.

ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Dan otvorenih vrata

Blato -  U subotu je održan - Dan otvorenih  vrata - četiriju udruga koje djeluju u Sportsko rakreacijskom centru branitelja -  Blato. Na ovoj odlično organiziranoj manifestaciju sudjelovale su Udruga Jockey klub Hrvatske, Udruga - Jedni za druge, Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata Novi Zagreb – Odra i Udrugom topnika 1. GBR „Tigrovi“.

Na ovom zajedničkom predstavljanu složnih udruga mogli smo doživjeti ali i aktivno sudjelovati u  edukaciji, terapiji, rekreaciji i zabavu:
  • Prezentiranje terapije jahanjem (od 11 – 13 sati)
  • Besplatno vođenje na konjima za sve zainteresirane
  • Kreativne likovne radionice za djecu
  • Natjecanje u pecanju "Ribolov udicom na plovak" (od 11 - 14 sati)
  • "Male olimpijske igre" - organizirane sportsko-natjecateljske aktivnosti za djecu i/ili odrasle:
  • utrka oko jezera- 600 m
  • utrka zavezanih nogu 
  • utrka parova nošenjem na leđima 
  • utrka s jajetom u žlici
  • utrka parova sa zavezanim nogama; povlačenje užeta)
  • Druženje s magarcima, konjima, patkama, guskama....



g. Dubravko Klarić, savjetnik u Vladi i u
vladinom Uredu za suzbijanje uporabe droga
- Danas ste gost ovdje na -Danu otvorenih vrata - ovih četiriju Udruga. Vi i vladin ured za suzbijnje uprabe droga, podržavate ovakve manifestacije?

- Definitivno!  Nevladin sektor je kada se gleda kako u prevenciji ali isto tako u resocijalizaciji bilo koje populacije pomoći u liječenju itd. Značajan a je to podrška, državnim aktivnostima i sustavnim aktivnostima. To znači kako je kompletno i ovo dio tog sustava i kompletnog programa i strategije koja se na nivou države provodi.

Naravno da su financijska sredstva uvijek jedan veliki problem, međutim eto tu je podrška i privatnog sektora. I tako, baš ova Udruga - Jedni za druge- koja je mi osobno vrlo draga Udruga, smatram se već nekako i prijateljem, kontinuirano, kako ovdje dolazim, značajni su pomaci vidljivi kroz godine kako oni imaju te aktivnosti i pružaju pomoć korisnicima, što je vrlo, vrlo značajno. 

No isto tako i ta suradnja više udruga što je ovdje , evo tu su i braniteljske udruge,  Tigrovi su tu i još poneka udruga. Što je isto tako značajno za suradnju  među udrugama. To podiže jednu kvalitetusamih aktivnosti, a narvno i onda, teba očekivati u budućnosti i podržavati to, da bude u još većem broju, tih kvalitetnih programa. Naravno čekuje se podrška, a već je i ima značajnije od Europske Unije, koja isto tako prepoznaje, naravno tu se traži kvaliteta, transparentnost svega toga.

Ponekada mi se učinida baš kada se radi o Udruzi - Jedni za druge -nije bila dovoljno prepoznata n u nekim njihovim aktivnostima i nije im dano dovoljna podrška. Osobno, sa moje pozicije i pozicije Ureda, koliko god će biti moguće, mi ćemo to značajno podržati, ali kažem jako je teško tu utjecati na sve i na lokalnu razinu, a vidjeli ste i sami, da je tu i Grad Zagreb koji daje podršku . Prema tome, to je značajno u tome svemu. Vidite, koliki veliki broj korisnika je ove godine ovdje na ovim - Otvorenim vratima, a u jednom kontekstu ih ima na žalost sve više, ali na sreću ima sve više volontera i više mogućnosti koje se pružaju da bi nekako sve skupa saživilo i da ima jedan važan kontinuitet. Jer , ako nemate kontinuitet, ako se to radi kampanjski onda je to ništa.

