.

utorak, 8. ožujka 2016.

Redovita godišnja Skupština Podružnice umirovljenika Zapruđe

Zapruđe - U nedjelju, sa početkom u 16,00 sati u prostorijama lokalne samouprave naselja Zapruđe, pod predsjedanjem gđe. Višnje Gojković, predsjednice Podružnice umirovljenika Zapruđe , održana je redovita Godišnja skupština Podružnice umirovljenika Zapruđe.

Uz uzvanike, uvažene goste i veliki broj članova bili smo u prilici čuti Blagajnički izvještaj za proteklu 2015.godinu od gđe. Jasenke Lovoković  Milinković, blagajnice Podružnice. 

Ovu odlično pripremljena Skupština (svi su sudionici, dobili pisane materijale, izvješća i sl..) nastavila je svoj rad Izvješćem izvršnog odbora također za uspješno ostvarene rezultate proteklu godinu, gdje smo mogli čuti cijeli niz zaista dobrih i aktualnih akcija. Bilo je tu riječi od korištenje prostora u svrhu tjelesnih aktivnosti, organiziranja i sudjelovanja u zdravstveno edukacijskim skupovima, proslavi Međunarodnog dana žena. Također je spomenuto i druženje sa plesom, koje se održava svake prve subote u mjesecu, nisu se ni zaboravili spomenuti jednodnevni izleti, diljem Lijepe naše.

Također je istaknuta uspješna suradnja sa uredništvom Hrvatskog umirovljeničkoga lista. Na kraju izvješća je sa posebnim zadovoljstvom i pažnjom istaknuto tradicionalno druženje sa najstarijim članovima 80+ (80 godina i stariji) koje se održava krajem godine.

Uz sve iznijete i ostvarene rezultate i brojke,  gđe. Višnje Gojković, predsjednice Podružnice umirovljenika Zapruđe, nije propustila priliku obavijestiti nas kako, kako ova Podružnica broji ukupno  217 članova, od toga 176. članica i 41. član .Također se prisjetila svih  članova ove podružnice,koji su aktivni deset i više godina, naime takvih ima 59. članova, te im čestitala na doprinosu i ostvarenim rezultatima.

Na kraju je sa velikim ponosom u ime svih članova,  uz prigodne poklone čestitala  troje članova koji su navršili u svom životnom vijeku - 90. i više godine.



g. Ivan Milatić , Helikopter (89) član Podružnice
umirovljenika Zapruđe.
- Ovo je za starije ljude, dodatak da može dobiti snagu, da trpi ono što slijedi. Mi smo svi u zalazu, a želimo da što kasnije sunce zađe.

- Vidimo kako su vas se sjetile kolege darovati jednim prikladnim poklonom..

- Pa, slušajte , to je jedna ljepota druženja uvažavanja i podrška... Ja im od srca zahvaljujem!

Danas jesmo, sutra nismo, a prekosutra Bog zna gdje smo.

- g. Milatić, što bi poručili mladima?

- Došla je tehnika do punog izražaja, koja ne opterećuje puno mladost, ali mladost se puno opterećuje sa njom i gubi svoju pravu vrijednost. Mladost mora svojom, vlastitom vrijednošću prodirati u život.

Za kraj bih odrecitirao par stihova, koje sam naučio sa osam godina, od autora Đure Jakšića:

 Zlobost i pakost putuje,
 sa njima se zavist , bratski rukuje.
Laskaju dvori zavisti služi, 
a nevjera se sa njima druži.

O majko, majko
život je pakostan
Život je majko ,
vrlo žalostan.

Također je pjesnik Jakšić pjevao pticama:

Ote, amo moji sirotani...
davno su me prošli moji lijepi dani..

a, one mu odgovaraju:

Mi smo male, al smo znale,
da nas neće niko htjeti, niko voljeti
kao ti ćiu ći, ćiu ći...

 Ono što je prvo bilo, to je sve u čovjeku. Dakle, najteže u životu čovjeku je da bude čovjek.


g. Franjo Skrblinac (89),, član
Podružnice umirovljenika Zapruđe
- g. Skreblinac, koliko ste dugo član Podružnice umirovljenika Zapruđe?

