.

srijeda, 21. rujna 2016.

Zdravom prehranom poboljšajte kvalitetu vašeg života

Siget - Danas je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Siget 18 a održana  zanimljiva radionica pod nazivom - Zdrava ishrana. Kako smo mogli vidjeti, barem prema posjećenosti - očito je ova teme zainteresirala i privukla mnoge stanovnika Novog Zagreba da budu dio ove zanimljive ali i praktične radionice 

Radionicu je vodila mlada , koja je na vrlo jednostavan, zanimljiv i kreativan način uspjela zadržati pozornost, otkriti mnoge male tajne zdrave prehrane i educirati znatiželjne članove ove radionice o zdravoj prehrani. 

Od samog početka svog postojanja čovječanstvo hranu koristi i kao lijek. Zdrava prehrana je glavni faktor koji održava naše zdravlje u ravnoteži. Našem tijelu osigurava mnoge neophodne sastojke – od dovoljne količine tekućine do potrebnih proteina, vitamina i minerala.

Pravilnom prehranom tijelu također pomažemo da samo uspješno vrši proces detoksikacije i izbacuje otpadne tvari.

Takva prehrana uključuje namirnice dobivene na prirodan način, organskim uzgojem bez štetnih dodataka poput toksičnih pesticida ili opasnog modificiranog sjemena.


Poznato je da samo uravnotežena prehrana dovodi do maksimalne iskorištenosti ljudskih potencijala, kako fizičkih tako i umnih.



Gordana Ludvig, polaznica radionice
Zdrava prehrana
- Moram priznati, kako sam zadovoljna što sam bila jedna od sudionika ove zaista zanimljive i praktične radionice o zdravoj prehrani.

Mnogo stvari sam ovdje čula, neke stvari sam već od prije znala, ali danas sam ipak mnogo toga praktičnog saznala, što se tiče zdrave prehrane. Između ostaloga, kako se zdravo i uravnoteženo hraniti, kako bi bili i ostali što duže u formi i održali organizam zdravim.

Evo, najbitnije što se tiče zdrave prehrane, je ipak raznolikost, umjerenost i uravnoteženost.

Uputno je u svojoj prehrani koristiti što više raznovrsnih namirnica, zatim piti dovoljno tekućine.

Moja osobna promišljanja o prehrani su bila slična i u dosadašnjoj praksi, a evo ovim ugodnim zanimljivim a napose poučnim predavanjem sam to sve i potvrdila.

Želim zahvaliti organizatorima, posebno mladoj voditeljici radionice Anamariji , na odlično odabranoj temi i na zanimljivom i opuštenom načinu prenosa znanja.



Marina SŠvarc, polaznica radionice
Zdrava prehrana
- Ova radionica me se jako dojmila. Osim što je bila zanimljiva, bili smo u prilici mnogo toga praktičnoga saznati i naučiti.

Ova radionica je zasigurno postigla svoj cilj, barem ovdje kod prisutnih. 

Vrlo temeljito ali na prihvatljiv i "pitak" način je obradila temu - kako unositi u svoj organizam zdravu prehranu.

Uz ovu temu je spomenuto također, važnost raznolike prehrane, konzumiranje voća, ali i što više kretanja, te konzumiranja što više vode.  

Sigurna sam kako će se radionice ove vrste nastaviti i dalje na ovu temu, stoga bih pozvale sve one koje zanima, sve oko prehrane, a posebno zdrave prehrane, da ne propuste slijedeće radionice.



 Mg. Anamarija Švagelj, voditeljica radionice
Zdrava prehrana
- Draga Anamarija, recite nešto o sebi.

- Završila sam nutricionizam na Prehrambenom tehnološkom fakultetu, tako da sam sada magistar  nutricionizma.

- Kako smo imali prilike vidjeti danas ste vodili jednu korisnu radionicu. O čemu je riječ?

- Danas smo održali radionicu na temu - Pravilnom prehranom do zdravlja.

-Kako se moglo prosuditi barem po posjećenosti teme je bila zanimljiva.

-  Odaziv je zaista bio odličan. Meni je osobno, strašno drago da su ljudi prepoznali značaj ove teme po vlastito zdravlje i moram priznati kako me to veseli.

- Što ste sve dotakli kao temu na ovoj radionici?

-  Pa, zapravo smo se dotakli glavnih principa pravilne prehrane. I to smo stavili naglasak na uravnoteženost, raznolikost i  umjerenost, kao ona pravila preko kojih bi se suvremen čovjek mogao zaista pravilno hraniti, No, također smo pokušali na što jednostavniji način objasniti kako nikako nije dobro kategorizirati hranu na "lošu" ili "dobru" (takva hrana ne postoji!) , već je potrebno prije svega uzeti u obzir, već spomenuta tri pravila. jedino se sa takvim poštivanjem pravila se može osigurati pravilna - zdrava prehrana.

Također smo govorili o konkretnim potrebama osoba (ljudi) u satrijoj životnoj dobi. Tu smo govorili između ostaloga i o potrebama makronutrijentima, mikronutrijentima, te o  samoj hidraciji.. Na taj način smo svima sudionicima ove radionice pružili temelj (temeljno znanje) kako bi se trebali hraniti zdrave osobe starije životne dobi...

- Bilo je uistinu podosta upita, što potvrđuje kako je teme bila zanimljiva i korisna.

- Moram se složiti sa vama i ustvrditi, kako su polaznici radionice, pokazali zaista veliki interes uz ovu temu. Bilo je mnogo pitanje sa različitim vezanim temama. Postavljana su pitanja pojedinačno o namirnicama ili generalno o prehrani .... Bilo je po mojoj prosudbi, jako , jako dobro prihvaćeno...

- I za kraj, kakve su šanse da se ove zanimljive radionice nastave i dalje... ?

- Da, svakako će se nastaviti ...Kako ste i sami imali priliku vidjeti veliki interes postoji kako za ovu radionicu, no isto tako sam mišljenja da postoji isti interes, ako ne i veći za Kulinarske radionice... Također vidim kako postoji veliki interes za temu prehrane povezane sa određenim bolestima.... Uvijerena sam kako će  kasnije nešto više biti riječi i dietoterapiji.


Nema komentara:

Objavi komentar