.

petak, 21. listopada 2016.

Ljevorukost nije problem........

Novi Zagreb   Mnogi roditelji žele da njihova djeca koriste desnu ruku pri pisanju, no ako je dijete čisti ljevak, ta je mogućnost za odbaciti....

Zato Vam iznosimo neke činjenice kako biste se pripremili i znali kako omogućiti djeci što ljepši rukopis i lakše pisanje.

  *Možda niste znali....

  • ljevoruka djeca trebaju rano početi pisati
  • djeca koja pišu lijevom rukom imaju manjih problema zato što im je teško pročitati ono što su napisali, jer im ruka zaklanja tekst 
  • roditelji koji imaju dijete koje se koristi lijevom rukom,trebali bi poticati svoje dijete da ranije počne pisati i crtati
  • vrlo je važno da papir bude postavljen na lijevu stranu stola i da bude pod kutem od oko 30 stupnjeva,a desna ruka neka se koristi za pridržavanje papira
  • važno je napomenuti da roditelji ne bi trebali djecu koja se služe lijevom rukom prisiljavati da počnu koristiti desnu ruku,jer bi to moglo dovesti do problema s koncentracijom i rezultirati negativnim psihološkim efektima 

Kako se ljevorukost lako može uočiti u ranom uzrastu, tako da se promatra kojom rukom dijete uzima igračke i ostale predmete koje želi dohvatiti,tako je najbolje da ako roditelj ne zna da li mu je dijete ljevak ili dešnjak, najbolje pustiti samo dijete da se opredijeli kojom će rukom pisati ili kojom će rukom uzeti igračku, jer treba znati da i ljevaci mogu imati jako lijep i uredan rukopis,ali treba samo paziti da ruka treba biti pravilno postavljena pri pisanju da ne zaklanja vidni kut djeteta.

Ako se pravilno uči ljevoruko dijete od početka pravilno pisati lijevom rukom, pisanje tada nije ništa lošije od djeteta koje pise desnom rukom,samo je drugačija metoda i sam način pisanja, jer oni uzmu olovku u ruku na način da je olovka u istoj razini sa papirom kao i kod dešnjaka.

Bitno je napomenuti da kad dijete piše,bilo bi dobro da svako malo podiže svoju ruku, tako da bi i vidjelo što je do sada napisalo,te se tako ne ostavlja mogućnost ostavljanja mrlja na papiru

Opredjeljenost za lijevu ili desnu ruku postane vidljivo nakon 6 -7 mjeseca života, te najkasnije do četvrte godine.

Ljevorukost može biti nasljedna ili stečena.

Za ljevoruku djecu se može reći da su nadprosječno intelektualno sposobni. Možemo uzeti u obzir poznate povijesne ličnosti kao što su Napoleon, Albert Einstein, Pablo Picasso i njihove genijalnosti, a zajedničko im je bila – ljevorukost.

Zaista je neopravdano primoravati dijete da se preorijentira na desnu ruku, jer  posljedice nasilnog preusmjeravanja ljevorukosti očituju se u  područjima motorike, govora, intelektualnog razvoja i karaktera.


Ljudski mozak je lateraliziran, tj. da je podijeljen na lijevu i desnu polutku koje obavljaju različite funkcije. Lijeva polutka mozga je dominantnija i istodobno kontrolira i upravlja informacijama koje dobiva iz desne strane tijela, a desna polutka mozga kontrolira i upravlja informacijama s lijeve strane tijela. U djece ljevaka situacija je obratna i dominantna je desna polutka, što znači  da više koriste lijevu stranu tijela. U 95% ljudi su dešnjaci, a 5% ljevaci ili ambidekstri (podjedanko koriste obje ruke).

Zbog mnogih predrasuda o ljevorukima još prisutne trebaju se istaknuti prednosti ljevorukosti: iz povijesti se mogu nabrojatii mnogi umjetnici, glazbenici, izumitelji znanstvenici koji su bili i ljevaci i genijalci.

Po znanstvenim istraživanjima  ljevaci su nadareniji za precizne sportove, matematiku, umjetnost, nego dešnjaci. Treba istaknuti da ne postoji niti jedan opravdan razlog za promjenu prirodnog moždanog sklopa u djeteta.

Pogrešno je prisilno pokušavati ispravljati ljevorukost. Uz pravilan pristup, smjernice i učenje dijete može biti jednako spretno i uredno kao i dešnjaci.

Nema komentara:

Objavi komentar