Za ovu se to udrugu nebi moglo reći, jer na državnom nivou je bilo dosta projekata, sličnih projeketa, a neki su se gasili, što zbog financija, što zbog  nedostatnosti samih i volontera i onih koji su bili akteri toga, ali nadamo se da to sa ovom udrugom neće biti. No veliki odaziv građana, koji su posjetili današnji -Dan otvorenih vrata, govori kako se to u ovom slučaju neće dogoditi. Ovakve ćemo udruge i dalje podržati i moramo biti sretni svi skupa u državi da ovakve udrz+uge imamo.



g. Ivan Pandža, predsjednik Udruge
Jockey klub Hrvatske
- Evo, kao i svake godine do sada, održavamo - Dan otvorenih vrata. Domaćini su već spomenute četiri udruge koje djeluju na ovom prostoru. Danas svakao od ovih Udruga prezentira poneku od svojih djelatnosti. Jockey klub, pruža jahanje na kojima uz pratnju naših volontera, može jahati tko god želi. Ribolovci imaju devet ekipa, koj es do 13,00 sati natječu u ribolovu, nakon čega će biti podjela medalja. Udruga- Jedni za druge ima svoje djelatnosti, a iza 14,00 sati će se kod njih održati - Mala Olimpijada, gdje će se održati nekoliko natjecanja u različitim disciplinama.

u 14,00 sati će biti zajednički ruča, naime Udruga ribolovaca kuha svoj -fišpaptrikaš, topnici kuhaju vojnički grah i imamo još - čobanac!

Za sve sudionike, ali i posjetioce, goste i uzvanike biti će dovoljno hrane, tu želim naglasiti, kako je hrana potpuno besplatna za sve.

Za kraj bih istaknuo, kako nas je danas zaista vrijeme poslužilo i kako se već sada okupio veliki broj posjetioca i gostio ali mi očekujemo još i više i to je upravo razlog zašto mi to svake godine organiziramo.

Kako vi pratite ovaj događaj svih ovih godina i sami vidite, kako svake godine ima sve više  sudionika ali i gostiju i korisnika koje koriste  usluge koje pružaju naše Udruge, i to je zapravo najbitnije i cilj ovog plemenitog druženja.



gđa. Marinka Bakula Anđelić,  pomoćnica
Pročelnice gradskog Ureda za Socijalnu zaštitu
 i osobe sa invaliditetom.
- Ja sam danas ovdje u funkciji izaslanice Gradonačelnika grada Zagreba.

- gđo. Bakula Anđelić, možete li nam kazeti dojmove sa ovog današnjeg druženja, četiriju udruga na -Danu otvorenih vrata, koje je zaista pobudilo veliki interes posjetioca, kako imamo i sami priliku vidjeti ?

- Pa evo, Udruga - Jedni za druge, svake godine priređuje jedan termin pd - Otvorenim vratima, što znači da prezentiraju svoje programe, ali vrijednost toga je što se ovdje zapravo radi o više udruga i mislim kako je naziv - Jedni za druge - upravo adekvatan tome što oni rade. Dakle, Udruga- Jedni za druge, je udruga koja se sufinacira već nekoliko godina kroz projekte  i programe grada Zagreba, za osobe sa invaliditetom, ovisnike i druge socijalne programe.

Posebno sam danas orjenirana na terapijsko jahanje , dakle na osobe sa invaliditetom i djecu sa teškoćama u razvoju, kojima je taj vid terapije itakako značajan. Drago  mi je da postoje Udruge koje se jako puno trude, jer oni sami zapravo pronalaze i prostore  za svoj rad i konje i vide cijelokupnu skrb, oko toga. naime to je teško financijski pratiti. Još ovim se putem zahvaljujem  Udrugi Jedni za druge i ostalim udrugama koje se bave ovim poslom jer je to izuzetno zahtjevan i težak posao, jer nisu samo u pitanju koji, nego je u pitanju i skrb o njima. Ono što mogu reći , drago mi je da su ovdje zajedno invalidi Domoviskog rata, branitelji, bivši ovisnici, nadam se ne budući, djeca sa teškoćama ne znam postoji li još ponekih osjetljivih skupina. To je dovoljno da bi Grad Zagreb došao i svojom podrškom podržao rad sa ovim osobama, jer na kraju to jedio našeg zajedničkog posla.

I udruga - Jedni za druge, Jockey klub Hrvatske, Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata Novi Zagreb – Odra i Udrugom topnika 1. GBR „Tigrovi“, to za  osobe sa invaliditetom  i za invalide Domovinskog rata znači jako puno. I meni je zaista draga, da sam danas ovdje , da je lijepo vrijem i da će se zapravo cijeli dan uz ovoliko mnogo posjetitelja i gostiju odvijati cuijeli dan program i da će još navratiti i doći djeca iz škola, koliko sam čula iz vrtića i građani koji su pozvani puten facebooka, putem medija.



g. Zdenko Fabric
- g. Fabric, vi te ovdje po prvi puta kao natjecatelj na Danu otvorenih vrata, četiriju Udruga ?

