.

četvrtak, 18. kolovoza 2016.

Igra, učenje, druženje, spavanje - 4 u 1!


Novi ZagrebDječje sobe su prostorije koje mijenjaju svoj izgled češće od ostalih prostorija u stanu ili kući. To je i logično jer ih prilagođavamo uzrastu djeteta.

Kako je urediti i namjestiti? Uređujemo je prema spolu djeteta a namještamo prema uzrastu. I naravno, pokušati ćemo da stilski slijedi ostale prostorije u stanu koliko je to moguće.

To je prostorija koja mora imati više funkcija. U njoj dijete mora imati prostor za igru, za rad i učenje, za spavanje i odmor , za druženje s prijateljima, za odlaganje garderobe, za igračke, knjige, sportske rekvizite....i nadasve - mora se osjećati ugodno.

Kada uređujemo dječji prostor bilo bi dobro poslušati želje djeteta koje će u njemu boraviti. Neka sudjeluje, ako je dovoljno veliko, u odabiru boja koje će prevladavati na zidovima, namještaju, tepisima, zavjesama, posteljini.... A djeca već vrlo rano znaju koje boje im se sviđaju, koji likovi iz crtića i slično...Prepustite mu odabir  - ugodnije će se osjećati u svom malom brlogu.

Ako više djece dijeli jednu dječju sobu a nisu istog spola, ili približnih godina,  ili im se sviđanja prema nekim bojama razlikuju - također im omogućite da svatko od njih uredi svoj kutak i te njihove različitosti povežite npr. tepihom, zavjesom i slično. Na taj način im omogućujete da budu individua za sebe a ujedno ćete  zajedničkim komadima namještaja ili tepiha povezati prostor u jednu cjelinu.

O tome da dječja soba treba imati dosta svjetlosti ne treba previše pričati. Prozore  ne treba opterećivati teškim zavjesama i dekorima. Ako ih stavljate - zavjese neka  budu prozračne da propuštaju čim više danjeg svjetla.  Ili  sa svake strane prozora zgodan dekor u veselim bojama ili u boji u kojoj je npr. zid. Zavjese ipak daju toplinu prostoriji.

Ako niste ljubitelj zavjesa - danas se sve češće umijesto zavjesa montiraju platneni roloi koji tonom prate boje u sobi. Kod male djece time izbjegnemo vješanje po zavjesama i opasnost od pada karniša. U svako slučaju, neka prozor ima sjenilo ili roletu. 

Tepih je u dječjoj sobi poželjan. Što zbog topline za dječje nožice (ili hodaju bosi, ili puze, ili se valjaju, ili na koljenima guraju autiće ili leže i telefoniraju...) što zbog zaštite parketa. 

Po mogućnosti izbjegavajte tzv. čupavce i shaggy tepihe. Oni su najveći sakupljači prašine i grinja i koliko god ih usisavali i tresli - uzalud vam bilo. Izaberite radije tepih niske flore.

Ladičare i ormariće sa niskim vratima u dječjim sobama, kod skroz male djece, nastojte zaštiti na način da se ladice i vratašca ne mogu lako otvarati. Time sprečavate da si pričepe prste ili da ne povuku otvaranjem komad namještaja na sebe. Danas većina trgovina sa dječjim namještajem prodaje i upravo takve zaštite. Zaštite i utičnice. Ali ne s onim svjetlećim zaštitama (tko je uopće to izmislio?) jer ih to samo još više mami da čeprkaju oko utičnica.

U sobi postavite direktnu i indirektnu  rasvjetu (na stropu i van dohvata malih ruku) koja će im koristiti ovisno o tome što rade.

TV u dječjoj sobi - da ili ne? Viječito pitanje....naše dijete ga ima. Ima i računalo. I nastojimo provođenje vremena pred TV-om i za računalom držati pod kontrolom. I tu bi moje mišljenje o tome stalo. Svaki roditelj neka odluči o tome onako kako misli da je ispravno.

Ormari za odjeću, ladičari, police - neka budu kvalitetnijeg materijala koji se lako održava. Okovi namještaja neka budu kvalitetni. Jer klinci  stalno nešto otvaraju, zatvaraju, spremaju, pa opet vade, pa opet spremaju, pa je sve na kraju vani, pa lupaju, pa na silu guraju jer ne vide da im je nešto zapelo ....

Ukoliko imate prostora stavite u sobu i dodatni trosjed ili dvosjed na razvlačenje. Dijete će tako imati osjećaj da ima i vlastitu dnevnu sobu gdje može smjestiti prijatelje kada dođu na druženje ili igru, a na večer se može razvući ukoliko prijatelji prespavaju kod njega.

Koliko god kvadrata dječja soba imala, uvjerila sam se iz iskustva, mjesta nikad dovoljno. Majka sam  i iz prve ruke znam da prostora u dječjoj sobi viječito nedostaje. Soba našeg sina je zavidne kvadrature, no da se njega pita i to je premalo. 

Sada na red dolazi krevet. Imamo ih raznih izvedenica. Od običnog kreveta pa do kreveta na kat. Krevet na kat je čudo. Ispod njega smještamo radni stol i ladičar. Ili još jedno dijete. Ili  prostor za igru.....

 U svakom slučaju - štedi nam mjesta. I ne mora biti nužno "na kat" da bi ga uštedio. Možemo napraviti povišeni krevet pa ispod njega ugraditi ladice, niske ormariće.  Dovoljno je 150 cm između poda i podnice kreveta i ispod stane čudo toga. Varijanta ima bezbroj.

I kao što sam na početku napisala - bez obzira na godine bitno je da se dijete u svojoj sobi osijeća ugodno.  Stoga neka vam se pridruži u odabiru namještaja, boja, dekoracija...jer taj prostor biti će njegov svijet. 








Nema komentara:

Objavi komentar