-Ovdje sam član oko 8. godina. No, prije nisam bio nigdje član, jer sam radio.

- Možete li nam kazati kakvi su vaši dojmovi o  Skupštini i o večerašnjem druženju?

- Moram priznati, kako sam više nego iznenađen.Iznenadila me naša predsjednica Višnja... Nisam očekivao ovakvo nešto! Osjećam se više nego sretan! Bez obzira na ove moje godine, večerašnje druženje 

- G. Skreblinac, što bi poručili mladima?

-  Zaista je teško danas, u ova doba antagonizama, neimaštine, korupcije... kazati nešto mladima!? .. Neka uče nešto iz povijesti, da nije uvijek bilo ovako ružno. Ima i lijepih dana, ima i lijepog vremena u kojem je dobro živjeti. Razumijete... Mladi imaju svoj život, a mi stari svoj. Jedino što mogu reći, neka mladi razmišljaju o svojoj budućnosti, o budućnosti što ih čeka, do vremena kada budu baš kao mi - pemzići!

 

gđa.Marija Somun (91), član Podružnice
umirovljenika Zapruđe
- gđo. Somun, kakvi su vaši dojmovi o večerašnjem događanju?

- Odlično.Ja ovdje 36. godina dolazim.

- Bravo!

- Dolazim od 1979. godine.

- Molim vas da nam kažete, jesu li vas večeras uspjeli malo iznenaditi vaše kolege, čestitkom i prigodnim poklonom?

- Jesu, i prošli put prije Božića i sada opet!

- I za kraj , gđo. Somun, što bi poručili mladima?

- Da puno rade. Da jedu sve ono što ima,da ne biraju hranu. Ja sve jedem, od malena. Narodnu hranu, što se kaže.



U nastavku Skupštine, mogli smo čuti zaista ambiciozan financijski ali isto tako ambiciozan Plan i program aktivnosti  Podružnice umirovljenika Zapruđe u 2016. godini.Spomenuti ćemo samo neke od navedenih točaka:

  • Nastaviti s nastojanjima na daljenjem omasovljenju članstva
  • Nastaviti sa redovnim tjednim organiziranjem tjelovježbe za članstvo
  • Nastaviti sa organizacijom izleta s posijetama prirodnim i sakralnim spomenicima
  • Nastaviti s druženjem s plesom 1. puta mjesečno s nastojanjem da se odobri s naslova Gradske četvrti Novi Zagreb / istok još jedan termin druženja.
  • Nastaviti osržavanje igraonica i turnira u šahu i belotu
  • Nastaviti objevljivanje događaja iz života Podružnice u HUL-u, na Fb i Portalu ROTOR
  • itd...
Nakon službenog dijela redovite Godišnje skupštine Podružnice umirovljenika Zapruđe, pripremljeno je ugodno druženje uz jelo, piće, kolače i živu glazbu.


gđa. Marija Šaranja, dopredsjednica
Matice umirovljenika Novi Zagreb
-  Zaista što se Podružnice umirovljenika Zapruđe tiče, ju je sve genijalno! Oni rade, svim svojim raspoloživim snagama. Imaju jako dobru predsjednicu gđu. Višnju Gojković, koja je godinu dana na čelu ove složne, moćne i  odlično organizirane Podružnice. Oni sudjeluju u zboru, pjevaju imaju organiziranu tjelovježbu itd... gaje samo disciplinu i red.

Nemam što drugo reći, nego ih zaista hvaliti. Sve je kod njih fantastično,organiziraju izlete. Znači , što se tiče Zapruđa, tu je uvijek prekrasno! Imaju sposobno rukovodstvo, evo tu su ove žene, koje rade punom parom... i svima hvala!


g. Zvonimir Vlahov, predsjednik Vijeće
mjesnog odbora Zapruđe

- kao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Zapruđe, mogu kazati, kako kao Vijeće uspješno kordiniramo sa svim korisnicima prostora lokalne samouprave u Zapruđu, a jedan od najpozitivnijih suradnji se bilježi upravo sa ovom  Podružnicom umirovljenika Zapruđe. Kako svi znamo, ova Podružnica cijeli niz godina uspješno animira krug umirovljenika u Zapruđu, ima veliko članstvo, vrlo su dobro organizirani i uvijek su na usluzi, za bilo kakvu aktivnost koja je potrebna i Vijeću mjesnog odbora Zapruđe.