- Da. Po prvi puta sam ovdje.

- Kakvi su vaši dojmovi ?

-  Super je, Lijepo je, zaista prekrasno jezero, lijepe priroda... no, moram istaknuti, kako me zaista ugodno iznenadio veliki interes građana za ovakvu  kulturnu manifestaciju. 

Okupio se također i veliki broj natjecateljski broj ekipa, kako čujem oko devet ekipa, a svaka ekipa broji po tri natjecatelja.

Naravno, kako smo svi ovdje zbog druženja, kako mi natjecatelji, članovi udruga ali i posjetioci. Dodam li tome kako nas je sve skupa poslužilo vrijeme , tada nam ostaje samo ugodno druženje uz ukusni i sa ljubavlju skuhani fiš paprikaš, vojnički grah i čobanac koji se očekuje oko 14,00 sati, za zajednički ručak - što će biti vrhunac današnjeg zajedničkog druženja.



gđa.  Sandra Brombauer, tajnica
Udruge Jockey klub Hrvatske
- Jockey klub Hrvatske, danas obilježava - Dan otvorenih vrata svoje Udruge. Posjetiocima pružamo jahanje od 11,00 do13,00 sati na svim konjima potpuno besplatno kao demonstracija, kako to izgleda rekreativno i terapijsko jahanje.

 Dani otvorenih vrata, u zajedništvu sa ostale tri udruge organizira se tradicionalno već pet, šest godina. Uz sve aktivnosti naših Udruga ovdje možete vidjeti također  uživati u ljepoti domaćih životinja: magarci,  poniji,  koze, psi mačke, patke guske itd...



Mate  Mikula Andra
- Da li vam je ovo prvi puta da jašete konja?

- Nakon dugo, dugo vremena da.

- Kakav je osjećaj?

- Pa moram priznati, zabavno.

- Da li je vrijeme jahanja bilo prekratko ili bi ga  još produljili?

- Moram otkriti tajnu, kako sam danas jahao u dva navrata, pa sam mišljenja kako je to dosta za danas, ali sutra ... Da, još bih!



g. Josip Kamba,  voditelj
na jezeru Šikava
-  Na - Otvorenom danu naših udruga, okupili su se i naši ribiči iz pet HVIDRA-i grada Zagreba, dvije ekipe iz IPA (bivši pripadnici specijalne policije) i jedna ekipa ALFE.

Evo, ovo druženje polako prelazi u tradicionalno druženje, jer nam je ovo sada već treće okupljanje. Isprva je bilo po tri ili četiri ekipe, no evo dana već imamo devet ekipa, znači jezero je potpuno popunjeno na svim pozicijama.

- Kako vidimo i druge su se udruge izvrsno predstavile, ali na vas je pripao red da uz ostalo,pripremite ukusan ručak za sve sudionike i posjetioce ove prekrasne manifestacije.

- Pa gledajte,  mi tradicionalno kuhamo uvijek fišpaprikaš, vojnički grah i čobanac. Već u početku kuhanja smo pokušali predvidjeti da skuhamo sasvim dovoljno sa sve koji se zateknu ovdje u vrijeme ručka oko 14,00 sati.

Nakon ručka će uslijediti, mjerenje (vaganje) ulovljene ribe, i tada će se podjeliti medalje i priznanja ovogodišnjim laureatima i uzvanicima ovog tradicionalnog druženje.



g. Nano Kišak, natjecatelj u ribolovu
- g. Kišak, vi ste ovdje po prvi puta na Otvorenim vratima udruga, odnosno na ovom natjecanju ribolovaca?

- Iako ovdje često dolazim i poznam mnoge od članova, po prvi puta sam zvanično na ovom natjecanju.

- Što bi rekli o organizacije, kako Dan otvorenih vrata udruga, ali i o samoj organizaciji ribolovnog natjecanja ?

- Jednom riječju - Super! Svima nam pomalo nedostaje ugodnog druženje, a ovo je , sigurna sam kako ćete se i vi složiti, prava prilika za to !

- Veliki je broj ekipa, stoga i pojedinaca koji se natječu za prestižne nagrade. što vi osobno očekujete?

- Kako sam već rekao, zaista nemam očekivanja. Ako i uđem u red onih najuspješnijih , ja sam već do tada zadovoljan, jer se već sada se uspješno opušteno družimo, zabavljamo  u prirodi, okruženi dragim ljudima ...



gđa. Sanja Maroević, predsjednica
Udruge - Jedni za druge, klinička
psihologinja
- Evo danas obilježavamo -Dan otvorenih vrata - u kojem sudjeluje više Udruga koje zajedno rade i borave na Ranču Jocky kluba Hrvatske. Svi zajedno pronoviramo po nekakve zdrave stilove života. Udruga -Jedni za druge, obuhvaća korisnike koji imaju teškoća sa invaliditetom ili djecu sa teškoćama u razvoju. Također obuhvaća i  bivše ovisnike, bilo da se radi o kocki, drogi ili alkoholu ili danas novim  ovisnostima  internetu.

Dakle, jedni se resocijaliziraju a drugi se rahabilitiraju našim aktivnostima, trepije jahanjem.

Danas na .Danu otvorenih vrata,  osim što smo pripremili prezentaciju naših uobičajnih sati terapije jahanjem, danas smo pripremili male - Olimpijske igre. Dakle, zajedno ćemo trčati sa sa vezanim nogama, rukama.  U žlici ćemo nositi pradajz, naravno imati ćemo i prepreke  koje ćemo morati zaobići. Na kraju će biti povlačenje užeta i utrka oko jezera, to je otprilike 650 metara. To nas sve skupa veseli , da ćemo obogatiti ove dosadašnje -  Dane otvorenih vrata.

 

g. Ivan Starčević, gost posjetioc
- g. Starčevič, vi ste po prvi puta ovdje na - Danu otvorenih vrata udruga ..?

- Moram priznati, kako sam na Danu otvorenih vrata, po prvi puta ikako ovdje znam navratiti češće, prije svega zbog blizine grada, ljepote prirode i ugodnog druženja sa članovima pojedinih udruga, koje djeluju u ovom prostoru.

- Možete li nam reći, kakvi su vaši ukupni dojmovi o ovoj današnjoj manifestaciji?

-  Viđajući, svuda okolo, kako nam svima skupa baš i ne ide baš dobro - ovdje sve štima! Ljudi se brinu jedan o drugome i ljubav je nekakva prisutna. Bilo bi dobro, da ovdje navrate mnogi od političara, pa da se malo spuste na zemlju.

- Da ponešto nauče iz ovoga primjera?

- Ja ne vjerujem da oni mogu naučiti. Oni su previše zaglibili da bi mogli naučiti. Ali barem da vide da ima i boljih ljudi. Da su ljudi jedan drugome čovjek, a ne vuk!

- Za kraj , što bi poručili građanima koji još nisu navratilo ovdje, svojim prisustvom uveličati ovo zaista prekrasno druženje?

- Zaiaata ne znam. Ovakvih bi manifestacija trebalo svakako biti više, ali kako nisu navratili tada bi bilo dobro da dođu odmoriti dušu.



gđa. Sanja Pecih, majka Antonele Pacih
 korisnice terapijskog jahanja

- U udruzi smo već dvije godine. Moram istaknuti kako je program izvrsno zamišljen za rehabilitaciju za korisnike terapijskog jahanja. Dobro je i za rekreativno jahanje, dakle za rekreativce.

Kroz ovaj projekt, jako se puno pomaže korisnicima. naprosto, ugodan je ambijent, djeluje poticajno i mogla bi je preporučiti sa obzirom, na nedostatak mjesta i na duge liste čekanja na sličnim udrugama. 

Samo kao primjer jedan dobar, gdje je maksimalna briga posvećane korisniku i njegovim potrebama. U konkretno našem slučaju, terapisko jahanje koje mi provodimo već petnaest godina sa našim djetetom je doprinjelo značajnim pomacima u smislu njezine rehabilitacije, socijalizacije. U smislu njezine orjentacije, vezane uz nejzine poteškoće. Korisnica je slijepa od rođenja ima višestruke poteškoće i bilo bi dobro, kada bi se naša država, odnosno resorno ministarstvo malo više pozabavilo sa tim stvarima, koja su potrebna našoj djeci, jer većinu od tih stvari koje su nam dostupne snose, roditelji korisnika, dok mogu.





"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!


















































Nema komentara:

Objavi komentar