.

četvrtak, 21. siječnja 2016.

Što se zaista krije iza PMS-a

Novi Zagreb - Oko 90 posto žena osjeća predmenstrualne sindrome (PMS) na nekoj razini, a stručnjaci procjenjuju kako tri do pet posto pati i od ekstremnijeg stanja koji nazivaju predmenstrualni poremećaj (PMP). Iako većina žena tolerira simptome PMS-a bez prevelike buke oko toga (navedeno ih je oko 100), nema sumnje da PMS smanjuje kvalitetu života žena.

Razlikuju se četiri osnovna tipa simptoma PMS-a.  

1. Osjećaj straha, razdražljivost i pojačana psihička osjetljivost.

2. Osjećaj neizdržive gladi i pojačan apetit.

3. Depresija, nesanica.

4. Nakupljanje tekućine u tkivu, dobitak na tjelesnoj težini i napetost u prsima.

Bez obzira što se PMS smatra uobičajenim, pa i očekivanim dijelom menstrualnog ciklusa, prema nekim stručnjacima to ne mora biti tako, a izražajniji simptomi mogu signalizirati i neke ozbiljnije poremećaje zdravlja.

Dr. Finkelstein, osnivač holističkog centra u NY, kaže kako PMS ne bi trebao biti norma:

„Iako su uobičajeni, ovi simptomi signaliziraju neravnotežu. Uglavnom se radi o prehrambenim problemima, nedostatku sna, te visokoj razini stresa koji uzrokuju nepotrebne patnje kod žena“

Do kojeg stupnja je PMS normalan?!

Iako je normalno za svakoga različit pojam, ako primjećujete da PMS simptomi uzurpiraju vaš uobičajeni život i svakodnevno funkcioniranje signal je da trebate napraviti neke promjene u svom životnom stilu.

Dr. Finkelstein kaže: „Ako su simptomi prisutni toliko da ih spominjete u razgovoru, to već obično signalizira da su prejaki“. 

Iako se čini da je slijeđenje zdravog životnog stila ponekad teško ili zahtjeva mnogo truda, vremena i energije, Dr Finkelstein kaže kako je teže „gubiti“ dane pateći od PMS-a, te kako je jednostavnije, a korisnije za tijelo imati ravnotežu iz dana u dan.

Savjetuje ove životne promjene koje će spriječiti PMS:

1.Izbjegavajte hranu za koju znate da je nezdrava i izaziva upale.

2.Usredotočite se na svježu, lokalnu sezonsku hranu. Najbolja hrana je ona organski uzgojena na vašem području i sezonska.

3.Minimalizirajte unos visoko obrađene hrane. Čitajte etikete i birajte namirnice na kojima prepoznajete većinu sastojaka, te one koje sadrže manje aditiva i konzervansa.

4.Ograničite unos kofeina i alkohola. Kofein i alkohol mogu pogoršati PMS.

5.Ostanite hidratizirani s dovoljno vode, mlijeka, te voćnih sokova.

6.Smanjite stres i spavajte kvalitetno.

Ukoliko su žene voljne pozabaviti se emocionalnim problemima koji se kriju iza PMS-a, u stanju su promijeniti biokemijske obrasce stvaranja i otpuštanja vlastitih hormona, bez pomoći vanjskih lijekova. Najčešći emocionalni problem koji se kriju iza PMS-a su ovisnost o vezama, otupljivanje ili presijecanje vlastitih osjećaja i žrtvovanje vlastitog života da bi se zadovoljile potrebe drugih. Zbog toga će promjene u stilu života spriječiti PMS, te dugoročno imati pozitivne učinke na zdravlje.

Što prije započnete s uravnoteženim životom, to ćete ranije postati zdravi. 

Nema komentara:

Objavi komentar