.

srijeda, 23. studenoga 2016.

Otvorenje izložbe - Inflatus Mobilus - u Galeriji Vladimir Bužančić

Remetinečki Gaj - Preksinoć je u prostorijama Centra za kulturu Novi Zagreb, otvorena izložba Vlaste Žanić, višestruko nagrađivane autorice, koja je diplomirala  kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1990. godine. Od tada konstantno izlaže i sustavno se bavi pojmom skupture koristeći različite medije izražavanja. Do sada je izlagala na više od trideset samostalnih i velikom broju skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovala je na filmskim festivalima, likovnim kolonijama i festivalima performansa.



Vlasta Žanić, akademska kiparica
autorica izložbe Inflatus Mobilus
-  Evo, ovo je prva moja kiparska izložba nakon 15. godina, od kada sam završila kiparstvo na akademiji. Međutim ja sam se bavila zapravo nekim drugim mediji makao što je performans, instalacija, ambijent i sl.

Iako su u njima postojali neki elementi skupture. Ovo je doslovno prva skuptura koju sam napravila, koja zapravo opet proizlazi iz tog mog iskustva performansa. Iz performansa koje sam radila u tom vremenu.

Skuptura je naime mobilna i kreće se poprostoru, dakle ono isto kao da na neki način izvodi performans pred publikom.



Dodaj naslov
-  Izložba Vlaste Žanić u Galeriji Vladimir Bužančić tematizira mobilnu skupturu u svom odnosu prema tradciji moderne i skupturi kao trodimenzionalnom nepomičnom objektu, oko kojega kruže posjetitelji. Ova skuptura Inflatus Mobilus, kako joj je ime suprotno tome, kreće se u prostoru, kreće se oko promatrača. Tu promatrač može stajati i nije pozvan, za razliku od modernističke skpture, skupturu sagleda sa svih strana.

Ona naprosto ovdje kao jedan društveni subjekt ili objekt izmjenjuje glas sa posjetiteljima sa kojima treba izazvati neku reakciju i isto tako promišljanje, što danas skuptura može biti.

Danas u vrijeme postskupture, u vrijeme post, post, pa čak i post moderene - veliko je pitanje, što skuptura može biti i  na koje potrebe likovne, značinske, društvene može odgovoriti

















Nema komentara:

Objavi komentar