.

srijeda, 2. ožujka 2016.

Česte pogreške koje činimo sa vlastitim novcem

Novi Zagreb - Pred nama je popis najčešćih novčanih pogrešaka koje svakodnevno radimo ni ne znajući, kako radimo, gotovo nepopravljive pogreške sa upravljanjem svojim novcem
Radite plan samo za kratka razdoblja 
Ako radite godišnji plan tada ćete u njega staviti i troškove poput registracije automobila, osiguranja, knjiga za početak školske godine… Takvi troškovi nisu beznačajni i dobro je da njih računate, bilo na način da neke druge obveze podmirite u drugom mjesecu ili da ih rasporedite na cijelu godinu kako vam ne bi bile preveliki mjesečni šok.
Ne ulažete u svoje obrazovanje 
Danas se sva zanimanja jako brzo mijenjaju, tako da je obrazovanje neophodno. Ne trebate pretjerivati, ali neka vam to bude na listi prioriteta.
Ograničavaju vas kartice lojalnosti 
Na ovakve kartice skupljate bodove i onda ostvarujete popuste ili slično. Često se dešava da se troši više kako bi se skupilo više bodova, ili da se biraju skuplji dućani iako u konačnici nagrade mogu biti nešto nepotrebno i često daleko manje vrijednosti od izgubljene.
Ne pregovarate o cijeni, ne tražite popuste i ne kupujete na sniženjima 
Uz malo više opreza možete uštedjeti i do 30%. Pregovarajte s majstorima, u prodavaonicama pitajte za popuste…
Računate na bolja vremena 
Nemojte trošiti više nego što si možete priuštiti računajući kako će doći bolja vremena. Također, što prije počnite odvajati bar male iznose za mirovinu.
Ne računate na teške situacije 
Bolest, gubitak posla, iznenadni troškovi… sve to ne možete predvidjeti, ali morate imati iznos s kojim možete preživjeti. Ne trebate imati ušteđevinu za 2 godine, ali neki prosječan iznos koji biste trebali imati sa strane za takve situacije je 6 prosječnih mjesečnih troškova. Dakle, ne nužno 6 plaća jer iz njih i štedite, ali pogledajte koliko vam treba za osnovne stvari mjesečno i pomnožite sa 6. Tako ćete biti sigurniji da u slučaju gubitka posla možete plaćati najamninu, kredit za stan ili auto.
Previše trošite na poklone 

Bez obzira da li se radilo o rođendanskim, vjenčanim ili nekim drugim poklonima budite umjereni. Unaprijed se počnite pripremati kako biste se sjetili nečega što osobi treba, a nije skupo. Ne trebate škrtariti, ali zadržite se u granicama mogućnosti i bez korištenja kreditnih kartica za poklone.

Nema komentara:

Objavi komentar