.

utorak, 28. lipnja 2016.

Za radost ne treba puno, dovoljno je ugodno društvo .....

Sveta Klara - Jučer su (nedjelje 26. lipnja 2016. godine) umirovljenici Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi predvođeni novom predsjednicom Gordanom Herceg , mudro i kvalitetno su iskoristili novčana sredstva za izlet koja su im odobrili članovi Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad.

Naime, Podružnica umirovljenika Sv. Klara / Čehi, pozvala je i članove susjednih Podružnica da im se pridruže na jednodnevnom izletu u posjetu Gradu Opatiji , gdje će prisustvovati Svetoj misi u crkvi Sv. Jakova, nakon koje će uz kratko razgledavanje samog grada, ostatak dana provesti na najpoznatijoj gradskoj plaži Slatina.

Crkva Sv. Jakova, Opatija
Crkva Sv. Jakova, najvjerojatnije, je podignuta 1420-ih godina, kao kolonija benediktinaca prebjeglih iz furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu (San Pietro di Rosazzo), a ova opatija dala je ime čitavom kasnijem naselju. 


Crkva je do danas sačuvala vrlo malo od svog izvornog izgleda. Opat Šimun je izgradio ili pregradio crkvu 1506. godine, kako govori natpis nad portalom, a krajem XVIII. stoljeća temeljito je renovirana, dok je 1930-ih bitno proširen.U crkvi se čuva replika reljefa "Pieta", čuvenog hrvatskog, kipara Ivana Meštrovića. Samostan je u najranija vremena bio mjestom održavanja sudskih procesa i sajmišta koja su o Jakovljevu privlačila goste iz okolice na ples i trgovanje.

U neposrednoj blizini se nalazilo prvo pokapalište Opatijaca, a u XIX. stoljeću ovdje je bila udomljena i prva opatijska škola. Zgrada je prelazila iz ruke u ruku čitavog niza crkvenih redova, od benediktinaca i augustinaca do pavlina i danas - isusovaca. Danas se ovdje, osim molitvi i misa, mogu čuti i komorni koncerti.
Nakon Svete mise i topog dočeka P. Ivan Tambolaš, župnika, u kojem je upoznao naše umirovljenike ukratko sa dugom i bogatom povijesti Crke Sv. Jakova, naši umirovljenici su se uputili u kratki obilazak ovoga prekrasnog turističkog grada Opatije,  ("Stare dame", kako ga mnogi onako iz milja vole nazivati!) gdje su se ubrzo svi skupili okupani ljetnim suncem na najpoznatijoj gradskoj plaži - Slatina.

Gradska plaža Slatina
Najpoznatije opatijsko kupalište nalazi se u samom centru, uz lungomare i opatijsku ulicu slavnih. Slatina je betonsko pješčano kupalište opremljena najraznovrnijim ugostiteljskim i sportskim sadržajima, tuševima, uz najam ležaljki i suncobrana. Posebno je pogodna za djecu.

Sadržaj plaže: tuš, najam suncobrana, najam ležaljki, ugostiteljski sadržaji, sportski sadržaji, sportski rekviziti za iznajmljivanje (skuter, parasailing, odbojka na pijesku, "bubalice")

Tip plaže: betonska, pješčana, obiteljska plaža, party plaža, prilagođena osobama s invaliditetom, prilagođena djeci.Tek što su se ručali, opustili se i malo zaplivali - iznad Učke se pojavio jedan taman, crn veliki oblak, koji je zaprijetio svoj ljepoti, koju su ovdje u Opatiji zatekli naši veseli i raspjevani umirovljenici. Moramo priznati, kako je u početku bilo malo nezadovoljstva, pa čak i straha od kiše.

No, nije trebalo dugo čekati, sve se nekako smračilo i uz očito negodovanje, kiša se nije dala smesti, već je obilato započela padati, potjeravši naše umirovljenika iz mora pod gradske suncobrane, koji su ih djelomično štiti sa njihovim stvarima, da ne pokisnu , do gole kože. Kako su minute proticale, činilo se sve gore, na trenutak je započela padati grad. Kako je nevrijeme bivalo sve snažnije, tako su naši umirovljenici, uz šale, vesela dobacivanja i pjesmu postajali sve glasniji. Kao da su prkosili vremenu i htjeli mu dati do znanja, one stihove pjesme Marijana Bana - Ništa mi neće ovaj dan pokvariti!

I začudo, kao da ih je poslušala ova ljetna nevera, te je ubrzo krenula, put Rijeke, pa prema Gorskom Kotaru. Ubrzo je iza ove iznenadne nevere ostao samo smijeh, prepričavanje doživljenoga i povratak (nakon pojave ponovnog ljetnog sunca!) na kupanje u po pričanju mnogih, još toplije more!Gordana Hreceg, predsjednica
Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi
- Od je prvi izlet naše Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi, od kada  je moja malenkost  izabrana za predsjednicu ovog proljeća. Moram priznati, kako je sve ovo za mene veliki izazov i velika odgovornost.