Tako, da zapravo uvijek im pokušavamo izaći u susret, i da kad koriste prostore, da koriste prostore na način kako to njima najviše odgovara. Inače i sa donacijama i sa svim onim nekakvim popratnim podrškama nastojim im pomoći u djelovanju. To je Podružnica, koja je zaista na ponos - kažem Zapruđu - jer je zaista prepoznata, kako od dobne skupine iz koje formira svoje članstvo, tako i zapravo od ostalih stanovnika Zapruđa. Tako da je percipiramo vrlo pozitivno aktivnosti i sve osobe koje u njoj djeluju su vrlo zanimljive, obljubljene u sredini. Upravo su te osobe reprezentant, koje nemaju možda dovoljnu podršku u svim ovim političkim aspektima u organizaciji društva, ali zapravo prepoznajemo je svi mi koji vremenom starimo, koji ulazimo u to doba, kao nešto, što i nas zapravo treba animirati. To su godine kada se čovjek opušta, uglavnom na krive načine. Ovo je jedan od načina, kroz takve udruge, da se animira i da se zapravo u starosti osjeća aktivnim i potrebnim zajednici i  čovjekom koji se ostvario u toj zajednici.

- Za kraj bih vas upitao za odgovor na pitanje koje je upućeno na službenom dijelu Skupštine. Postoji li ikakva mogućnost da se malo vremenski termini, odnosno termini korištenja prostora malo povećaju, produže...

- Vijeće mjesnog odbora, pokušava da uvijek ide na ruku korisnicima koji imaju zaista opravdane zahtjeve za terminima. Međutim, sa obzirom da je naša uloga tek savjetodavna, konkretni odluku o toj dodjeli termina vrši Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / istok. Tu je u nekoliko navrata, na žalost bilo nekoliko nesporazuma. Znači , za taj tip suglasnosti, zato što je zapravo, podrška  koju je Vijeće mjesnog odbora Zapruđe pružilo korisniku, nije bilo prepoznato, kao potpora koja se treba uvažiti na Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb / istok. U tom je smislu bilo nekakvih nesporazuma, ali iskreno se nadam kako ćemo to riješiti i da ćemo u buduće. Zapravo, svaki put kad se Vijeće mjesnog odbora Zapruđe dogovori da odobri termin, da će to prihvatiti i Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb / istok. Mišljenja sam, kako smo upravo mi ti, koji u lokalnoj zajednici najbolje znamo i možemo procijeniti nekakve odnose i potrebe naših korisnika.


gđa. Cvijete Martinec  Odanski, član
Podružnice umirovljenika Zapruđe.
- Slušajući danas na službenom dijeli godišnje Skupštine, financijsko izvješće, bilo mi je zaista neobično čuti iz zbog toga mi je veoma žao, kako su godišnje donacije, koje su ušle u izvješće, tek 400,00 kn!

Donacije sve ukupno, pa i ovih tvrtki koje djeluju i rade u našem naselju Zapruđe!?

Mišljenja sam kako svi ti gospodarski činbenici, koji ostvaruju svoje prihode ili dio prihoda od ovih istih članova Podružnice umirovljenika Zapruđe (a čuli smo također, kako je nas popriličan - repsktabilan broj) bi se trebali preispitati u svom odnosu na sve nas - kupce, potrošače, korisnike usluga.

Iskreno mislim, kako je ova Podružnica umirovljenika Zapruđe, zaslužila puno puno više da nam se donira preko godine. Naravno, ne mogu govoriti o iznosu, ali prema mogućnostima, iskreno mislim kako bi to biti više.

