.

četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Garsonijere naše svagdašnje...

Novi ZagrebGarsonjera - najmanja stambena jedinica površine od cca 20-ak m2 . Uglavnom se sastoji od jedne prostorije koja ima više funkcija (kuhinja, boravak, spavaća soba) i kupaonice.

Uređenje garsonijere, s obzirom da ste limitirani malim prostorom, obično bude pravi izazov. Prvo što moramo učiniti je da u prostoriji napravimo tzv. zone. Dnevnu zonu i zonu za spavanje. Te dvije zone nećemo odvajati zidom, jer će to dodatno smanjiti prostor. Učinit ćemo to praktičnim komadom namještaja koji ima više funkcija poput šanka koji s jedne strane ima police a s druge služi za posluživanje obroka, ili komode na kojoj je TV,  otvorenonom policom koja ujedno služi i kao kućni ured, dekorativnim zavjesama ili pomičnim staklenim stijenama. U zonu spavanja praktično je staviti garnituru ili trosjed na razvlačenje. Na taj način se zona spavanja pretvara lako u dnevnu zonu i obrnuto i nećete imati osjećaj da ste cijelo vrijeme u spavaćoj sobi.

Kuhinja bi trebala biti u potpunosti funkcionalna i iskoristiva, jednostavnih linija.

Predlažem i manji kuhinjski stol koji se može razvući ako dobijete goste. Dodatne stolice koju su potrebne kada dođu gosti mogu biti na preklop kako bi se lako mogle spremiti kada nisu potrebne. Ormari bi trebali biti visoki. Em, što kao takvi pružaju puno mjesta za odlaganje, em, će vizualno povećati prostor. Isto kao i zavjese koje bi trebale biti od stropa do poda. 

Eksperimentiranje s različitim bojama i uzorcima može vizualno povećati prostoriju. No, tu se mora paziti da ne dođe do šarenila kojim ćemo dobiti suprotan efekt. Preporučaju se dvije bazne boje koje ćemo začiniti s trećom ali trećom u detaljima. Predlažem jedan zid obojiti u dvije boje u vertikalnim crtama ili staviti tapete s jednostavnim uzorkom na primjer u dijelu jedne zone što će ostaviti vizualni dojam razdvajanja dviju zona. Poznato je i da ogledala stvaraju iluziju prostora i odbijaju svjetlost.

Preferiram i jedan veći tepih umjesto više manjih, kao i veći format slike produžuje zid i otvara prostor.

U kupanici također predlažem pločice većeg formata jer i one kao takve vizualno povećavaju prostor.

Uglavnom, pametnim izborom višefunkcionalnog namještaja, veći komad tepih, zavjese od stropa do poda, ogledalo, veći formati slika na zidu, jednostavna i funkcionalna kuhinja - Vaši će kvadrati izgledati veći nego što do zaista jesu i neće ostavljati dojam skučenosti i klaustrofobičnosti. 

Kada je nastala prva garsonijera? Tu odgovora nisam našla. No znam da garsonijera nekog podsjeća na  studentske dane, neke prva podstanarstva vežu uz njih, neki su na žalost cijeli svoj životni vijek proveli u njima a nekima služi kao dodatna zarada pretvarajući ih u apartmane za turiste.


Nije nikakva novost da je Zagreb postao turistička meka. To je najizraženije u ljetnim mjesecima i u vrijeme Adventa. S većim brojem turista raste i potražnja za apartmanima. Stanovnici tako svoje slobodne prostore pretvaraju u apartmane. Sve je više i onih koji su svoje slobodne prostore iznajmljivali na duže staze i sada su odlučili prenamijeniti ih u apartmane za dnevnu rentu jer im je to financijski isplativije. Na taj način pune kućni budžet. 

Sama sam svjedokom ekspanzije apartmana. U zadnjih dvije godine napravili smo ih više nego u zadnjih 20-ak godina zajedno. 

Danas bih Vam htjela predstaviti jedan mali zgodan bombončić od 18 m2. Vlasnica je gospođa u mirovini. Ima garsonijeru koju je iznajmljivala. Tražila me da se osmisli studio apartman za 2 osobe. Bio mi je to izazov jer je budžet za refrešenje bio skroman, a rok kratak - 7 dana. Vlasnica si financijski nije mogla dozvoliti duži prazan hod u garsonijeri jer je umirovljenica sa malom mirovinom.

Vremena nije bilo da sad crtam i radim 3D vizuale, nego smo se moj tim i ja odmah primili posla. Iz garosnjere smo izbacili stari dotrajali bračni krevet i ormar. U kuhinjici su aparati bili ispravni i odlučili smo ih ostaviti. Korpus kuhinjskih elemenata  je bio zdrav pa je naš stolar zamijenio samo fronte (vrata) na kuhinjskim elementima. Stavili smo nove ručkice. Pločice u kuhinji su bile vrlo stare. Kako nije bilo ni vremena ni sredstava da se trgaju i stavljaju nove, odlučili smo postojeće obojiti bojom za pločice. Između kuhinje i spavaćeg dijela je mali drveni šankić. Njega smo osvježili tamnijom bojom. Bijelom bojom smo osvježili i vrata i prozore, kao i rešetke na prozorima. Zidove smo osvježili bijelom bojom. Zid kod uzglavlja smo obojali topolom sivom. Cijelu garsonijeru smo izkombinirali u bijeloj isto detaljima u sivoj boji.  Kako se radi o garsonjeri u starom dijelu Grada, u autohtonoj kući iz 19. stoljeća koja je i zaštićeni spomenik kulture - odlučila sam  da i uređenje ima dašak starog Zagreba u sebi.

Stavili smo crni željezni bračni krevet i obogatili ga jastucima u tonovima sive. Kupili smo bijeli ormar i takvu komodu s tri ladice i crnim željeznim ručkama u blagom shabby stilu. U kuhinjicu smo postavili jednostavan bijeli stol i dvije prozirne ghost stolice. Kupaonicu smo također opremili u starom stilu željeznim namještajem; stajaćom policom za ručnike i kozmetički pribor, ogledalom i policom  ispod umivaonika. Prostor sam obogatila cvijećem i željeznim detaljima. Pločice u kupaonici nismo dirali. Kako je parket bio u dosta lošem stanju na njega smo stavili bijeli seljački pod. Kroz cijeli apartmančić se provlači bijela, siva i crna boja. Ubacila sam i baby plave detalje poput jastučića, sata, tegle za cvijeće i kuhinjskih kolica za posluživanje, kako sve ne bi djelovalo sumorno i monotono. Stare narančaste zavjese zamijenila sam jednostavnim bijelima.

Uglavnom, osvježenje i opremanje uspjeli smo odraditi u  roku i u okviru budžeta. Vlasnica je bila jako zadovoljna i apartmančić sada radi punom parom. I ja sam zadovoljna jer sam s mojom ekipom u kratkom roku i s malim sredstvima iz garsonijere koju je pojelo vrijeme napravila simpatičan prostor za bijeg u dvoje :-)




"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!




* Izgled prije radova.






* Izgled nakon radova








Nema komentara:

Objavi komentar