U organizaciju ovog izlete smo uložili dosta truda, članovi izvršnog odbora skupa sa mnom. Ovdje bih htjela zahvaliti u ime svih umirovljenika Podružnice Sv. Klara / Čehi članovima Vijeća gradske četvrti nas sredstvima koja u nam dodjelili za ovaj naš - iskreno se nadam - lijep, zanimljiv i nazaboravan izlet u Opatiju.

Nakon mnogo dogovaranja, Opatiju smo izabrali kao naše današnje odredište, kako bi pokazali, kako je i Opatija pristupačna našim umirovljenicima. Kako se vještim, mudrim te ekonomičnim planom  može boraviti i na "top" destinacijama.

Iskreno mislim, po reakcijama i komentarima naših članova, kako smo uspjeli na opću radost svih, zadovoljiti želje i mogućnosti a pri tome ostvariti prekrasno druženje, praćeno smijehom šalom i pjesmom, kojom je povremeno odjekivala cijela Opatija!. Ovom prilikom se ispričavam svim Opatijkama, Opatijcima i njihovim gostima na povremenom bučanju!

Eto, ni za vrijeme nevere, koja nas je ( moram iskreno priznati!) na trenutak rastužila, nije se mogao čuti glas o povratku doma. Naime, raspoloženje na ovom izletu je takvo, da smo nakon nevere, nastavili uživati u svim blagodatima Opatije do večernjih sati,kada smo se veselo (možda malo umorno!?), uz pjesmu vratili doma!

Već pred skori rastanak, pojavilo se pitanje od mnogih današnjih izletnika - Kada ćemo ovo ponoviti, ovaj se izlet mora ponoviti !?

Što za kraj reći?

Dogovoriti ćemo se!Klarica Božić, članica
Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi
- Možete li nam reći svoje doživljaje o današnjem izlet, ovdje u gradu Opatiju?

- Super!  Zaista je sve prekrasno i neočekivano. Malo nas je kiša iznenadila, no odmah je začas osvanulo veselo ljetno sunce, uz koje smo nastavili, kupanje, pjevanje, druženje...

Danas, kao da se sve "posložilo" . I društvo i ljudi, pa i vrijeme. Sve je prekrasno bilo, nemamo kaj dodati niti mijenjati.

- To bi značilo, kako nakon ovog izleta, postoji želja da bi se to i ponovilo?

-  Ima, ima želja i budemo ponovili!, Ja sam sigurna, ne jedanput, već tisući posto!Branko  Strahenjić, gost
član Podružnice umirovljenika Trnsko 
- Moj dolazak na ovaj izlet je samo potvrda kvalitetne dugogodišnje suradnje i uspješnog druženja Podružnice umirovljenika Sv. Klara / Čehi i Podružnice Trnsko.

Vrlo mi je lijepo što sam došao ovdje sa Podružnicom Sv. Klara /Čehi jer su njihovi članovi jako ugodni, sa čim se mogu ponositi svojim radom, pristojnosti, dostojanstvom organizacijom izleta, veselja itd.. pred svim Podružnicama u Novom Zagrebu .

- Što bi nam rekli o današnjem izletu? Kakvi su vaši utisci?

-  Danas je izlet posebno lijep u Opatiji, jer zaista - koliko ja znam - rijetko Podružnice umirovljenika, organiziraju izlet u ovaj grad. Obično se odlazi u Novi Vinodolski  na one grote, kamenje, gdje se razbijaju, gdje nedostaje i mjesta za kupanje.

Ovdje na ovom lijepom izletu, da ne bi rekli, kako si to mogu priuštiti samo neki, evo ovdje smo i mi. Zahvaljujem organizatoru, jer zaista ovdje uživamo, kupamo se, družimo, pjevamo.... doista uživamo u ljepotici Opatiji!

- Malo je iznenadna nevera izmamila zabrinutost!?

- Da bila je nevare, no i nevere su sastavni dio ljeta, ali  ovoga kraja. Nevere su sastavni dio našeg mora. No i prolom oblaka koji nas je zatekao, svi smo se tu lijepo sakrili ispod ovih lijepih oleandera, suncoobrana i nadstrešnica i posle smo sve pokislo osušili na ovim ogradama i svi smo zadovoljni.

Cijelo smo se sunčano popodne ugodno i veselo družili , pjevali i uživali u ljepoti pora, druženja i Opatije!Elizabeta Bernardis, unuka Ana Pintarić i susjed
Nikola Banović, članovi Podružnice umirovljenika
Sveta Klara / Čehi
- Draga Elizabeta, možete li nam za čitatelje portala Rotor, reći svoje osobne dojmove o današnjem izletu u organizaciji Podružnice umirovljenika Sveta Klara / Čehi ?

- Moram reći kako ću sa ovog izlete zaista ponijeti jako lijepe nezaboravne dojmove. Poslužilo nas je vrijeme (uz kraću ljetnu neveru!). Uz ovakvo vrijeme i visoke temperature, mogli, smo se okupati kako Bog zapoveda.

