.

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

Odlična završna produkcija polaznika radionica i tečajeva centra za kulturu Travno

Travno - U prošli je utorak održana završna  produkcija polaznika radionica i tečajeva KUC-a Travno gdje su nam se predsvili  polaznici lutkarske, plesne, filmske radionice i tečaja gitare.

Bilo je zaista predivno uživati u vještinama koje su u svom radu  u pojedinim radionicama naučili, izvježbali , savladali i pokazali nam marljivi polaznici sa svojim vještim voditeljima - Anica Kraljević (lutkarska), Renata Zaova Bačić (plesna), Tomislav Šoban (filmska) i Miroslav Dominić (tečaj gitare).



 Snježana Krnjak, viša stručna suradnica
Kulturni centar Travno
-  Danas je bila završna produkcija radionica i tečajeva koji se tijekom školske godine, od početka listopada do kraja svibnja održavaju ovdje u našem centru.

Danas su svoje završne produkcije izveli, naša plesna radionica za predškolce, dramska "Mamutići" za preškolce, lutkarska za školarce, tečaj gitara dvije grupe i na kraju smo završili sa filmskim uradcima, kod naše filmske radionice.

Inače naše dramske radionice imaju svoje produkcije, posebno sa obzirom da imaju same predstave i duže traju, takao da negdje sa 31. svibnjem sve naše produkcije završavaju.

Nakon ovog plesnog dijela  "Malci", to je bila plesana točka "Malci", došao je vesele igre od Lutkarske skupine, tu su bili Mamutići i tečaj gitare koji je, pokazao i od rock' n' roll' -a, klasike, nekih evergrina. Kako ste vidjeli imali su svi zajedničke točke sa skupnim sviranjem

Završili smo sa filmom, to je bilo tri vježbe za uživanje i razmišljanje.

Mislim kako smo na najbolji mogući način završili ovu našu godinu radionica i tečajeva u Kulturnom centru Travno.



Lana Vadsel, voditeljica dramske radionice
"Mamutići" za predškolce

- Mi smo pet mjeseci radili i pripremali se za ovu produkciju. Pokušali smo to kroz igru, tako da djeca nemaju osjećaj da oni nešto tu moraju, što je kao škola, već više kao neka igra. Igra kroz koju će naučiti neke osnovne stvari, kao što su, prvo - tuđa imena, lijeva i desna strana kretanje na pozornici i općenito u životu. Kako se odnositi prema drugim prijateljima, kako uopće slušati, kako jednoga dana kada krenu u školu za godinu dvije, ipak morati biti malo koncentrianiji.

Mišljenja sam kako smo u tome uspjeli. Naime bili su zaista odlični. Ja sam osobno zadovoljna viđenim i mislim kako smo bili najbolji.

- Koliko dugo već održavate ove radionice?

- Ja kao  dramski pedagog radim oko dvanaest godina, krenula sam ovdje u Centru za kulturu Travno i u kazalištu Tirena, u kojem također sada radim. Uglavnom radim sa predškolcima i sa mlađima, od prvog do trećeg razreda osnovne škole.

- Ovdje u Kulturnom centru Travno , postoji tradicija...

- Da, definitivno!  Ja kada sma krenula ovdje raditi u Centur za Kulturu Travno, jo ova pozornica nije postojala. Znači, to je zbilja bilo odavno. Ta pozornica se tek, krenula graditi. Jedno deset godina nisam radila imala sam "rupu" ovdje, pa sam se sada vratila i tako je lijepo vidjeti ovu pozornicu, na kojoj ta djeca mogu nastupati i ne samo djeca. Općenito je bitno za Novi Zagreb i Travno da ljudi imaju neku kulturnu ustanovu koja im može pružiti nešto jednako dobro i jednake kvalitete, kao što  ostali stanovnici grada Zagreba mogu dobiti u ostatku grada.

- Postoji li interes djece ovog uzrasta, za dramsku umjetnost ?

- Interesa definitivno ima. Ja mislim kako bi djeca trebala više ići na takve nekakve radionice ili  na glazbenu ili na lutkarsku ili na nešto. Jednostavno, da jeca steknu disciplinu, jer oni dođu u školu i oni nisu naviknuti  da oni uopće moraju sjediti. Misle da su u vrtiću u kojem se zapravo uvijek igraju. mislim kako je to odlično za svašta, ako je pedagog dobar - korisno je definitivno, za sve nove generacija, u svemu u čemu oni nađu svoga interesa.

Dakle, za slijedeću sezonu pozivam, da svi dođu - da vide! Uvijek je dobro, bar jednu godinu vidjeti, probati, pa onda ako odluče ostati,  onda je to -to.



Tomislav  Šoban, voditelj filmsle grupe
sa Leom Miletom
- Koliko dugo ova filmska grupa djeluje ovdje u Centru za kulturu Travno?

-  Ovo je druga godina za redom

- Što bi nam rekli o radu grupe?

-  Okupljamo djecu od prvog do osmog razreda osnovne škole. Budući kako nam je ovo druga godina kako djelujemo, tada su nam neki ostali članovi od prošle godina, tako da zapravo nastavljamo raditi sa djecom, koja ovdje imaju određenog iskustava, ali im zadjejemo nove zadatke.

- Što se sve u filmskoj grupi stvara?

- Stvara se i kreira, zaista sve što je povezano sa pokretnim slikama.Večeras smo svi skupa imali priliku vidjeti,prvu vježbu koju smo radili sa animacijom i  također je bio poslije zadatak uključen sa sinhronizacijim . 

Druga je vježba bila, osmišljavanje video spota. I treće igrani film, žanra western.

- Imali smo priliku vidjeti, kako je sve odlično urađeno, kako je zaista dosta truda uloženo...

- Stvarno je. Sa jedne se strane ja upitam - da li je možda previše "maltretiram" djecu ? Jer oni , isto tako, budući da im je to izvan školska aktivnost, dođu zaigrani, htjeli bi se opustiti. No, onda ih ja, na neki način malo "stisnem" , da imamo nekakvoga rezultata. Ali, eto. Onda se isplati, pogledati. No, uvijek se lomim i kažem - Ok, sve raspašoj i idemo se igrati, ili "hajmo nešto raditi."

- Kakav je interes kod djece za filmsku grupu?

-  Inters je zaista odličan, no kako je to radionica koja se plaća, to uključuje jedan drugi aspekt. Vijerujme kako je zaista mnogo veći interes, nego što je trenutno polaznika. Sa druge pak strene, djeca su uključena u mnoge vanškolske aktivnosti, tako da i to utječe. Naime , trebaju imati sreće da im se oslobodi neki raposred , pa da mogu uključiti se ovdje.

Inače kod djece, moje je iskustvo rađenja na filmu, kreativnost i potpuno kretanje od "0", tj. kao, hajdemo vidjeti što možemo sve ? I sve je dopušteno, osim naravno , "razbijanja opreme".

- Znači potičete kod polaznika radionice, nesputanu kreaciju?

-  Da, definitivno i pokušavamo razgovarati o situacijama koje su sastavni dio života. Od  učenja, škole do nekakvih dramskih sitauacija itd..







"Kliknite " na fotografije, kako bi ih povećali!











Nema komentara:

Objavi komentar