Eto, toliko.


gđa. Višnja  Gojković, predsjednica Podružnice
umirovljenika Zapruđe
- Što bi nam imali reći o današnjoj redovitoj Skupštini Podružnice umirovljenika Zapruđe?


- Htjela bih istaknuti odmah u početku, kako sam ugodna iznenađena ovako velikim odazivom članova. Naime, ipak smo mi  "treća dob" imamo mnogo starijih članova i nemoćnih. Međutim evo, kako ste mogli i sami vidjeti, imali smo natpolovičnu većinu, a od 217 članova, računajte - koliko je to?! Nazočno je bilo negdje oko 120 članova, danas ovdje. Mora se priznati, kako je to impozantan broj.

- Kako smo mogli čuti (pročitati) istaknuli ste zaista ambiciozan Plan akcija i djelovanja za ovu 2016. godinu.

-  . Pogledajte, mi iz godine u godinu pokušavamo i ulažemo sve veći trud kako bi animirali naše članove da se kreću, da budu prisutni, da im organiziramo odlaske na more, da plivaju, da odlazimo na različite šetnje, na kulturna događanja.. To je doista potrebno ljudima naše dobi, naših godine, a ne da se zatvara u četiri zida, ta  da razmišlja kako mu ubrzo dolazi kraj.

- Mišljenja smo, kako ovaj veliki odaziv na godišnju Skupštinu, ja samo pokazatelj, kako ste kao Podružnica umirovljenika na pravom putu....

- Iskreno se nadam. Naime pokazati će ova godina kako će biti. Jeste, da smo financijski limitirani, no ni sa prostorom nije puno bolje (imamo premalo vremena da odradimo sve što bi smo htjeli...) ali zato odlazimo na izlete u druge destinacije i time pokušavamo nadomjestiti taj nedostatak u našem naselju Zapruđe.


gđa. Duška Ružak, bivša predsjednica
Podružnice umirovljenika Zapruđe
- gđo. Ružak, htjeli bi iskoristiti priliku, kako bi nam rekli ponešto o Podružnici umirovljenika, u vaše vrijeme, kada ste vi bili predsjednica?

- 12. godina sam bila načelu i vodila Podružnicu umirovljenika Zapruđe. Skromnog sam m mišljenja kako sam dosta napravila i pokrenula u njoj. Zbog osobnih obaveza više nisam u mogućnosti koristiti toliko vremena i voditi Podružnicu. Eto, iskristaliziralo se nakon mnogo razgovora i razgovora sa mnogo ljudi koji nisu htjeli tu veliku obavezu prihvatiti - iskristalizala se gđa. Višnja  Gojković, koja je stvarno to (uz početno nećkanje) prihvatila i nastavila, tamo gdje sam ja stala. Uvele je  svoje ideje,uvećala i broj članova, tako da sam zaista jako zadovoljna, što Podružnica i dalje jednako radi i djeluje, kao da sam i tu. 

Ide se isto na izlete, koji su uvijek jako osmišljeni (nešto kulture, nešto zabave, nešto novih edukativnih saznanja...) Uvijek se pazi, čuli ste i sami da je populacija dosta stara i sve starija , tako da kad idu na raznorazne bazene, toplice, o njima se povede računa.

U principu sam, jako zadovoljna! Zaista mi je žao što to više ne mogu raditi i što im ne mogu pomoći. 

Radila sam to 12. godina i mislim, da nisam toliko stara, gđa. Gojković, predsjednica je nešto starija od mene, ali isto bih rađe da se mlađi uključe u rad i organizaciju. Također mislim  (mandat je 4. godine) kako bi se trebao mijenjati svake 4 godine novi predsjednik, sa novim ljudima, da pruže novim ljudima priliku. Ne iz razloga, kako on nije bio dobar ili sl.  Ne, ne... Nego baš da budu novi. Svaki čovjek ima neke svoje ideje. Mislim kako bi se na taj način , jako puno Podružnice razvijale i ako bi im prilazili novi članovi samo radi toga, zbog mogućnosti novih ideja. Svakome se sviđa neka ideja, zar ne? populacija članova je različita, neki vole više plesati, neki više vole ići u kazalište, koncerte klasične glazbe itd... Neki to ne vole, znači sve to treba izmiriti.

