Novi Zagreb - Dragi moji čitatelji,
Preporuča se konzumirati više tekućine (oko 2 l dnevno), bilo da pijemo vodu, biljne čajeve, a u obroku pripremimo juhu ili druga tečna jela (varivo i slično). Ovdje se i podrazumijeva konzumacija voća. Ukoliko se budemo pridržavali ovih savjeta, biti ćemo raspoloženiji, puni pozitivne energije, i tako zadovoljniji dočekujemo Božićne i Novogodišnje blagdane.
Na ugrijano ulje stavite luk, kratko propržite i odmah dodajte malo vode. Nakon toga još malo pirjajte. Umiješajte češnjak, peršin i crvenu papriku (ljutu ili slatku prema želji). Na to složite pripremljenu ribu, posolite i pospite Vegetom. Zalijte pasiranom rajčicom, vinom i s toliko vode da pokrije ribu. Dodajte lovorov list, papar u zrnu i lagano kuhajte još 1 sat.
Kako
ova kolumna izlazi jednom tjedno, ne stignemo uloviti sva događanja u
Adventskom razdoblju.
Prošao
je Sv. Nikola , kojemu se raduju najviše djeca, pa makar u očišćenoj čizmici na
prozoru dobiju i šibu. Zatim je bila i sv. Lucija, simbol svjetla, datum kada
se sadi u kući Božićna pšenica kojom ukrašavamo blagdanski stol. Običaaj je da
se od toga datuma zapisuje vrijeme od 12 dana – od Lucije do Božića. Pučko
vjerovanje govori da će vrijeme u Novoj godini biti kakvo je bilo na taj zapisani
dan (vedro, oblačno, kišno...). Veliko je pitanje da li to zapisivanje vrijedi
i danas u ova turbulentna vremena, ali vrijedi pokušati. U vrijeme Adventa i
dalje nas prati vrijeme posta. Naglašavam da to ne znači gladovati ili držati
dijete (pogotovo stroge), već uzdržavati se od teške hrane, masnih jela i
naravno pretjerivanja u količinama hrane.
To je
najbolji način da tijelo očistimo od nepotrebnih tvari, toksina i možda malo
smanjimo težinu.
Preporuča se konzumirati više tekućine (oko 2 l dnevno), bilo da pijemo vodu, biljne čajeve, a u obroku pripremimo juhu ili druga tečna jela (varivo i slično). Ovdje se i podrazumijeva konzumacija voća. Ukoliko se budemo pridržavali ovih savjeta, biti ćemo raspoloženiji, puni pozitivne energije, i tako zadovoljniji dočekujemo Božićne i Novogodišnje blagdane.
A
sada Vam predlažem recepte:
Brodet od riječne ribe
-
1 kg riječne ribe
(som, šaran)
-
3 glavice luka (oko 25
dag)
-
1 dl ulja (mješavina
maslinovog i suncokretovog)
-
Peršin, 3-4 češnja
češnjaka
-
Papar u zrnu, sol, 2
lista lovora, crvena mljevena paprika (slatka ili ljuta)
-
2 dl pasirane rajčice
-
2 dl bijelog vina
Ribu
očistite i narežite na komade. Luk, češnjak i peršin nasjeckajte.
Na ugrijano ulje stavite luk, kratko propržite i odmah dodajte malo vode. Nakon toga još malo pirjajte. Umiješajte češnjak, peršin i crvenu papriku (ljutu ili slatku prema želji). Na to složite pripremljenu ribu, posolite i pospite Vegetom. Zalijte pasiranom rajčicom, vinom i s toliko vode da pokrije ribu. Dodajte lovorov list, papar u zrnu i lagano kuhajte još 1 sat.
Kao
prilog ovom izvrsnom brodetu, poslužite široke rezance ili palentu.
Pljeskavice od morske ribe
-
1 kg ribe (oslić ili
slično)
-
1 vezica povrća za
juhu
-
1 glavica luka
-
3-4 jaja
-
2 češnja češnjaka
-
Slatka crvena paprika,
papar, sol
Povrće
za juhu stavimo kuhati u slanu vodu. Kada omekša, dodamo očišćenu ribu i dalje
kuhamo dok riba ne omekša. Zatim ocijedimo vodu (sačuvamo ju za riblju juhu uz
dodatak začina), meso odvojimo od kostiju i zajedno sa povrćem usitnimo (sitno
iskošemo ili štapnim mikserom). Dodamo sitno kosani luk, češnjak, papar, crvenu
mljevenu papriku, jaja. Dobro sve izmiješamo, oblikujemo pljeskavice i pržimo
ih na vrućem ulju.
Poslužimo
uz salatu od krumpira.
Gulaš od gljiva
-
25 dag šampinjona
-
25 dag bukovača
-
1 veći luk
-
1-2 žličice raženog
brašna
-
Maslinovo ulje
-
Sol, origano
-
Peršin
Na
malo maslinova ulja popržimo sitno sjeckani luk. Dodamo narezane gljive i
začine. Kada su gljive omekšale i pustile svoju tekućinu, u šalici pomiješamo
raženo brašno sa ½ dl vode i dodamo gljivama. Pustite neko vrijeme da se sve
sjedini i maknite sa vatre.
Kao
prilog možete poslužiti laganu proju.
Napomena:
Ne treba niti naglašavati da je gulaš od gljiva bolji, što je više različitih
gljiva i jeftiniji, što je više gljiva ubrano vlastiti rukama u šumi.
Sedmo nebo
-
4 jaja
-
18 dag šećera
-
10 dag oraha
-
1 list oblatne
Krema
-
20 dag maslaca
-
1 žumanjak
-
15 dag šećera u prahu
-
4 žlice jake kave
Žumanjke
i šećer pjenasto izmiješamo. Zatim dodajte
mljevene orahe i na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tepsiju namažite
maslacem, na dno stavite oblatnu, te izlijte pripremljenu smjesu i stavite peži
na temperaturu od 150 C 10-15 minuta.
Pečeno
tijesto ohladite i premažite kremom i pospite orasima.
Priprema kreme:
Maslac i šećer izmiješajte pjenasto, zatim dodajte žumanjak i postepeno
umiješajte hladnu kavu.
Do idućeg tjedna, želim Vam dobar tek
Vaša Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar