.

petak, 11. ožujka 2016.

Veliki interes žena u naselju Botinec, za mamografskim snimanjem

Botinec - Jučer je u naselju Botinec ispred prostora lokalne samouprave u organizaciji Podružnice umirovljenika Botinec i  Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar održana akcija Mamografskog snimanja žena s ciljem ranog otkrivanja raka dojke i stvaranja navike redovitih mamografskih snimanja.
Snimanju su mogle pristupiti sve žene bez obzira na godine. Ovdje valja istaknuti, kako je odaziv i interes žena u naselju Botinec  bio izvan svih očekivanja, što je za svaku pohvalu. U razgovorima sa organizatorima ove za svaku pohvalu odlične akcije, saznali smo , kako će se akcija uskoro ponoviti.

g. Vinko Munjić, tajnik
Podružnice umirovljenika Botinec
- Kao svake godine, tako smo i ove  godine u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrije Štampar organizirali akciju snimanja dojki, ili kako to zovemo mobilni ili pokretni mamografski pregled.
Ranijih smo godina dogovorili dva termina. Prethodno smo stavili obavijesti, i oba ta termina su bila popunjena.
Ovu godinu smo se odlučili, na jedan termin iz jednog jedinog razloga, što se to priređuje svake godine, te smo stoga očekivali kako će interes biti manji. No, međutim, evo i dok sama akcija traje,  interes naših Botinčanki za snimanjem se na smanjuje. Iz tog razloga ćemo pokušati dogovoriti još jedan termin ove akcije, da omogućimo našim Botinčankama, svih dobnih skupina, da obave ovaj pregled u naselju Botinec, kako ne bi bile primorane činiti to negdje drugdje.
Čim dogovorimo novi termin, o svemu ćemo obavijestiti naše sumještane putem oglasa, ali i preko portala ROTOR.

Mamografska snimanja je obavljala djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.
gđa. Marijana Jakopović, inž.medicinske
radiologije.
- Nastavni zavod za Javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo provodi preventivne mamografske preglede za građanke grada Zagreba od 2004. godine.
Na taj način svaku gradsku četvrt u gradu Zagrebu obiđemo dva puta godišnje i obavimo dnevno 25 - 30 mamografskih pregleda.
Za ove preglede nije potrebna Uputnica, znači žene se naruče telefonom, najave svoj dolazak (ovisno o lokaciji koja im je interesantna), dođu na pregled, ispune anamnestički upitnik, i to je sve.
Nalazi im stiži na kućne adrese za otprilike mjesec dana, poštom.
Svakoj ženi se naprave, četiri mamografske snimke, te one budu očitane od strane dvojice radiologa (svaki posebno!)
- kakav je interes za ovu vrstu pregleda?
_ U principu, gdje god dođemo, interes je velik. Svi termini budu popunjeni bez daljnjega. Znači, mogli bi komotno "poduplati" termine. Zista je uvijek interes veliki, što je svakako za pohvalu, jer kažem : Od karcinoma dojke najčešće umiru žene u današnje vrijeme.
Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena u svijetu, a otkrije li se u ranom stadiju izlječiv je u 90 posto slučajeva. Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 1.400 novih bolesnica, s tendencijom stalnog porasta, pa je Hrvatska zemlja visokog rizika za obolijevanje od raka dojke.
Stručnjaci stoga preporučuju ženama da, počevši od 20. godine života, jednom mjesečno obave samopregled dojki te redovito idu na ultrazvučne preglede.
S mamografskim pregledima, odnosno rendgenskim pregledima dojki koji otkrivaju sve promjene koje se ne mogu opipati, započinje se iza 38. godine života prema preporukama liječnika.



"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!





Nema komentara:

Objavi komentar