.

petak, 4. studenoga 2016.

Buča, bundeva, tikva

Novi Zagreb - Dragi moji čitatelji,

Obilazeći ove dane naše tržnice (posebno vikendom), upala mi je u oči topla žuta i naranđasta boja bundeve, tikve i buča raznih veličina i oblika – izrezana u kriške, kockice veće ili manje, ili izribana na rezance.

Buča, bundeva, tikva (kako se već naziva u pojedinim krajevima), je oduvijek bila dio naše tradicionalne kuhinje – posebno kontinentalne Hrvatske.

Zatim je jedno vrijeme bila zaboravljena i smatrala se uglavnom stočnom hranom.

Ali, vrijeme je svoje učinilo i ponovno je postala veoma tražena namirnica, pripremljena na razne načine – kuhanjem, pečenjem, pirjanjem, kao slana i slasna slatka jela.

Dapače, organiziraju se u nekim mjestima i „Bučijade“ sa nagradama, pišu se recepti i nude jela na jelovnicima naših restorana, hotela i domaćinstava.

Ovo povrće je ukusno, hranjivo i zdravo, puno vitamina i minerala, ali pri tome i vrlo niske kalorijske vrijednosti (10 dag bundeve daje 25kcal), dobro došlo u novim dijetama.

Imamo više vrsta ove namirnice – bundeve, tikve , a najčešće se spominje:


  1. Obična tikva
  2. Muškatna tikva koja je kruškastog oblika
  3. Tikva „turkinja“ – oblog oblika, narančaste boje, uglavnom se peče u pečnici izrezana na kriške




  1. Pikantna krem juha od tikve
Prije nego li ponudim recpte od ove namirnice, moramo spomenuti još nešto što je vezano uz tikve.

U novije vrijeme, preuzeli smo američki običaj „Noć vještica“.

Bundeve se izdubljuju, očiste od mesnatog dijela i koštica, oblikuje se u različite figure i stavljaju se u njih svijeće. Ne znam da li služe zastrašivanju okoline ili da se divimo posebnim ukrasima oblikom i izgledom. U svakom slučaju preuzeli smo i  mi taj običaj i vrlo je popularan i nažalost previše komercijaliziran.

A sada , ipak se vratimo ponudi jela od ove namirnice.
  •     75 dag muškatne tikve
  •     7 dcl juhe od povrtne kocke
  •     1,5 dcl mlijeka
  •     1,5 dcl kiselog vrhnja
  •     Sol, papar, muškatni oraščić
  •    10 dag kruha
  •     Malo ulja
  •     Ribani parmezan

Očišćenu tikvu ogulimo, izerežemo na kockice i kuhamo u povrtnoj juhi kojoj smo dodali mlijeko i začine (sol, papar, muđkatni oraščić). Nakon što je tikva omekšala, malo ohladimo i usitnimo štapnim mikserom dok se masa ne pretvori u gustu i glatku smjesu.

Pjenjačom umiješamo kiselo vrhnje, po potrebi dodamo tople vode da dobijemo željenu gustoću. Kockice svježeg kruha popržimo na malo ulja i poslužimo u juhi neposredno prije posluživanja. Uz kockice kruha izribamo i malo parmezana.

Od ove krem juhe možemo napraviti i novi recept dodajući kuhani grah, pa umjesto juhe možemo poslužiti varivo od tikve sa grahom , kao cjeloviti obrok.

Slasna savijača od bundeve
  • 1 kg bundeve
  • 50 dag listova za savijaču
  • 15-20 dag mljevenih oraha
  •  7 žlica kristal šećera
  •  2 vrečice vanilin šećera
  •  1 žličica cimeta
  •  12 dag margarina za kolače
  •   Šećer u prahu
Izribanoj bundevi na rezance dodamo orahe, šećer, vanilin šećer i cimet. Sve dobro izmiješamo. Uzmemo 2 kore listova za savijaču, prvu malo poprskamo sa mješavinom rastopljenog margarina i tople vode, položimo drugi list i gore premažemo pripremljeni nadjev. Savijemo i stavimo u tepsiju koju smo prethodno premazali margarinom.

Ponavljamo postupak dok ne potrošimo sav pripemljeni nadjev. Dobro je premazati složene savijače sa ostatkom rastopljenog margarina. Pečemo u zagrijanoj pećnici. Kada je savijača pečena, malo ohladimo, izrežemo na manje komade i pospemo šećerom u prahu. Poslužimo!

I ovdje želim nešto nadodati: umjesto oraha, možemo staviti mljeveni mak i evo novog, drugačijeg okusa i izgleda.

Želim Vam dobar tek!
Vaša Božica Mirić

Nema komentara:

Objavi komentar