.

ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

Potičite kod djece osjećaj vrijednosti

Novi Zagreb - Ako ste zaposleni majka ili otac možda imate grižnju savjesti zbog toga što ne provodite dovoljno vremena sa svojim djetetom. Međutim, važnija od kvantitete vremena koje provodite je kvaliteta.
Ono vrijeme koje provodite zajedno pokažite mu kako je voljeno i vrijedno.
Nagrađujte dijete i dajte mu pozitivan feedback – Vaše dijete mjeri svoju vrijednost i postignuća na temelju onoga što vi mislite o njemu. „Vrlo dobro, to je bilo teško, a ti si ipak uspio“ je prava glazba za dječje uši. Naglasite djetetu kako je u redu raditi greške i da su one sastavni dio života.
Vježbajte aktivno slušanje – Dijete slušajte pažljivo, ponovite ono što ste čuli i dajte djetetu ohrabrenje da vam nastavi pričati. Potrudite se razumjeti što vam dijete želi reći.
Pomognite djetetu da shvati svoje osjećaje i da ih nauči izražavati verbalno.
Kritizirajte ponašanje, a ne dijete – Vrlo je lako pasti u zamku i stalno kritizirati dijete. Ali previše kritika govori djetetu kako je loša osoba i da svojom glupošću uzrokuje loše događaje. To je vrlo štetno i ostavlja dugoročne posljedice. Budite jasni koji postupak vam se ne sviđa i ljutite se na taj postupak, a ne dijete.
Poštujte djetetove interese – Slušajte svoje dijete kada vam priča o prijateljima, školi i sl.
Potičite neovisnost – Ohrabrite dijete da riskira i iskušava nove stvari.Uspjeh će mu povećati samopouzdanje, a ponekad dijete treba učiti iz svojih pogrešaka.
Smijte se s djetetom – nikad njemu.
Usredotočite se na njegove uspjehe – plivanje, glazba… Pohvalite sve u čemu je dijete dobro.

Nema komentara:

Objavi komentar