Kada bi svaki puta bio neki novi predsjednik bio sa nekim novim idejama, možda bi se i ti drugi ljudi priključili. Mišljenja sam i dalje, kako bi se to trebalo svake četiri godine ljude mijenjati. Mislim kako bi svima bilo- OK. No sada je tako, kako je, pa će gđa. Gojković predsjednica, raditi dokle može i nastojati će naći zamjenu, baš kao što sam njoj ja nastojala naći. Mislim kako je tri mandata zaista dosta.


gđa. Ana Polovina, član Izvršnog odbora
Podružnice umirovljenika Zapruđe.
- Kakvi su vaši dojmovi o večerašnjoj redovitoj Skupštini Podružnice  umirovljenika Zapruđe?

- Raduje me to što se jako puno ljudi odazvalo, posebno iz razloga što je to starija generacija i ljudi ne mogu doći. Stariji su i nemoćni, a oni koji nisu došli, mi ćemo ih posjetiti. Tako da i oni osjete da imamo nešto, da se nešto događa.

- Imali smo priliku čuti dosta ambiciozan Plan akcija i djelovanja za ovu 2016. godinu?!

- Da, mislim i sigurna sam kako ćemo svojim snagama  sve ostvariti , što smo "zavrtali".Također ćemo obići i sve članove, koji su nemoćni, koji stvarno ne mogu ići na izlete ili da se druže, da ćemo ih obići, te da ćemo im pomoći na bilo koji način.

- Svjedočimo, kako je atmosfera, topla, ugodna. Mnogi plešu, naprosto uživaju. takvo što ste očekivali?

-  Jesmo!  Ja sam mišljenja kako je populacija Podružnice  "visokih" godina, ali kao što vidite, stvarno plešu... Dođu sa štakama i sa štapom, ali ga ubrzo odbace i prepuštaju se plesu,glazbi, druženju . A mi, koji smo možda, malo , malo mlađi im pružamo podršku.


g. Andrija Orešić, član
Podružnice umirovljenika Zapruđe
- Čuli smo da se vi bavite glazbom.

- Ne da se bavim, nego sviram cijeli život. jedno 500 svatova sam odsvirao, najmanje i do pred dvije godine sam aktivno svirao, po mjesnim zajednicama - penzićima. 

I sad sa obzirom da sam došao u godine, malo mi to bude naporno, pa sam prekinuo. 

Međutim , tu i tamo...

Mi smo svjedoci kako ste otišli po gitaru i pripomogli što gitarom, a što glasom, postojećoj glazbi..

- Ja to volim i znam i radim to sa srcem. Dok mogu, eto...

-Recite nam g. Orešić, vaše dojmove sa redovite Skupštine..

- Gledajte, Skupštine kao skupštine. Sve su iste. Masa bi ljudi nešto rekla, ali neće. Jednostavno...i ja bih možda isto nešto rekao. Bolje je šutiti, da ide Skupština kako ide. Nije niko tako zločest, da ga treba baš  previše kritizirati, a nije ni predobar nitko.

 Međutim,  kad je ovako dobro, kao što je naše društvo tu, a je dobro! Jer sam i ja član tog društva, mislim da se može proći bez kritike. I to je u redu. Stvarno je dobro društvo, vodite da sve funkcionira, sve radi.

- Čuli smo također, zaista ambiciozan Plan akcija, za ovu 2016. godinu?

- Pa, gledajte. To se mora planirati.Mora se. E, sad - što će uspjeti, a što neće, to je sve stvar događaja, financija,  cijena, okolnosti...

- Vi u svakom slučaju želite "dobar vjetar u jedra"!

-  Normalno, Hvala Bogu!






"Kliknite" na fotografiju, kako bi je povećali!





















































Nema komentara:

Objavi komentar