.

četvrtak, 3. prosinca 2015.

Odmah na prvu, nekoliko savjeta o flekama


Fleke su neizbježne, ali zaista nema potrebe da koristite jake kemikalije kako biste ih uklonili.


  • Odmah krenite u akciju! Što brže "napadnete" fleku, veće su šanse da ćete ju u potpunosti ukloniti.
  • Obrišite ostatke. Čistom krpom ili papirnim ručnikom pokušajte upiti što više tekućine koju ste prolili. Ako su u pitanju sasušeni ostaci hrane, uklonite ih ne previše oštrim nožem.
  • Nemojte dopustiti da se fleka osuši. Ako niste u mogućnosti odmah se pozabaviti čišćenje, isperite ju hladnom vodom, poprskajte mineralnom vodom ili prekrijte vlažnim ručnikom.
  • Ponovo smočite fleka. Ako se mrlja ipak posušila (ili ste našli stariju mrlju koju ranije niste uočili), istrljajte je biljnim glicerinom prije ostalih pokušaja uklanjanja.
  • Nemojte koristiti toplu vodu. Većina fleka samo će "otvrdnuti" i tada će ih biti još teže ukloniti. Ako po prvi put pokušavate skinuti tu fleku, koristite samo hladnu ili vrlo mlaku vodu.
  • Počnite što nježnije. Najčešće je najbolje rješenje za uklanjanje fleka samo mineralna voda ili blagi sapun.
  • Uvijek počnite čistiti fleku sa vanjskog ruba prema sredini. Ukoliko krenete sa čišćenjem izvana, nećete stvarati krug i povećavati mrlju.
  • Fleku nemojte trljati. Radije ispod mrlje postavite nešto upijajuće (papirni ručnik, obični ručnik, kuhinjsku krpu) i zatim na fleku prskajte sredstvo za čišćenje mrlja, tako da ono prodite sve do podloge. Čim se namoči, promijenite podlogu - radite tako sve dok se fleka ne očisti.
  • Fleku počnite uklanjati sa unutrašnje strane tkanine, a tek onda sa prednje. Ako je moguće, podlogu postavite ispod fleke sa prave strane tkanine, a prskajte fleku sa "krive", točnije unutrašnje strane ako je riječ o odjevnom predmetu kao što je majica, košulja i slično.
  • Kada koristite sredstvo za uklanjanje fleka, veća količina ne znači da ćete fleku uspješnije ukloniti. Ukoliko se fleka ne počne uklanjati nakon početnog pokušaja, radije odustanite i uzmite neko drugo sredstvo.

Nema komentara:

Objavi komentar