Mišljenje sam kako nam ovakvi stvari zaista ne dostaje, pa se nadam kako će se ovakav izlet organizirati ponovno i to uskoro. Još za vrijem ovog ljeta.

- A, ti draga Ana, što nam ti možeš reći o današnjem izletu?

- Ja znam plivati i zato mi je jedna baka u Čehima, dala jedan papirnati novac za sladoled. Meni je ovdje lijepo na izletu!

- Susjed Nikola, a kakve je utiske na vas ostavio ovaj izlet Podružnice umirovljenika Sv. Kara / Čehi ovdje u prekrasnoj i suncem okupanoj Opatiji?

- Zadovoljan, presretan, na kupanju! Vrijeme prekrasno. Uživanje sa prijateljima. Danas sam najzadovoljniji! Ovako već dugo nisam bio, sa prijateljima, da se pjevalo, da je bilo od srca veselo... Mislim bilo je veselo, ali ovo je nešto fenomenalno!

- Znači i vi ste od onih koji bi željeli ovaj izlet ponoviti !?

-  Svakako! Daj Bože da bi se što prije ponovilo!Branka Grnški , članica
Podružnice Sv. Klara / Čehi
- Kakve su vaše impresije o današnjem putovanju, druženju, organizaciji izleta ovdje u Opatiju?

- Ma izvrsno! Danas je zaista bilo lijepo.  Stvarno smo se lijepo družili. Malo je onaj trenutak, kada nam je onaj pljusak poremetio, trenutno kupanje, ali sve u svemu odlično!

Toplo je more, sviđa mi se imaju ovdje ove suncobrane sa ležaljkama, tako da to pruža još dodatne komocije.
Istaknula bih također odličnu organizaciju. Gordana i Boris Podružnicu umirovljenika Sveta Klara / Čehi odlično to vode sada. Stvarno izvrsno. To mi se sviđa kod njih, brižni su. Vode brigu cijeli put i onaj jutrošnji pozdrav njen. Molitva u autobusu i odlazak u Crkvu Sv. Jakova. Imali smo priliku još ponešto saznati i naučiti o Sv. Jakovu. Također smo dosta saznali o  crkvi  Sv. Jakova na čemu iskreno zahvaljujem P. Ivan Tambolaš, župniku.

- Imali smo priliku čuti, od ostalih izletnika, kako se jedva čeka prilika .....

- Da, da, da .... Evo, bili smo predzadnji puta u Jezerčici, isto je jako lijepo bilo. Naravno ako ponovno nešto dobijemo od našeg Vijeće mjesnog obora Sv. Klara, biti će super! No i da platimo cijeli iznos, to je baš nekako prikladan cijena prema našim mirovinama. 

Vidite kako se svi jako lijepo družimo međusobno, često zapjevamo, baš je super. Željko Rac, vozač autobusa
- Možete li nam vi , kao "stari iskusni vuk" reći svoje dojmove o ovom izletu.

- Sve je odlično, no malo je vruće, zar ne? Naime, kada bi se mene pitalo ja bih najrađe uvijek volio voziti umirovljenika ili ...... dječicu iz dječjih vrtića.

- Sa mladima je malo problem ?

- Uh, gotovo uvijek, jer ih često alkohol prevari ... Navijače neću ni spominjati...

- Meni  je osobno uvijek lijepo sa umirovljenicima, bilo to ovako lijepi izleti ili hodočašća. Naime ovdje je uvijek bez obzira na probleme, prisutno veselje, pjesma, ugodno druženje. Uvijek nešto kruži autobusom, od domaće kapljice, kolača, sokova, smijeha, viceva...

Lani mi se dogodila "slijepa putnica". Naime bili smo na hodočašću (Trsat) i zaista je bilo mnogo ljudi,. mnogo autobusa.

Pred večer kad smo kretali doma, pogledao sam autobus, upalio ga i krenuli smo doma. Tek negdje na polovici uspona prema Jelenju, javila se jedna starija gospođa - baka i primijetila kako mi nismo "njezini". Upitali smo baku, sa kojim je ona autobusom došla , no nije znala . Upitali smo je, imali broj telefona od voditelja puta, na što nam je također niječno odgovorila. A od kuda ste vi bako ? Upitali smo. Iz Zdenčine. A , znate li broj telefona, od doma ? Također je uslijedio niječan odgovor.

Eto nakon svega, jedino nam je preostalo, da baku odvezemo u Zdenčinu, pa da potražimo njezinu kuću te je ostavimo doma.

Tako smo i uradili.

Tek po dolasku, u njezin dom, gdje smo srdačno i sa puno radosti dočekani, saznali smo kako je policija pokrenula potragu za bakom već prije četiri sata.

Eto, sve je dobro svršilo, baka je bila doma među svojima a mi smo mogli dalje nastaviti put."Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!
Nema komentara:

Objavi komentar