.

petak, 18. prosinca 2015.

Realna očekivanja

Najvažniji razlog za blagdanski stres su nerealna očekivanja. Još od djetinjstva gradimo poimanje Božića i kakav bi on trebao izgledati. U medijima gledamo slike savršene sretne obitelji, prijatelja, mnogo hrane i poklona. A ono što vidimo u svome životu definitivno se ne uklapa u takvu sliku. Ključ je u tome da nam nitko nikad nije rekao da nitko nije savršen. Da je to ideal koji ne postoji i da je u redu imati nedostatke i ne uklapati s u „idealno“.
Neke od sljedećih natuknica možda će vam pomoći postaviti realnija očekivanja.
  Nikad ne procjenjujte vrijednost poklona po njihovoj cijeni. Najbolji pokloni su oni koji su iskreni i dolaze od osobe koja vas je željela usrećiti. Ako poklanjate ili vama poklanjaju od srca, poklon ne može biti premali. 
 Ne trebate učiniti sve što vas zamole. Morate naučiti reći „ne mogu“, ako stvarno nemate vremena za nešto. Naučite prenijeti dio obveza na svoga supruga ili djecu. Upotrijebite managerske sposobnosti. 
 Ono što imate podijelite s nekim tko nema. Volontirajte. Ako imate djecu to će biti idealan način da im pokažete pravo značenje Božića. 
• Zapamtite vaša obitelj je prava obitelj, a ne ona s televizijske reklame. Očekujte prepirke i svađe. Ako vas je do sada mama uvijek kritizirala i dalje će. Ali ovakve stvari vam ne moraju upropastiti blagdane. Možda ne možete kontrolirati tuđe osjećaje i njihove reakcije, ali možete svoje. Blagdane iskoristite kao priliku u kojoj ćete vježbati svoje sposobnosti praštanja i tolerancije. Ako sve krene loše izađite na zrak ili razgovarajte nasamo s nekim tko dijeli vaše stavove. 
 Nešto će sigurno krenuti pogrešno i toga morate biti svjesni. Ili će se dijete razboljeti, ili ćete zaboraviti kupiti baterije, donijeti poklone, prepeći kolače, upropastiti glavno jelo. Vaši planovi moraju biti prilagodljivi, ali to ne znači da se ne morate ponašati odgovorno. 
 Ako netko koga volite nije s vama, bilo da vas je ostavio, da ste se razveli, zbog obveza ili financijskih razloga, pronađite druge načine da vam blagdani budu ispunjeni. Npr. napravite kolače za cijelu ulicu, ukrasite dvorište… Za Božić je najvažnije zadržati osjećaj brižnosti i dobronamjernosti, ali je dobro znati da je Božić samo jedan dan u godini, a ne jedini dan u godini kada biste trebali biti takvi. 

Nema komentara:

Objavi komentar