Novi Zagreb - Zbrinute biljke Dok vas nema kod kuće, biljke “čuvaju”
plastična boca, plastične vrećice, tkanina u posudi i stijenj, a može poslužiti
i obična pamučna gaza
Prije odlaska na godišnji odmor nikako nemojte biljke
ostavljati izložene sunčevoj svjetlosti, nego ih sve stavite u hladniju i
mračniju prostoriju. Budući da je redovito zalijevanje iznimno važno, prije
odlaska ih dobro zalijte, no ne previše, a u tanjure ispod posuda za cvijeće
ulijte više vode. U tanjure možete staviti i vlažne oblutke ili glinaste
kuglice koje upijaju vodu. Osim što možete kupiti stijenj za provođenje vlage,
možete napraviti vlastiti sustav samozalijevanja rabeći plastičnu bocu. Najprije
bocu sterilizirajte izbjeljivačem i vrućom vodom pa je dobro isperite.
Probušite milimetarsku rupu u čepu pa napunite bocu vodom. Vrat boce uronite u
zemlju, a voda će polako kapati kroz rupu dok vas ne bude bilo.
No možete i kroz rupu na dnu posude provući pletaću
iglu ili žicu s omčom. Na iglu zakvačite tkaninu i provucite kroz zemlju tako
da izviri uz stabljiku. Prerežite tkaninu napola i prekrijte je zemljom. Ispod
posude za cvijeće stavite zdjelu ili staklenku s vodom, a na nju stavite
lončanicu. Krpicu iz posude uronite u vodu. Tako će biljka uzimati onoliko vode
koliko joj je potrebno. Mislite li da neće biti dovoljno vode, recite nekom da
nadopuni posudu ako ćete dulje izbivati.
* Dok vi uživate, gaza “čuva” biljke
Odlazite li na više tjedana, u vrtnim
centrima možete kupiti stijenj koji provodi vlagu. No može poslužiti i gaza.
Jedan kraj stavite u staklenku s vodom, a drugi neka visi preko ruba posude s
cvijećem ili ruba cvjetnjaka koji se nalazi niže od staklenke.
* Plastične vrećice zadržavaju vlagu
Ako ste biljke dobro zalili, možete ih
prekriti plastičnim vrećicama jer zadržavaju vlagu. Pazite da vrećica prekrije
i biljku i posudu, no zabodite štapove u zemlju kako vrećica ne bi dodirivala
biljku, a onda je samo podvežite oko ruba posude.
Voda iz staklenke polako kapa u zemlju u kojoj se
nalazi biljka.
Nema komentara:
Objavi komentar