.

nedjelja, 6. prosinca 2015.

Ne omalovažavajte ove zdravstvene simptome

Pokušava li vam vaše tijelo nešto reći? Pročitajte o deset simptoma koje ne biste trebali ignorirati.

1. Neočekivani gubitak težine
Ako dođe do neplaniranog gubitka težine, te izgubite više od 5% svoje ukupne težine kroz mjesec dana ili 10 % kroz 6 mjeseci, ili do neke iznenadne promjene, npr. ako se cijeli život borite s kilogramima i tada iznenada smršavite trebali biste se javiti liječniku na pregled.
2. Uporna vrućica
Neki virusi mogu uzrokovati vrućicu i obično ako nije temperatura pretjerano visoka (do 38°C) nekoliko dana ste sigurni. Ali, ako imate povišenu temperaturu (između  37,5 i 38,5) duže od tjedna obvezno se javite liječniku. Vrućica može signalizirati ozbiljne infekcije iako nema drugih popratnih simptoma. Općenito što je viša temperatura to se hitnije trebate javiti liječniku.
3. Kratak dah
Ako ste zdrava osoba koja uobičajeno nema problema s disanjem, a osjetite  iznenadne poteškoće ili kratak dah hitno se trebate javiti liječniku. Ako imate astmu ili znate što uzrokuje probleme s disanjem tada biste trebali slijediti upute obiteljskog liječnika.
4. Neobjašnjive promjene u radu crijeva
Ključna riječ je promjena. Neki ljudi imaju crijevnih problema godinama i ne bi trebali pomisliti kako sada zbog zatvora moraju hitno liječniku iako su već razgovarali s njim o tom problemu, nego ako dođe do promjene iznenadno.
5. Promjena u mentalnom stanju
Dezorijentacija, zbunjenost, halucinacije ili iznenadno agresivno ponašanje zahtijevaju hitnu liječničku pažnju.
6. Nove ili učestalije glavobolje
Većina glavobolja je iritantna, ali nestaje sama od sebe, međutim u nekim slučajevima glavobolje signaliziraju ozbiljniji poremećaj. Glavobolja koja dođe iznenadno i pomislite kako je to najgora glavobolja u vašem životu zahtjeva hitnu liječničku intervenciju.
7. Kratkotrajni gubitak vida, sposobnosti govora ili paraliza dijela tijela
Ovo mogu biti rani signali udara i što prije dođete do liječnika to ćete bolje proći.
8. Blicevi svjetla
Ako vam se pojavljuju fleševi svjetla, a nisu uzrokovani migrenom javite se liječniku. Osim toga simptomi na oku koji zahtijevaju hitnu liječničku pažnju su značajno povećanje tamnih mrlja koje plutaju pred očima, iznenadna „zavjesa“ ili osjećaj kao da gledate kroz filtar.
9. Osjećaj sitosti iako ste malo pojeli
 Ako neko vrijeme primijetite promjene u ponašanju za stolom, najedete se npr. ranije nego uobičajeno možda biste se trebali konzultirati s liječnikom. Možda se radi o nekom poremećaju u funkcioniranju probavnog sustava.
10. Vrući, crveni i znojni dlanovi

U nekim situacijama (stres, nervoza) izolirani su normalna stvar, ali ako se pojave zajedno javite se liječniku.

Nema komentara:

Objavi komentar