.

nedjelja, 24. srpnja 2016.

Otkrivamo vam tajnu, kako savršeno ispeći ribu na roštilju

Novi ZagrebKako ne bi bili među onima dragi naši čitatelji, kojima se riba raspadne i polako gubite živce s eksperimentiranjem kako je pripremiti, otkriti će nam naš kuhar iz jednog renomiranoga Hrvatskog restorana, koji će uskoro započeti pisati kolumnu na našem portalu, gdje će podjeliti sa nama mnoga iskustva, "tajne" i pravila kuhanja uspješnog i ukusnog kuhanja . 

Danas vam otkrivamo  "pravila" uz pomoć kojih se više nećete izbjegavati svojim najdražima poslužiti ukusnu ribu s gradela.

 Pecite kratko
Riba je brzo gotova kada je pripremate na ovaj način zato pazite da je ne pečete predugo jer će tada izgubiti sočnost. Dovoljno je tek nekoliko minuta da bude spremna za posluživanje ako se radi o bijeloj ribi. Srdele je dovoljno peći pet minuta, riblje odreske, ako su deblji, pecite oko 12 minuta. Oradu zarežite dijagonalno po leđima na nekoliko mjesta, a utrobu nadjenite začinskim boljem. Jedna orada od 25 dag se peče 15-ak minuta.
Ne stavljajte na sredinu
Ribu uvijek pecite na rubnim dijelovima, a ne na sredini rešetke jer je na tom mjestu ona i najtoplija.
Spriječite da se zalijepi
Kada se riba zalijepi za rešetke, gotovo sav vaš trud je uništen. Sačuvajte živce, ali i ribu tako da je prije pečenja cijelu premažete maslinovim uljem. Ako pečete trilje, nemojte zaboraviti često premazivati uljem prilikom pečenja.
Pazite kako je okrećete
Riba će se lako raspasti ako ne pazite kako je okrećete. Budite nježni i koristite dvije lopatice.
 Kako znati da je gotova
Za mnoge može biti problem prepoznati kada je riba zapravo gotova. Kako biste spriječili da ostane sirova te da je ne prepečete previše, ubodite vilicom u meso ribe. Ako se meso lako odvaja – gotova je.
Premaz 
Da bi riba bila što ukusnija, pripremite limunov sok i malo maslaca prije pečenja. Premažite ribu s pripremljenim sastojcima prije nego je skinete s rešetki kako biste je "održali" sočnom.
 Umak ili "toč"
Ribu možete dodatno začiniti umakom po vlastitoj želji. Najčešće se koristi kombinacija limuna, maslinova ulja, ružmarina ili češnjaka.
 Masna riba
Ako pečete masnu ribu (primjerice šarana), marinirajte je najmanje sat vremena prije pečenja.
 Priprema
Kada ste sigurni da ste dobro "naložili vatru", pričekajte barem 10 minuta prije nego ribu stavite na rešetke.

Nema komentara:

Objavi komentar