.

subota, 17. prosinca 2016.

Predblagdanska jela ....

Novi Zagreb  - Dragi moji čitatelji,

Kako ova kolumna izlazi jednom tjedno, ne stignemo uloviti sva događanja u Adventskom razdoblju.

Prošao je Sv. Nikola , kojemu se raduju najviše djeca, pa makar u očišćenoj čizmici na prozoru dobiju i šibu. Zatim je bila i sv. Lucija, simbol svjetla, datum kada se sadi u kući Božićna pšenica kojom ukrašavamo blagdanski stol. Običaaj je da se od toga datuma zapisuje vrijeme od 12 dana – od Lucije do Božića. Pučko vjerovanje govori da će vrijeme u Novoj godini biti kakvo je bilo na taj zapisani dan (vedro, oblačno, kišno...). Veliko je pitanje da li to zapisivanje vrijedi i danas u ova turbulentna vremena, ali vrijedi pokušati. U vrijeme Adventa i dalje nas prati vrijeme posta. Naglašavam da to ne znači gladovati ili držati dijete (pogotovo stroge), već uzdržavati se od teške hrane, masnih jela i naravno pretjerivanja u količinama hrane.

To je najbolji način da tijelo očistimo od nepotrebnih tvari, toksina i možda malo smanjimo težinu.




Preporuča se konzumirati više tekućine (oko 2 l dnevno), bilo da pijemo vodu, biljne čajeve, a u obroku pripremimo juhu ili druga tečna jela (varivo i slično). Ovdje se i podrazumijeva konzumacija voća. Ukoliko se budemo pridržavali  ovih savjeta, biti ćemo raspoloženiji, puni pozitivne energije, i tako zadovoljniji  dočekujemo Božićne i Novogodišnje blagdane.

A sada Vam predlažem recepte:

Brodet od riječne ribe

-          1 kg riječne ribe (som, šaran)
-          3 glavice luka (oko 25 dag)
-          1 dl ulja (mješavina maslinovog i suncokretovog)
-          Peršin, 3-4 češnja češnjaka
-          Papar u zrnu, sol, 2 lista lovora, crvena mljevena paprika (slatka ili ljuta)
-          2 dl pasirane rajčice
-          2 dl bijelog vina
-          1 žlica Vegete


Ribu očistite i narežite na komade. Luk, češnjak i peršin nasjeckajte.

Na ugrijano ulje stavite luk, kratko propržite i odmah dodajte malo vode. Nakon toga još malo pirjajte. Umiješajte češnjak, peršin i crvenu papriku (ljutu ili slatku prema želji). Na to složite pripremljenu ribu, posolite i pospite Vegetom. Zalijte pasiranom rajčicom, vinom i s toliko vode da pokrije ribu. Dodajte lovorov list, papar u zrnu i lagano kuhajte još 1 sat.

Kao prilog ovom izvrsnom brodetu, poslužite široke rezance ili palentu.

Pljeskavice od morske ribe

-          1 kg ribe (oslić ili slično)
-          1 vezica povrća za juhu
-          1 glavica luka
-          3-4 jaja
-          2 češnja češnjaka
-          Slatka crvena paprika, papar, sol
-          Ulje za prženje


Povrće za juhu stavimo kuhati u slanu vodu. Kada omekša, dodamo očišćenu ribu i dalje kuhamo dok riba ne omekša. Zatim ocijedimo vodu (sačuvamo ju za riblju juhu uz dodatak začina), meso odvojimo od kostiju i zajedno sa povrćem usitnimo (sitno iskošemo ili štapnim mikserom). Dodamo sitno kosani luk, češnjak, papar, crvenu mljevenu papriku, jaja. Dobro sve izmiješamo, oblikujemo pljeskavice i pržimo ih na vrućem ulju.
Poslužimo uz salatu od krumpira.


Gulaš od gljiva

-          25 dag šampinjona
-          25 dag bukovača
-          1 veći luk
-          1-2 žličice raženog brašna
-          Maslinovo ulje
-          Sol, origano
-          Peršin
-          Malo chilija


Na malo maslinova ulja popržimo sitno sjeckani luk. Dodamo narezane gljive i začine. Kada su gljive omekšale i pustile svoju tekućinu, u šalici pomiješamo raženo brašno sa ½ dl vode i dodamo gljivama. Pustite neko vrijeme da se sve sjedini i maknite sa vatre.

Kao prilog možete poslužiti laganu proju.

Napomena: Ne treba niti naglašavati da je gulaš od gljiva bolji, što je više različitih gljiva i jeftiniji, što je više gljiva ubrano vlastiti rukama u šumi.

Sedmo nebo

-          4 jaja
-          18 dag šećera
-          10 dag oraha
-          1 list oblatne
Krema
-          20 dag maslaca
-          1 žumanjak
-          15 dag šećera u prahu
-          4 žlice jake kave
-          2 žlice mljevenih oraha za posipanje


Žumanjke i šećer pjenasto izmiješamo. Zatim dodajte  mljevene orahe i na kraju umiješajte čvrsti  snijeg od bjelanjaka. Tepsiju namažite maslacem, na dno stavite oblatnu, te izlijte pripremljenu smjesu i stavite peži na temperaturu od 150 C 10-15 minuta.

Pečeno tijesto ohladite i premažite kremom i pospite orasima.

Priprema kreme: Maslac i šećer izmiješajte pjenasto, zatim dodajte žumanjak i postepeno umiješajte hladnu kavu.


Do idućeg tjedna,  želim Vam dobar tek

Vaša Božica Mirić

Nema komentara:

Objavi komentar