Osjećate li ponekad da ste previše pojeli? Većini ljudi odgovor je prečesto.
Činjenica je kako se veličina obroka iz godine u godinu povećava, te je ono što se prije nekoliko desetljeća smatralo obilnim obrokom danas prosječan. Isto je i sa napitcima i pićima.
Većina nas otprilike zna što treba jesti i koja vrsta hrane je zdrava, ali većina nas je također izgubila pojam koliko treba jesti.
*Što se događa?
Porcije hrane u restoranima su dramatično porasle u zadnjih nekoliko godina. Danas prosječan obrok u restoranima ima oko 1.000 kalorija. Ženama u prosjeku treba 2.000 do 2.500 kalorija dnevno, što znači da jednim obrokom u restoranu zadovoljavate polovicu dnevnih potreba za unosom kalorija.
Istraživanja pokazuju da bez obzira koliko smo gladni ako su velike porcije pred nama jedemo više. Također, istraživanje u kojem su osobama davane kokice u kinu, pokazalo je da su osobe koje su dobile veću porciju pojele više, a osobe s manjom porcijom su pojele manje kokica. Ipak, obje skupine osoba su mislile da su pojele jednaku količinu.
* Zbog toga je bitno da obratite pažnju na to koliko jedete. Sljedeći savjeti su korisni:
- Kuhajte manje, nemojte se bojati da ćete ostati gladni ili da nećete imati dovoljno hrane.
- Jedite iz manjeg tanjura, a za napitke postavite manje čaše.
- Ne trebate osjećati potrebu da ispraznite tanjur. Također nemojte tjerati djecu da isprazne tanjur.
- Ako kupujete napitke u boci, jedan dan popijte pola, a drugu polovicu ostavite za sutra.
- Kada jedete u restoranu razmislite o dijeljenju jedne porcije između dvije osobe ili da ponesete pola kući.
- Kada naručujete slatki napitak, uvijek naručite mali, a ne srednji ili veliki.
Nema komentara:
Objavi komentar