.

ponedjeljak, 22. veljače 2016.

Koliko puta jesti dnevno i kako obroke rasporediti?

Novi Zagreb - *Rasporedite dnevni unos hrane u pet obroka
Pet ili šest manjih porcija dnevno zdravije je i učinkovitije za mršavljenje nego tri velika obroka.
Ako pokušavate izgubiti na težini, raspodijelite količinu hrane koju biste normalno pojeli u jednom danu kroz tri obroka, prepolovite porcije i jedite pet obroka, a jednu polu-porciju preskočite.
Manje porcije spriječit će napade gladi i prejedanje uzrokovano njima.
*5 obroka za zdravlje i vitkost
Svaki dan biste trebali imati pet obroka, ali pazite da ne pretjerate s količinom hrane, odnosno ukupnom kaloričnom vrijednosti.
# Doručak je najvažniji dnevni obrok koji mora osigurati 30 % dnevnog energetskog unosa.
#Zajutrak je međuobrok i značajno manji. Dobro uzeti neki probiotični mliječni napitak ili voće.
#Ručak mora biti redovit, a sastojati se od predjela, glavnog jela i salate.
#Užina je drugi međuobrok, a za užinu su pogodni orašasti plodovi ili neko drugo voće.
#Večarati je bitno prije 19 h i to nešto lagano što neće otežati probavu i izazvati nesanicu.
Male porcije više puta dnevno puno su zdravije od dva ili tri velika obroka. Ne samo da ćete se osjećati vitalnije i energiziranije, nego ćete i unositi manje kalorija.
*Kako jesti pet obroka dnevno?
1. Doručak 
Ovo je najvažniji obrok. Za doručak jedite kvalitetno i dobro se najedite.
2. Međuobrok 
Ovaj maleni obrok bi trebao osigurati da ne pregladnite prije ručka. To bi trebao biti neki lagani sendvič, probiotični napitak,  ili još bolje neko voće ili povrće.
3.Ručak 
Ručak je obično nešto veći od doručka, ali ne trebate pretjerivati. Najbolja opcija je juha kao predjelo, zatim meso i prilog od povrća.
4.Međuobrok 
Popodnevni međuobrok je nešto što će spriječiti napade gladi prije večere. Možete pojesti neko pohano povrće, neku voćku, zdrave grickalice, orašaste plodove ili sl.
5.Večera 
Večera treba biti potpuno skromna. Pojedite nešto lagano što neće opteretiti vaš želudac pred spavanje.
#Ako jednostavno ne možete podnijeti glad, tada malo pomaknite obrok, a drugi put planirajte međuobroke pametnije.
*Hoćete li smršaviti jedete li 5 obroka?
Ni zbog pet (ili sedam obroka koliko ih preporučuju neki dijetni planovi)  dnevno nećete nužno postati zdraviji.
Većina multiobročnih dijeta preporučuje unos voća i povrća, smanjen unos masnoća i prvenstveno manje obroke, te je to ono zbog čega ćete postati zdraviji. Kada se hranite zdravijim namirnicama, osjećat ćete se bolje, nevažno koliko obroka imali. Pokušajte jesti pet obroka kobasica, slanine i krafni nekoliko dana i vidjet ćete koliko ste izgubili na težini. Naravno, dobit ćete dodatne kilograma unatoč tome što ste imali redovite obroke. Ključ pravilne ishrane je jesti zdravo, raspoređeno u više obroka tijekom dana.
*Kako jesti češće i više, a izgubiti na težini?
Većina ljudi navikla je na dva obroka dnevno i nekoliko međuobroka koji se sastoje od slatkiša, kolača, slastica ili čega drugog kaloričnog. I normalno da takav način prehrane dovodi do debljanja. Da biste izgubili na težini ono što vam zaista treba su tri redovna obroka i zdravi međuobroci. Ali kako uvesti tu promjenu, a ne pretjerati s količinom hrane.
1.Kupujte pravu (zdravu) hranu. Što manje brzih i kaloričnih namirnica kupite to ćete ih manje pojesti.
2.Planirajte obroke. Vjerojatno nam je svima na živce išla naša majka kada bi uz doručak već pitala što ćemo za ručak, no ukoliko želite ostati vitki to je najpametnija strategija. Na taj način dok ste siti već ćete odlučiti što će biti vaš slijedeći obrok i neće biti potrebe cijeli dan razmišljati o tome što ćemo jesti. Ponekad, ako i nismo objektivno gladni dok razmišljamo o hrani javlja se osjećaj gladi. Ako već uz doručak smislite što ćete jesti za ručak, tada nećete cijeli dan razmišljati što kuhati i što jesti.
3.Napravite raspored. Nemojte jesti usput. Točno definirajte vrijeme za obroke i međuobroke i nemojte ništa grickati usput, jer velika je vjerojatnost da uopće niste gladni nego jedete iz dosade, nervoze, ljutnje…
4.Izbacite zašećerene napitke. Prebacite se na niskokalorične sokove i umjetne zaslađivače. Iako se ne čini mnogo samo tri zašećerene kave ili šalice čaja nose 150 kcal. Što je jednako manjem slancu. Sitije ćete se osjećate ako njega pojedete, a kavu zasladite beskaloričnim zaslađivačem.
*Nemojte jesti za radnim stolom
Mnogi od nas znaju obrok pojesti za radnim stolom dok pregledavaju internet ili završavanju neki posao. Međutim, nova znanstvena istraživanja sugeriraju kako biste to trebali maksimalno izbjegavati.
Prema studiji koju su proveli stručnjaci sa Sveučilište Bristol osobe dok jedu za radnim stolom unose u organizam mnogo više kalorija, ali također i nakon obroka osjećaju manju sitost, bez obzira na količinu hrane, te će u istom vremenskom razdoblju nakon obroka pojesti dvaput više grickalica od osoba koje su jele za blagovaonskim stolom.

Nema komentara:

Objavi komentar