.

nedjelja, 20. prosinca 2015.

Kvalitetni društveni odnosi produljuju život

Društvenost je jedan od najboljih načina za produženje životnog vijeka. Dobri odnosi s obitelji, prijateljima, susjedima, čak i kućnim ljubimcima značajno će utjecati na kvalitetu vašeg života, a tim i na njegovu dužinu.
Učinak dobrih društvenih odnosa na zdravstveno stanje prvi je uočio 1858. godine William Farr, britanski znanstvenik, postavivši tezu kako udovci i udovice imaju veću smrtnost od svojih oženjenih vršnjaka. Veliko statističko proučavanje dalo je zaključke kako brak dodaje 7 godina života muškarcima i dvije ženama. Efekt se odnosi na sve uzroke smrtnosti, bilo da se radi o bolesti, nesretnim slučajevima ili samo-ozljeđivanju.
Čak i ako vam je zdravlje narušeno brak to može nadoknaditi. Novija znanstvena istraživanja pokazala su kako oženjene starije osobe s nekom srčanom bolesti mogu očekivati kako će živjeti četiri godine duže od svog vršnjaka sa zdravim srcem, ali koji nije u braku.
Npr. ako se nikako ne možete odreći cigareta, negativan učinak pušenja možete poništiti dobrim brakom.
Možda se čini čudnim, ali oženjeni muškarac koji ispuši više od kutije cigareta dnevno ima veće statističke šanse za duži život od svog vršnjaka koji ne puši, a nije u braku.
Ako niste u braku ili nemate partnera još uvijek nije sve izgubljeno.
Tridesetogodišnje istraživanje provedeno na 10.000 ljudi, na Harvardu, pokazalo je kako sve vrste bliskih društvenih odnosa imaju sličan učinak. Budite dobri sa svojim roditeljima, braćom, sestrama, djecom, rođacima i dugogodišnjim prijateljima.
Pitate se kako će vam to pomoći da živite duže?
Učinak je dosta kompliciran, a na njega utječu ekonomski faktori, zdravstvene usluge, razmjena informacija, emotivna potpora i još neki psihološki mehanizmi.
Npr. društveni kontakti potiču razvoj mozga i imunološkog sustava, što vodi do manjeg narušavanja zdravlja i manjih šansi za razvoj depresije u kasnijem životu. Osobe koje imaju potporu u drugima lakše podnose stres.
Starije osobe koje žive u ugodnom okruženju u kojem se prema njima odnose s poštovanjem i ljubaznošću vrlo rijetko će zatražiti od liječnika da ih se ne oživljava, za razliku od osoba koje se svakodnevno suočavaju s negativnim komentarima o starijem osobama.
Dakle, gradeći dobre odnose sa svima oko sebe, ne samo da ćete svoj život učiniti ljepšim, nego ćete ga i značajno produžiti. Prema ljudima se odnosite ljubazno i dobronamjerno, a nagrada će vam biti dug i zdrav život.

Nema komentara:

Objavi komentar