.

subota, 26. ožujka 2016.

Sretan Uskrs i svim našim nemoćnim i usamljenim sugrađanima

Sv. Klara - Ovih dana, neposredno pred Uskrsne blagdana, porazgovarali smo sa gđom. Gordanom Herceg, jednom od inicijatora pokretanja Udruge - Dobra. Udruge čiji je cilj usmjeriti se na smanjenje socijalne isključenosti starijih i nemoćnih osoba, posebice onih kojima je u svakodnevnici potrebna blizina i koji pate od osjećaja usamljenosti ili im je povećana potreba za socijalnim kontaktom.

Ovaj projekt se pokreće ovih dana uz pomoć i podršku mnogih ljudi dobre volje i medijsku potporu portala ROTOR, te je do sada uključio starije i nemoćne osobe s područja Novog Zagreba i okolice, koje se otežano kreću, pretežno žive same ili s partner(ic)om. Neki od korisnika su i osobe s oštećenjem vida te im je uvelike potrebna pomoć u kući, uz donošenje namirnica, lijekova, raznolike popravke kućnih majstora te prijateljski razgovor. 



gđa. Gordana Herceg, voditelj projekta
- Udruga Dobra
- gđo. Herceg što je vas ponukala da se i vi uključite u ovaj humanitarni, volonterski projekt?


- Naš, Novi Zagreb je dio grada Zagreba sve starijih građana, a prosječna dob njegovih žitelja lagano, ali sigurno prelazi 45 godina. Mnogi dijelovi glavnog grada broje veliki broj starijih Zagrepčana, koji su ili samci ili pak usamljeni jer članovi obitelji jednostavno u srazu sa svakodnevnim obavezama svojim starijim članovima ne mogu ni uz najveću želju, izaći u susret. 

Pa i kada je riječ o vremenu provedenom u kratkoj šetnji, odlasku u kupovinu lijekova, namirnica, raznolikih (manjih) popravka kućnog majstora ili samo prijateljski razgovor. Tada smo dobro došli mi, volonteri Udruge "Dobra" inicijative koja je pokrenuta prije (otprilike)mjesec dana ovdje u Novom Zagrebu, kako bi se u svakom trenutku starijim građanima, svih 27. naselja koja čine naš Novi Zagreb, našli pri ruci.

U ostalom sami smo, više manje - sa svojim bližnjim članovima obitelji starije životne dobi prošli brojna iskustva i okolnosti gdje smo uvidjeli koliko ponekad takvim ljudima nedostaje samo lijepa riječ i bar desetak minuta ugodnog razgovora.

- Uz već navedeno, kojim će sve aktivnostima, pružati udruga - Dobra?

Ovoga trenutka ću navesti samo neke, za koje mislim kako su ovog trenutka važne za istaknuti.Između ostalih spomenuti ću:
  • Čitam ti srcem, aktivnost osmišljena s ciljem da se utječe na pozitivno razmišljanje starijih i nemoćnih osoba te razmijene misli o pročitanom.
  • Ispomoć kroz zapisivanja životnih mudrosti starih i osamljenih osoba, te priča koje su spremni podijeliti s volonterima. Priče će biti oslikavane u osnovnim školama, kako bi se djecu podučilo o važnosti životnog iskustva starijih osoba. Likovne izražaje djece prikazat ćemo na izložbi u prostoru Podružnice umirovljenika Sveta Klara.
  • Druženja i radionice o zdravlju za stariju životnu dob, koje se provode uz pomoć volontera za korisnike koji se osjećaju dovoljno pokretnima i motiviranim da se uključe u ove aktivnosti.

Naravno, kako ovo nisu sve aktivnosti, pred nama je još mnogo, mnogo toga, što će našim starijim sugrađanima, berem jednim većim dijelom učiniti život ljepšim, a staračke dane ispuniti osjećajem podrške, ljubavi i suosjećanja.

- gđo. Herceg, imamo gotovo svakodnevno priliku čuti, kako su naši stariji sugrađani često meta prevara, zlouporaba i ne rijetko krađa. Kako vi gledate na taj problem, sa pozicije volontiranja?

- Upravo smo na putu (registracija Udruge), gdje ćemo cijeli su sustav pružanja svojih usluga do zadnjeg detalja usuglasili sa zakonom ne bi li se naši korisnici osjećali sigurno i pod okriljem prave skrbi.

Iako je riječ o dragovoljnom radu, registrirati ćemo Udrugu "Dobra", uredno i omogućiti transparentnim djelovanjem, ali i evidencijom svih naših članova, posebice onih koji pružaju skrb našim starijim sugrađanima. U svakom trenutku svaki naš korisnik moći će dobiti podatke o osobi koja mu dolazi u njegov dom, na uvid osobnu iskaznicu, (svi članovi imaju istaknut vidljivi bedž, udruge "Dobra") te sve što ga eventualno sigurnosno smeta, kako bi spriječili bilo kakvu mogućnost zlouporabe povjerenja kojega će nam naši korisnici pružiti. 

Tu smo da pomognemo našim starijim sugrađanima i to je jedina misao vodilja volontera Udruge "Dobara" !

U kontaktu s patronažnim sestrama, Centrom za socijalnu skrb i udrugama koje provode srodne djelatnosti, dolazimo do novih korisnika koji su u potrebi. Ovim putem pozivam sve čitatelje portala ROTOR koji poznaju stariju i nemoćnu osobu kojoj je potrebna podrška da nam se jave. Također, pozivamo volontere koji su motivirani za suradnju u ovom projektu.

Moj broj mob:
091 204 4401

e-mail redakcije, portal ROTOR

rotornzz1@gmail.com

I za kraj ovog ugodnog razgovora, poželjela bih svim našim sugrađanima, starije životne dobi, sretne i vesele blagdane!


Nema komentara:

Objavi komentar