većina građana ne mora muku mučiti sa prikupljanjem potvrda o ostvarenim dohocima i ispunjavanjem kompliciranog i poduljeg obrasca godišnje porezne prijave. Obavezno poreznu prijavu moraju predati samo građani koji obavljaju samostalnu djelatnost (obrtnici, pravnici, javni bilježnici…), građani koji su primili dohodak iz inozemstva, a nisu tijekom godine podnijeli JOPDD obrazac i članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Svi ostali, čekamo srpanj i prve povrate poreza.  S nadom da će stići prije godišnjeg odmora….

Do čitanja…..


Snježana 

Nema komentara:

Objavi komentar