.

petak, 2. prosinca 2016.

Može i sa medom ...

Novi ZagrebDragi moji  čitaoci,

Vrijeme čarolije Adventa je započelo, prva svijeća je upaljena i pred nama je dosta dana da o tm vremenu nešto kažemo i napišemo. Ali, u ovom trenutku se sve više govori  i o učestalim prehladama, virozama, gripi i kašlju., odnosno upali dišnih puteva. Zbog toga mislim da  ova kolumna treba biti posvećena „medu“ – čuvaru našeg zdravlja ali i bolesnima da im olakšamo da brzo ozdrave ili bar sačuvaju postojeće stanje svoga zdravstvenog biltena.

Nitko poput pčela ne može  tako nepogrešivo uzimati od prirode ono najbolje i najkorisnije , a odbacivati ono štetno i nepotrebno – time med čuva naše zdravlje, ali i sam se čuva. Zato su med i proizvodi od meda trajni i gotovo nepokvarljivi. Med je kao hrana ili dodatak hrani lako probavljiv, a povećava nam vrijednost organske kiseline (jabučne , limunske). Minerali ( kalij, natrij, željezo, fosfor), bjelančevina i vitamina (B1,2,3,5,6, C i F). Ukratko, med sadržava više od 100 različitih tvari potrebnih našem organizmu.




Darujemo naše fanove!


Prigodno uz mjesec darivanja, dvoje najbržih fanova naše kolumne, koji pošalju mail sa porukom - Želim, kuharicu Jela i pića s medom darujemo upravo tom kuharicom -Jela i pića s medom. 

Svoj mail šaljite na našu mail adresu rotornzz1@gmail.com

Želimo vam puno sreće!





Suvremena znanost i tehnologija dostigle su takve mogućnosti da se može klonirati gotovo sve, pa i samog čovjeka, ali ne mogu med. Taj čudesni dar prirode još odolijeva svim našim ludstima, zagađenjima i destrukciji prirodnih pretpostavki čovjekova vlastita opstanka. Upravo zbog toga , med, medni napitci, slastice i slana jela od meda treba često i redovito uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu. O tome bih mogla još puno i dugo pisati. Ima vremena pred nama, zima je tek počela, a i ljeti nam med dobro dođe. Recepti koje sam danas predložila u ovoj kolumni napisala sam i sabrala davne 2011 godine u knjizi „Jela i pića sa medom“, u izdanju Mozaik knjige, a sama knjiga doživjela je i svoje III izdanje. I sama vjerujem i vjerovala sam u tu dragocjenost zvanu med. Tim više što je u nas potrošnja meda veoma mala (oko 1 kg po glavi stanovnika godišnje). A toliko zdrava i potrebna.





Naši mnogobrojni, marljivi i sposobni pčelari nude nam najbolji med svih vrsta (cvjetni, bagrem, kadulja i sl.), u svjetskim mjerilima i dovoljnim količinama.

Svinjska vratina sa medom
-          80 dag svinjske vratine
-          2 ćlice senfa
-          2 ćlice meda bagremovog
-          4 ćlice ulja
-          1 ćlica ružmarina
-          25 dag lučica kiselih
-          4 dl bijelog vina
-          1 ćlica slatke mljevene paprike
-          Papar, sol

 Dobro izmiješamo senf i med te meso premažemo oprano i osušeno papirnatim ubrusom. Vratinu stavimo u dublju zdjelu, obložimo lučicama, popaprimo, solimo i zalijemo sa malo bijelog vina.Prelijemo zagrijanim uljem i stavimo peći u zagrijanu pečnicu, povremeno zalijevajući vlastitim sokom.

Pred kraj izvadimo meso, propasiramo lućice, dodamo crvene paprike i ružmarin, preostalo vino i ako je potrebno zgusnemo umak sa brašnom ili gustinom. Vratimo u posudu sa mesom i još kratko  sve zajedno pečemo do kraja. Kada je meso pečeno, izrežemo ga na odreske, slažemo na pladanj i prelijemo umakom u kojem smo meso ispekli.

Medena slastica

-          4 žemlje ili bijeli kruh
-          3 jaja
-          Med

Žemlje ili bijeli kruh izrežemo na ploške, namočimo u razmućena jaja i ispržimo na ulju. Kada se malo ohladi zalijemo rastopljenim medom i poslužimo


Baklava od jabuka sa medom

-          6 kora za baklave
-          1
-          5 kg kiselih jabuka
-          10 dag grožđica
-          10 dag margarina

Preliv

-          5 dag margarina
-          3 dl vode
-          1 dl šećera
-          1,5 dl meda
-          1 žličica cimeta
-          1 žlica ruma

Kore tijesta razrežemo na pola, tako da dobijemo 12 kmada. Na dno tepsije stavimo 3 lista (s time da svaki poprskamo sa rastopljenim margarinom), rasporedimo dio nadjeva (izribane jabuke pomiješane sa grožđicama), zatim ponovno 3 kore, nadjev i tako dok ne potrođimo kore i nadjev. Na vrhu moraju biti kore.

Sirovo razrežemo na kocke ili rombove i zalijemo prokuhanim prelivom.
Stavimo peći u zagrijanu pelnicu na temperaturu od 200 C  nekih 30-40 minuta.


Preporuka za sve nas: „ Ako nam uvijek u životu ne teče med i mlijeko, posegnite za medom – uzvratiti će Vam bogatim darom  - zdravljem“


Dobar tek želi Vam Vaša

Božica Mirić

Nema komentara:

Objavi komentar