.

utorak, 1. prosinca 2015.

Što jednostavnije, to je praktičnije

Kuhinju se često naziva središtem doma. To je mjesto gdje se obitelj okuplja radi jela, kuhanja, zabave, te vremena koje provode zajedno i sa prijateljima. Kao rezultat, kuhinja je jedno od najtežih mjesta za održavanje urednim i organiziranim. Iskušajte neke od ovih savjeta koji vam pomažu uštedjeti vrijeme i pojednostaviti život. 

Kuhinjski elementi: 

• Očistite površine kuhinjskih elemenata (pogotovo onih visećih) i uklonite sve aparate koje ne koristite tijekom cijelog tjedna. 
• Održavajte broj kuharica na minimumu, a pospremite one koje ne koristite barem jednom tjedno. 

Tave, tanjuri i ostalo posuđe:

• Spremite lonce i tave u ormarić što bliže pećnici, kako bi bili na dohvat. 
• Stavite papire za pečenje, limove za pečenje kolača, pizze i slično u ormarić koji je također što bliže pećnici. Iskoristite pregrade kako biste ih uredno složili po veličinama ili po tome koliko ih često koristite. 
• Razmislite o tome da postavite metalnu ručku sa strupa prema kuhinjskim elementima kako biste na nju objesili lonce i tave, te tako uštedjeli prostor u ormarićima. 
• Spremite posude koje koristite za kuhanje u mikrovalnoj u blizini same mikrovalne. Rasporedite ih prema veličini, najbolje jednu u drugu ako je moguće. Bacite u smeće one posude koje više ne koristite. 

Kuhinjski ormar: 

• Spremite svaki predmet u njega tako da je lako dohvatljiv i vidljiv. 
• Poslažite konzerviranu hranu na jednu policu, tako da su etikete jasno vidljive. Odbacite sve staklenke i konzerve kojima je istekao rok ili ih imate više od godinu dana. 
• Stavite tjesteninu, žitarice, rižu, te drugu sušenu hranu u plastične posude označene naljepnicama. 
• Spremite pakiranja umaka, začina i slično u manju plastičnu posudu, kako bi bilo lako dohvatljivo. 
• Poredajte proizvode u kutijama da im je stranica okrenuta prema naprijed (kao knjige u knjižnici). 
• Ako je moguće predmete koje najčešće koristite spremite u visini pogleda. 
• Odaberite donju policu za spremanje papira, ubrusa, stolnjaka i tanjura. 
• Spremite teže predmete, kao što su sokovi u bocama na pod ili donji dio ormara. 
• Ako imate malo slobodnog prostora na zidu postavite kuke na koje možete spremiti ručni usisavač, tablu za zapisivanje poruka i slične predmete. 
• Kupujte predmete koji pomažu u uštedi vremena, kao što su posude koje možete složiti jednu u drugu, plastična folija i masni papir, košarice za sitno povrće poput luka, češnjaka i krumpira. 
• Ako imate djecu koja odlaze u školu pripremite jednu policu sa proizvodima koji su vam potrebni za slaganje njihovih obroka ili slastica. 

Hladnjak: 

• Odaberite određene police za određene predmete u hladnjaku. Na primjer, koristite gornju policu za napitke, donju policu za ostatke, voće i povrće stavite u ladicu, a jaja i slično u vrata hladnjaka. 
• Odredite jedan dan u tjednu kada ćete bacati zastarjelu hranu. Najbolje je da to bude isti dan kada odlazite u kupovinu. Budući da ćete dodavati nove predmete u hladnjak to je odlična prilika da odbacite sve ono čemu je istekao rok, pa da napravite više mjesta. 

Začini: 

• Organizirajte začine na polici, pa one koje najviše koristite stavite naprijed. 
• Ako imate plitku policu pored štednjaka, odlučite se da na nju složite začine u malim staklenkama. Okenite naljepnicu prema van da biste lako mogli odlučiti koji ćete koristiti. 
• Većina sušenih začina gubi svoj okus tijekom 6 mjeseci. Odbacite sve začine koji su stariji od 6 mjeseci ili ih više ne koristite. Kako biste pratili svježinu začina u bilježnicu zapišite datum kupovine ili datum bacanja zadnje bočice. 

Različito. 

• Razmislite o recikliranju proizvoda koji vam pomažu organizirati kuhinju. Možete naljepnicom označiti kutije za cipele i koristiti ih za spremanje predmeta kao što su modlice za kekse, svijeće, dodatni pribor za neke uređaje, i slično. Također, možete koristiti manje kutije za spremanje predmeta kao što su šibice, baterije, te slični mali predmeti. 
• Kvadratni spremnici zauzimaju manje prostora i bolje pristaju na police nego okrugli. 
• Postavite kuke unutar ormarića na koje ćete objesiti pribor za kuhanje. To će osloboditi prostor u ladicama. 
• Ako imate djecu koja idu u školu ili netko voli nositi ručak na posao, u kuhinji pripremite prostor za pripremanje takvih obroka. Postavite kutije za nošenje obroka i smeđe vrećice, plastičnu foliju za umatanje, termosicu, plastične čaše i manje spremnike. 
• Pripremite kutije i košare u koje ćete odlagati predmete “koji sliče ”. 
• Vreće za smeće postavljajte u kantu za odlaganje smeća kako biste lakše uklanjali smeće iz doma. 
• Korištenjem barem nekih od ovih savjeta, mogli biste postići da vam kuhinja u velikoj mjesri bude pospremljena i organizirana. 
Sretno pospremanje! 

Nema komentara:

Objavi komentar