.

četvrtak, 9. veljače 2017.

Pitanje vrijedno godišnje pretplate

Novi Zagreb - Dragi naši, u mjesecu prosincu, prošle godine smo vas pozvali da nam pošaljete pitanja na koja bi željeli dobiti stručan odgovor. Također smo rekli kako ćemo autore najzanimljivijih pitanja nagraditi našom godišnjom pretplatom.  I evo, izabrali smo jedan vaš upit, koji nam je uputio Goran iz Sopota, a koji je ujedno ostvario našu godišnju pretplatu za tekuću  2017 godinu, a mi mu uz pomoć nadležnih institucija pružamo odgovor.

Pitanje:

Možemo li u radni odnos primiti osobu koja je otišla u prijevremenu mirovinu na 2-4 sata dnevno. Ima li to posljedice po njenu mirovinu, i na koji način se ta osoba može primiti.

Odgovor:

I. Korisniku prijevremene mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja (čl. 99. Zakona o mirovinskom osiguranju).

Korisnik prijevremene starosne mirovine stupanjem u radni odnos gubi pravo na isplatu mirovine. Korisnik prijevremene starosne mirovine može sklopiti  ugovor o djelu a da mu se pri tome ne obustavlja   isplata mirovine.

Za rad po ugovoru o djelu nije bitno da li je ta osoba u radnom odnosu, nezaposlena ili umirovljenik, već da li se radi o poslovima za koje se prema obilježjima rada, mora sklopiti ugovor o radu. Poslodavac može za obavljanje određenog posla sa fizičkom osobom sklopiti ugovor o djelu samo onda kada se obavljanje takvog rada ne izvršava sadržaj radnog odnosa, tj. kada se ne radi o poslovima koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca imaju obilježja poslova za koji se zasniva radni odnos. Ako poslodavac sa radnikom sklopi ugovor o djelu za obavljanje posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu. Kontrolu valjanosti ugovora o djelu obavlja  Inspektorat rada.

Odjel za mirovinsko osiguranje
HZMO - Područna služba Osijek

II . Osoba koja je ostvarila pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stupanjem u radni odnos pa makar to bilo od  2-4 sata gubi pravo na isplatu svoje mirovine.
Korisnik prijevremene starosne mirovine može raditi jedino na ugovor o djelu i primati svoju mirovinu.

Odjel za odnose s javnošću HZMO-a

III. Korisnicima prijevremene starosne mirovine obustavila bi se isplata mirovine  u slučaju  obavljanja poslova za koje postoji obaveza zasnivanja radnoga odnosa, odnosno sklapanja ugovora o radu i prijave na osiguranje. Nakon prestanka rada uspostavila bi im se ponovno isplata mirovine. Ukoliko su u osiguranju proveli najmanje jednu godinu staža osiguranja mogu ostvariti pravo na novu mirovinu prema ukupnom mirovinskom stažu  i ostvarenim vrijednosnim bodovima.  
    
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava


Nema komentara:

Objavi komentar