.

subota, 19. studenoga 2016.

Čarolija i zdravlje kiselog kupusa

Novi ZagrebDragi moji čitatelji,

Zelje ili kupus vrlo je omiljeno povrće u našoj prehrani, a može ga se prirediti na razne načine tijekom cijele godine.To naravno ovisi o tome da li se govori o glavicama slatkog zelja ili o kiselom zelju koje uglavnom konzumiramo u zimskom dobu, odnosno hladnijim danima.

Kako se nalazimo upravo u tom godišnjom dobu, ovaj puta pisati ćemo o kiselom zelju (kupusu). Pogotovo zato što smo proteklih tjedana uživali u kaloričnim mesnim jelima pa će nam dobro doći  osvježiti organizam sa malo manje kalorične hrane.

U mnogim domaćinstvima, pogotovo seoskim, kiseljenje zelja nije samo tradicionalni način pripreme zelja za zimsko razdoblje, već je i običaj druženja sa susjedima, čak i uz glazbu. U gradskim domaćinstvima, ovaj način konzerviranja također je prisutan sve više (zbog običaja, financija, kvalitete) pa se mirisi kiseljenog zelja ne šire samo iz kuhinje, nego i sa balkona i smočnica.
Trgovine obiluju kiselim zeljem glavicama ili rezano, u vakumiranom pakiranju od raznih proizvođača zelja – kupusa.

Pri obilasku trgovina, zamijetila sam čak i vakumirane (samo= listove kiselig kupusa, 12-15 komada. Preporučujem ih za manja domaćinstva. Kiselo zelje konzumiramo sirovo  ili termički obrađeno kuhanjem, pirjanjem, pečenjem i slično.

Sirovo kiselo zelje sa rasolom sadrži visoke količine C vitamina, nešto B vitamina. Upravo zbog toga što u zimskim mjesecima oskudijevamo C vitaminim, preporučuje se da se uzima što više u obliku salata -  začinjeno uljem. Korisno je za sve dobne skupine. Ovdje je važno i spomenuti da kiselo zelje sadrži  i mliječnu kiselinu koja povoljno djeluje na probavu.

Kiselom zelju povećavamo kalorijsku vrijednost dodavanjem masnoća,mesa, kobasice, slanine već prema tome za koju vrstu jela smo se odlučili pripremiti. Tu je vjerojatno najpoznatija sarma, sekeli gulaš, podvarak sa peradi ili svinjetinom i slično.

Mašta i kreativnost u pripremi tih jela namaju granicu i svaka osoba koja priprema ta jela postaje novi vlastiti kreator novog jela.Ja Vam danas preporučuje dva recepta. Jedan je „Lokoti u kiselom zelju“, a drugi „Okruglice sa kobasicom“.

Pri  tome vjerujem da će Vam od prvog recepta ostati kiselog zelja, koje će biti izvrstan prilog okruglicama.




Lokoti u kiselom zelju

-          1,5 -  2,0 kg kiselog zelja (rezanog)
-          1 kg svinjske vratine ili kotleta
-          2 lovorova lista
-          Sol, papar u zrnu

U veću posudu stavimo dio kupusa na dno, dodamo lovorov list i zrnca papra. Na zelje posložimo na deblje komade rezanu  svinjsku vratinu i prekrijemo ostatkom zelja.

Lagano posolimo, i nalijemo toliko vode da prekrije sadržaj u posudi sa kupusom.

Kuhamo na laganoj vatri oko 1 – 1,5 sat. U nekim našim krajevima (Zagorje) mnogi dodaju laganu zapršku (mast, brašno, crvena mljevena paprika). Originalni recept je bez ovog dodatka, jer vratina daje dovoljnu masnoću.

Kada je jelo kuhano malo ohladimo , izvadimo kuhano meso, izrežemo na manje komade i posložimo na pladanj uz  kuhano  zelje. Kao prilog možemo poslužiti kuhanu palentu, bijele žgance ili kuhani krumpir.

Napomena: umjesto kiselog zelja, možemo na isti način pripremiti sa kiselom repom.

Okruglice sa kobasicama
 
-          1 kg krumpira
-          20 dag brašna
-          1 jaje
-          1 žličica soli
-          2 šlice ulja
-          2 para kobasica

Prilog:   kiselo zelje

Kuhani krumpir ogulimo i još topao propasiramo, dodamo brašno, sol, jaje, žumannjak i  i ulje. Mijesimo tijesto i oblikujemo ga u valjak. Izrežemo ga na jednake dijelove , u svaki dio utisnemo komad kuhane kobasice (1,5-2 cm dužine) i oblikujemo okruglice.

Stavimo ih kuhati u slanu kipuću vodu i kuhamo oko 15 min. Izvadimo ih iz vode, ocijedimo i poslužimo uz kiselo zelje.
Posebno je ekonomičan ovaj recept ako nam je od prethodnog recepa ostalo kuhanog zelja, pa ponovno imamo cjelokupan jelovnik.


Želim Vam uspjeh i dobar tek!

 Vaša Božica Mirić 

Nema komentara:

Objavi komentar