.

nedjelja, 31. siječnja 2016.

Dar od srca, uzvraćen ljubavlju

Centar -  U petak u 18,00 sati u Francuskoj Medijateci smo prisustvovali svečanom uručenju ručnog rada - Eiffelov toranj - koje ga je izradio g. Vene Lako.

Naime, ovaj rad je u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, poklonjen Francuskom narodu, kao poklon i simbol suosjećanja na nedavnu veliku tragediju (podmukli teroristički napad u Parizu) koja je zgrozila cijeli svijet.

Ovaj poklon je u ime Francuskog naroda, primila gđa. Veleposlanica Michele Boccoz, koja je bila vidno uzbuđene i radosna ovom prijateljskom gestom, kako članovima ovog društva, ali isto tako svih stanovnika Zagreba.



gđa. Michele Boccoz, Veleposlanica
Republike Francuske u Zagrebu
Jako sam sretna što smo imali priliku organizirati ovo događanje ovdje u Francuskom institutu u Medijteci i što nam je g. Leko poklonio, svoj rad - ovu maketu Eiffelovog toranja. 

To je gesta solidarnosti, prema Francuskoj koja je ove godine još jednom bila pogođena, terorističkim napadima.

Zaista smo iskreno dirnuti, brojem i količinom, kojom su Hrvati i ovaj puta pokazali suosjećanje i solidarnost sa Francuskim narodom u tim zaista teškim  trenutcima.

Također je ova spontana gesta, ovaj iskreni dar - znak iskrenog prijateljstva Francuskog i Hrvatskog naroda. Kako doznajem, g. Leko je proveo tri mjeseca rada na izradi Eiffelovog toranja. Moram priznati, kako izuzetno cijenim i poštujem njegov angažman, ali isto tako da me je iznimno duboko dirnula ova njegova gesta.

Željela bih se također od srca zahvaliti g. Leko što nam je poklonio svoj rad, ali isto tako i Gradskom društvu Crvenog križa, koje je sudjelovalo u ovom projektu i u organizaciji.



g. Petar Penava, Ravnatelj Gradskog društva
Crvenog križa Zagreb
U okviru našeg projekta -Unapređenje kvalitete života starijih osoba u zajednici - korisnik našeg polupansiona dnevnog boravka g. Veno Leko je svojim radom i zalaganjem izradio maketu Eiffelovog toranja. U radu je kako saznajemo utošio tri mjeseca.

Ovaj hvale vrijedan projekt, prepoznalo je i Veleposlanstvo Republike Francuske, te se mi danas nalazimo ovdje u Francuskoj Medijateci, gdje se svečano uručio taj uradak, vještih ruku g. Leko.

Ovaj  Eiffelovog toranja (koji nije baš ni mali!) ostati će kao još jedan simbol dugog iskrenog Hrvatskog i Francuskog prijateljstva, dvaju naroda - u ovim teškim vremenima kada Francuski narod trpi velike žrtve, skorašnjeg terorističkog napada u svom glavnom gradu.

Ovo je mali obol, nas  Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i naših korisnika u znam iskrenog prijateljstva sa Francuskim narodom.



g. dpl. oec. Duško Godić, radni instruktor 
Gradsko društvo Crvenog križa
Ovdje smo se okupili kako bi uveličali svečanu predaju poklon g. Vene Lako, korisnika projekta -Unapređenje kvalitete života starijih osoba u zajednici - gdje on daruje prijateljski Francuski narod, kao znak solidarnosti, na prošla nemila zbivanja u Republici Francuskoj.









g. Veno Leko, autor poklona - makete
Eiffelovog tornja

Ja zaista nemam što mnogo reći. Oduvijek volim stvarati nešto svojim rukama.

Prijateljstvo mene i Francuskog naroda seže u vrijeme Domovinskog rata ali u vrijeme poratnih godina. Naime tada su nama borcima ( u najtežim danima za našu Domovinu), kroz donacije pomagala različite Francuske  civilne udruge. Ta se suradnja nastavila i u poratnim godinama, te su izrasla i osobna prijateljstva.

Nikada, zaista nikada nisam pomislio da ću i ja zateći u prilici, barem jednom gestom,pomoći mojim prijateljima - Francuskom narodu. Uzvratiti im ljubavlju koju smo od njih primali sve ove godine. Na žalost, eto  dogodilo se to što se dogodilo, i jednostavno nisam mogao a da ne pronađem način i pokušam umanjiti bol. Tada sam prionuo onom što najbolje znam i umijem i izradio sam ovaj  Eiffelov toranj, kao simbol, prije svega - snage Francuskog naroda, ali i kao simbol - prijateljstva između naša dva naroda.


Za kraj moramo svakako istaknuti, kako nas je ovaj prijateljski susret izuzetno emotivno dirnuo. U vrlo iskrenom i prijateljskom druženju uspjeli smo se uvjeriti kako gđa. Michele Boccoz, Veleposlanica Republike Francuske u Zagrebu, nije samo deklarativni prijatelj naše zemlje već i veoma, veoma praktičan. Naime, u opuštenom druženju smo uspjeli doznati kako gđa. Boccoz, predano uči hrvatski jezik, što joj kako smo se i mogli uvjeriti jako dobro pozi za rukom! Dodamo li tome, kako je među večerašnjim gostima bilo članova Mješovitoga pjevačkog zbora umirovljenika Trnsko, te kako je gđa. Boccoz uz nekoliko pjesama koje su spontano krenula u prostoru Medijateke, povela i zapjevala pjesmu "Ružo moja crvena ...."

Na kraju, što reći, nego zahvaliti svom osoblju Francuskog Veleposlanstva u Zagrebu, a naročito gđi. Michele Boccoz, Veleposlanica Republike Francuske na ugodnom prijemu i prijateljskom druženju.















Nema komentara:

Objavi komentar