.

srijeda, 14. rujna 2016.

Jučer je otvoren 49. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Travno - I ove je godine već tradicionalno po 49. puta u velikom očekivanju slijedećeg 50. otvoren  49. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF u Kultrunom centru Travno sa lutkarskom predstavom "Tko konjima plete grivu" u izvedbi regionalnog kazališta lutaka Alakay iz grada Aktobe u Kazahstanu.

Dobrodošlicu na 49. PIF publici je u Kulturnom centru Travno poželio ravnatelj te institucije Josip Forjan, koji je napomenuo kako je u svojoj gotovo polustoljetnoj povijesti festival dosad ugostio više od 860 predstava sa svih kontinenata, odnosno više od 1900 izvedbi, te oko 1200 popratnih programa. 

Također je istaknuo - kako svake godine PIF-ova događanja u našemu gradu prati oko deset tisuća malih i velikih gledatelja, što pokazuje da lutkarstvo nije dobna, već umjetnička kategorija". 


Livija Krofilin, urednica
festivalskog programa

- PIF je ove godine kraći i ima manje predstava, ali zadržana je njihova visoka kvaliteta. Ima vrhunskih predstava koje bi mirno mogle igrati na najprestižnijim kazališnim festivalima svijeta, predstava u kojima dolazi do izražaja vrhunsko majstorstvo lutkara, neopisivo šarmantnih predstava za djecu...


Kako je PIF dobio manje 'para', tako je morao ponuditi i manje 'muzike'. A kako bi se dobila festivalska atmosfera, bolje je imati više predstava u jednom danu, pa dakle manje dana, nego rastegnuti festival na više dana s manje sadržaja.



PIF već 49 godina pridonosi stvaranju kulturne slike grada Zagreba, a službeno ga je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, koja je kazala kako je riječ o najstarijem festivalu kojim vladaju lutke, a "koji je postao na sreću, pravim zagrebačkim brendom".



sa sinoćnje predstave
 "Tko konjima plete grivu"
- Ova kazališna, lutkarska predstava je neka vrsta maskote - Tko konjima plete grivu. Teme predstave je oblikovanje identiteta, prenesena na Colta koji nastoji prevladati životne nedaće uz osjećaj hrabrosti, straha i usamljenosti. Coltova hrabrost je nagrađene, on pronalazi prave prijatelje i pobjeđuje u teškim svakodnevnim životnim situacijama.


U predstavi se koriste glazbala kao što su dombra (vrsta lutnje), daulpaz (mali bubanj zaobljen s donje strane), kobyz (glazbalo sa žicama od konjske dlake) i asatayak (udaraljke koje daju metalni zvuk), neka od kojih su nekada služila u šamanskim obredima. 



Publika je na otvorenju ovacijama i aplauzom pozdravila goste iz Kazahstana, čija je predstava "Tko konjima plete grivu" inaugurirala ovogodišnji festival atmosferičnom predstavom u kojoj glumci i glazbenici hvaljenog i nagrađivanog kazališta Alakay pomoću plastičnih lutaka i uz glazbenu pratnju na tradicionalnim kazačkim glazbalima kroz kombinaciju lutkarskog umijeća, tradicijskih elemenata i glume nastoje približiti ozračje nepreglednih kazahstanskih stepa.











Nema komentara:

Objavi komentar