.

ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Dok ste na odmoru, kućne se biljke same zalijevaju

Novi Zagreb Zbrinute biljke Dok vas nema kod kuće, biljke “čuvaju” plastična boca, plastične vrećice, tkanina u posudi i stijenj, a može poslužiti i obična pamučna gaza
Prije odlaska na godišnji odmor nikako nemojte biljke ostavljati izložene sunčevoj svjetlosti, nego ih sve stavite u hladniju i mračniju prostoriju. Budući da je redovito zalijevanje iznimno važno, prije odlaska ih dobro zalijte, no ne previše, a u tanjure ispod posuda za cvijeće ulijte više vode. U tanjure možete staviti i vlažne oblutke ili glinaste kuglice koje upijaju vodu. Osim što možete kupiti stijenj za provođenje vlage, možete napraviti vlastiti sustav samozalijevanja rabeći plastičnu bocu. Najprije bocu sterilizirajte izbjeljivačem i vrućom vodom pa je dobro isperite. Probušite milimetarsku rupu u čepu pa napunite bocu vodom. Vrat boce uronite u zemlju, a voda će polako kapati kroz rupu dok vas ne bude bilo.
No možete i kroz rupu na dnu posude provući pletaću iglu ili žicu s omčom. Na iglu zakvačite tkaninu i provucite kroz zemlju tako da izviri uz stabljiku. Prerežite tkaninu napola i prekrijte je zemljom. Ispod posude za cvijeće stavite zdjelu ili staklenku s vodom, a na nju stavite lončanicu. Krpicu iz posude uronite u vodu. Tako će biljka uzimati onoliko vode koliko joj je potrebno. Mislite li da neće biti dovoljno vode, recite nekom da nadopuni posudu ako ćete dulje izbivati. 
* Dok vi uživate, gaza “čuva” biljke

Odlazite li na više tjedana, u vrtnim centrima možete kupiti stijenj koji provodi vlagu. No može poslužiti i gaza. Jedan kraj stavite u staklenku s vodom, a drugi neka visi preko ruba posude s cvijećem ili ruba cvjetnjaka koji se nalazi niže od staklenke. 
* Plastične vrećice zadržavaju vlagu

Ako ste biljke dobro zalili, možete ih prekriti plastičnim vrećicama jer zadržavaju vlagu. Pazite da vrećica prekrije i biljku i posudu, no zabodite štapove u zemlju kako vrećica ne bi dodirivala biljku, a onda je samo podvežite oko ruba posude. 
Voda iz staklenke polako kapa u zemlju u kojoj se nalazi biljka.

Nema komentara:

Objavi komentar